Nemecké bojové vozidlo pechoty Marder
Aktuality, Pozemná technika,

„Dodajte im ťažké zbrane!“. Stovka expertov tlačí na Nemecko o urýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu

Takmer 100 medzinárodných expertov na východnú Európu vydalo otvorený list nemeckej vláde. Žiadajú čo najviac urýchliť a rozšíriť dodávky moderných ťažkých zbraní na Ukrajinu. Nádeje, že Európa bude môcť prispieť k dosiahnutiu mieru na Ukrajine prostredníctvom diplomatických rokovaní, považujú autori listu za neopodstatnené.


 

Na stránke Focus Online bol zverejnený otvorený list s názvom „Teraz ťažké zbrane!“, ktorý podpísalo 96 politológov, historikov a politikov špecializujúcich sa na východoeurópsky región . Išlo o reakciu na výzvu nemeckých intelektuálov, uverejnenú v júni v novinách Zeit pod titulkom „Prestaňte vyzbrojovať – hneď!“: v nej vedci, publicisti a kultúrni činitelia naliehali na nemeckú vládu, aby nevyzbrojovala Ukrajinu, ale hľadala mierový proces prostredníctvom diplomacie. Autori tohto odpovedného listu kritizujú autorov predchádzajúceho za zlé pochopenie politických ašpirácií Moskvy, keďže nikto z nich nie je odborníkom na východnú Európu.

 

Autori listu sa domnievajú, že Rusko nie je pripravené na mierové rokovania a jeho vojenská agresia proti Ukrajine je len jedným z prejavov túžby Vladimíra Putina nastoliť ruskú hegemóniu v celom východoeurópskom regióne. Citujú skoršie ruské tvrdenia o dominancii v Moldavsku, Gruzínsku, Severnom Kaukaze, ako aj dôkazy o údajnom porušovaní ľudských práv ruskými úradmi a ich zástupcami v regiónoch Ukrajiny kontrolovaných Ruskom. Ako sa v liste zdôrazňuje, jediný spôsob, ako zastaviť ruskú agresiu, je odolať jej a Európa je povinná v tom Ukrajine pomôcť.

 

Iniciátor novej výzvy Andreas Umland, odborník zo Štokholmského centra pre východoeurópske štúdiá, sa v komentári pre Redaktionsnetzwerk Deutschland zhodol na tom, že skôr či neskôr budú potrebné rokovania a prímerie, ale teraz Ukrajina potrebuje ťažké zbrane – rovnako rýchlo a koľko to len pôjde. Zdôraznil, že pre budúcu bezpečnosť bude potrebovať aj zbrane, keďže Ukrajina nebude dlho integrovaná do vojenských aliancií.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov