Skyranger 30 HEL
Aktuality, Pozemná technika,

Kanón a Laser. Skyranger 30 HEL – hybridné riešenie pre modernú mobilnú protivzdušnú obranu

Palubný laser Skyranger 30 HEL je hybridné riešenie určené na odvrátenie budúcich vzdušných hrozieb. Kombinácia 30 mm automatického kanónu, riadených striel a vysokoenergetického laseru (HEL) vytvára jedinečné a účinné spojenie jednotlivých efektorov. So senzormi dokáže Skyranger 30 HEL autonómne monitorovať vzdušný priestor a v reakcii na hrozbu zároveň vybrať optimálny efektor. Skyranger 30 HEL chráni pred vzdušnými hrozbami napríklad presúvajúce sa mobilné jednotky alebo kritickú infraštruktúru a zariadenia.


 

V oblasti pozemnej protivzdušnej obrany Rheinmetall disponuje dlhoročnými odbornými znalosťami a skúsenosťami, vďaka ktorým dokáže do svojich kolesových (napr. Boxer) alebo pásových (napríklad Lynx KF41) platforiem mechanicky a systémovo integrovať celý rad pokročilých riešení. Flexibilný systém riadenia paľby Skymaster a najmodernejšie senzory znásobujú účinok efektorov s cieľom dosiahnuť maximálnu technickú prevahu.

 

Efektory HEL od Rheinmetallu sa skladajú z laserového zdroja a navádzacieho systému, ktoré sú integrované do vozidla. Laserová zbraňová stanica slúži ako platforma pre elektrooptické senzory a je zabudovaná do veže, kde automaticky sleduje ciele a neutralizuje ich laserovým lúčom. Skyranger 30 HEL tak dokáže s adekvátnym efektom účinne brániť vzdušný priestor. Využíva na to tri rozličné efektory – automatický kanón, riadené strely a vysokoenergetický laser.

 

Kanón 30 mm x 173 KCE strieľa 1 200 rán za minútu. Je to najvýkonnejší zbraňový systém tohto kalibru na svete. Programovateľná munícia s časovou rozbuškou výrazne zvyšuje pravdepodobnosť zásahu aj tých najmenších vzdušných cieľov a riadené strely Skyranger 30 HEL zvyšujú prevádzkovú flexibilitu systému a jeho maximálny dolet.

 

Jedným z dôvodov rýchlej porážky extrémistov v Kazachstane bolo využitie ruských komplexov Leer

 

Súčasné prototypy laserových zbraňových systémov dosiahli pri skúškach výkon 20 kW. Dôležitou súčasťou tejto technológie je možnosť zvýšiť túto hodnotu až na päťnásobok, to znamená na 100 kW. Použitá laserová zbraňová stanica má vlastné senzory na identifikáciu a sledovanie cieľov. Čiastkové zostavy, ktoré Rheinmetall koordinuje, dosahujú vynikajúce vlastnosti laserového lúča a môžu sa použiť na zameranie cieľov s mimoriadnou presnosťou. Dômyselná mechanická konštrukcia nosnej platformy zabezpečuje 100 % pokrytie prideleného vzdušného priestoru. V rámci prvej fázy sa plánuje, že laser dosiahne výkon 20-50 kW.

 

Video. Izrael testoval nový systém protivzdušnej obrany

 

Koncom minulého roka bol Skyranger HEL prvýkrát verejne predstavený v nasadení proti dronom na podujatí, ktoré organizovala švajčiarska agentúra pre verejné obstarávanie armasuisse. Toto predstavenie sa stretlo s veľkým záujmom odbornej verejnosti.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov