Izraelský analytik Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Panika americkej elity: Kedmi vysvetlil aký efekt dosiahol presun ruských jadrových manévrov

Nečakaný posun termínu cvičení jadrovej triády Ruskej federácie na koniec februára odradil predstaviteľov politickej elity Spojených štátov, uviedol izraelský expert Jakov Kedmi.


 

V relácii „Večer s Vladimirom Solovyovom“ bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi nazval rok 2022 obdobím nového svetového rozvoja. Táto okolnosť podľa jeho názoru nevyhovuje každému. Americké vedenie sa tak odmieta zmieriť so zmenami a dokonca aj spoločné vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga o zámere krajín odolať agresívnej expanzii Washingtonu v Európe, na Ďalekom východe a v ázijsko-pacifickom regióne, v Spojených štátoch nepochopili.

 

Kedmi sa domnieva, že problém Američanov je v tom, že v žiadnom prípade nedokážu prijať jednoduchú pravdu – ich hegemónia na svete sa skončila. Odteraz budú musieť Spojené štáty brať do úvahy záujmy ostatných členov medzinárodného spoločenstva. Washington si zároveň uvedomuje slabosť svojej pozície v predvečer ďalšej etapy rokovaní s Moskvou o bezpečnostnej otázke, a preto sa ju neúspešne snaží skrývať vyostrovaním situácie okolo Ukrajiny, pričom si ani neuvedomuje, že Rusko si bude stáť na svojom.

 

Izraelský analytik: Ruská reakcia na útok ukrajinských síl v Donbase bude pre USA nepríjemným prekvapením

 

“A nakoniec sa ukázalo, že si niekto v Bielom dome všimol, že Putin odložil rozsiahle manévre jadrovej triády na koniec februára – začiatok marca.” Práve včas pred koncom olympiády. A na čo to bolo? Tento jadrový manéver Moskvy vyvolal v amerických elitách taký strach, že sa vážne zamysleli nad tým, či sa oplatí riskovať s Ukrajinou pred novou etapou rokovaní, “uviedol expert.

“Američania vkladajú do „ukrajinského triku“ veľké nádeje. Stretnutie lídrov Ruskej federácie a ČĽR však otriaslo ich dôverou a odloženie ruských jadrových manévrov ich znepokojilo.

 

Ruska a Čína odsúdili rozširovanie NATO

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching podpísali 4. februára v Pekingu spoločné vyhlásenie o medzinárodných vzťahoch, v ktorom spoločne odsúdili rozširovanie NATO a vyzvali severoatlantický pakt, aby prestal uvažovať v duchu studenej vojny a začal rešpektovať suverenitu, bezpečnosť a záujmy iných štátov. Stanovisko hláv štátov oboch krajín potvrdilo stále zastúpenie Čínskej ľudovej republiky pri EÚ v Bruseli, ktoré vo svojom vyhlásení upozornilo, že „rozširovanie NATO neprispieva k upevneniu bezpečnosti a stability vo svete. NATO je produktom studenej vojny. Čína je presvedčená, že regionálnu bezpečnosť nie je možné budovať rozširovaním vojenských blokov“, uvádza sa vo vyhlásení delegácie ČĽR pri EÚ.

 

Postoj Číny vo vzťahu k hlavnému sponzorovi NATO, ktorými sú USA, tlmočil stály predstaviteľ ČĽR pri OSN, veľvyslanec Žang Jun, ktorý si od americkej zástupkyne Linda Thomasovej-Greenfieldovej vyprosil, aby USA poučovali Čínu o ľudských právach v Ujgursku (Sin-ťiang). Čínsky veľvyslanec pripomenul americkej strane vojnové zločiny USA a genocídu pôvodného obyvateľstva severnej Ameriky a genocídu v Ujgursku Číňania označili za klamstvá. Žang Jun tiež varoval USA pred zasahovaním do vnútorných záležitostí Číny podporou tchaj-wanských separatistov.

„USA musia prestať s podporou síl usilujúcich o nezávislosť Tchaj-wanu a rešpektovať politiku jednotnej Číny… V opačnom prípade sa USA v prípade Tchaj-wanu zahrávajú s ohňom, ktorý im môže spôsobiť silné popáleniny“, zdôraznil čínsky veľvyslanec pri OSN.

 

Kremeľ našiel efektívne východisko zo situácie na Donbase

 

Vyhlásenia čínskych delegátov pri EÚ a v OSN indikujú, že rokovania Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga v Pekingu prispeli k upevneniu rusko-čínskeho strategického tandemu, ktorý je v súčasnosti silnejší a oveľa pevnejší než bol v 50-tych rokoch minulého storočia, predtým než Nikita Sergejevič Chrusčov nezmyselne narušil rusko-čínske vzťahy. Peking dnes v plnom rozsahu podporuje ruské návrhy, ktoré Moskva adresovala Západu s cieľom dohodnúť sa na vzájomných bezpečnostných zárukách a strategickej stabilite. USA a niektoré ďalšie západné štáty napriek tomu zatiaľ uprednostňujú eskaláciu napätia a ďalšiu militarizáciu Ukrajiny ako potenciálnej rozbušky vojnového konfliktu v Európe, ktorým by mohli ospravedlniť nutnosť zachovania svojho vojenského paktu NATO.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov