Panzerhaubitze 2000
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecká vláda nakoniec schválila predaj 100 samohybných húfnic Ukrajine. Dodávka sa ale “trochu ” zdrží

Ukrajina dostane nemecké samohybné delostrelecké zariadenia, nemecká vláda vydala povolenie spoločnosti Krauss-Maffei Wegmann dodať Kyjevu sto samohybných zbraní Panzerhaubitze 2000, uvádza Der Spiegel s odvolaním sa na informované zdroje. Krauss-Maffei Wegmann (KMW) požiadal o výrobu sto samohybných húfnic pre ukrajinskú armádu a dostal povolenie od nemeckého ministerstva hospodárstva. Navyše medzi podaním žiadosti a prijatím povolenia ubehli len dva dni, 13. júla už mal koncern povolenie v rukách. Kyjev húfnice kúpi, nedostane ich ako darček. A ešte jedno upresnenie, veľmi dôležité, Kyjev začne dostávať samohybné delá až od chvíle, keď ich KMW vyrobí, prvá várka zariadení môže byť odoslaná na Ukrajinu najskôr 30 mesiacov po podpise dohody, až vtedy budú Nemci schopní vyrobiť prvé nové samohybné delá, ktoré nahradia súčasné.


 

Kyjev požiadal o nemecké húfnice už začiatkom apríla a poslal do Berlína žiadosť o dodávku samohybných delostreleckých lafiet Panzerhaubitze 2000 zo skladov nemeckej armády. Okrem nich Ukrajina do požiadavky zahrnula aj náhradné diely a pomôcky na cvičenie. To všetko bude stáť Kyjev 1,7 miliardy eur. Predpokladalo sa, že namiesto húfnic presunutých do Ozbrojených síl Ukrajiny ich rovnaký počet vyrobí koncern Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pre Bundeswehr.

 

„Dodajte im ťažké zbrane!“. Stovka expertov tlačí na Nemecko o urýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu

 

Za zmienku stojí, že ozbrojené sily Ukrajiny disponujú samohybnými delami Panzerhaubitze 2000 dodanými Nemeckom a Holandskom v dvoch sériách po 12 a 6 kusoch. Nemecko pre nich pripravilo výcvikové kurzy manipulácie s PzH 2000. Školenie prebiehalo v Idar-Obersteine ​​sedem dní v týždni po dobu 10-12 hodín.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov