Foto z testovania oboch tankov
Aktuality, Pozemná technika,

Nórska armáda sa rozhoduje medzi nemeckým a kórejským tankom. Kľúčová podmienka je jasná

K2 a Leopard 2A7, prispôsobené miestnym požiadavkám.


 

 

Nemci a Kórejci vyslali do Nórska spolu so strojmi asi 30 ľudí, ktorí musia do štyroch týždňov v teréne ukázať prednosti svojej techniky. Veľká časť testovania je zameraná na demonštráciu mobility a palebnej sily. Uprostred testovania sa z tankov uskutoční „streľba ostreľovačov“.

 

“Zatiaľ čo K2 Black Panther predvádza svoju virtuozitu pomocou hydropneumatického odpruženia na zmenu uhlov náklonu, Leopard s motorom V12 sa snaží upútať pozornosť otáčaním sa o 360 stupňov cez snehové záveje.” – poznamenáva nórske vydanie TU s vysvetlením, že počas nasledujúcich štyroch týždňov bude testovanie zariadení prebiehať „za zatvorenými dverami“.

 

Nórske ministerstvo obrany má v úmysle dostať prvé tanky v roku 2025. Ako vysvetlil podplukovník Jorgen Johannessen, ktorý je vedúcim programu obstarávania hlavného bojového tanku, “z oboch kandidátov bol veľmi dobrý dojem.”

 

TURECKO : Tank Leopard 2 po turecky

 

Ako naznačila tlač, Kórejci sa sústreďujú najmä na technológie a priemyselné dohody s Oslo, zatiaľ čo Nemci zdôrazňujú možné zjednotenie tankovej flotily Nórska s jeho susedmi (okrem Ruskej federácie). Leopard je v prevádzke so Švédskom, Fínskom a Dánskom, okrem iných blízkych spojencov, akými sú Holandsko a Nemecko.

 

“Nakoniec prestali používať výraz „náš možný protivník“; teraz každý otvorene hovorí, že sa bavíme o tom, že tank porazí ruské tanky a prežije prípadný zásah od nich,” – vysvetľuje nórsky spravodajca s poukázaním na hlavnú výhodu, ktorú musí mať víťaz výberového konania. Kľúčovou podmienkou ministerstva obrany krajiny je teda schopnosť efektívneho boja s ruskými bojovými vozidlami.

 

Video: Bundeswehr úspešne otestoval novú verziu tanku Leopard

 

Súčasný Leopard 2A4 nórskej armády bol podľa autora vyrobený v rokoch 1983-1985 a bol zakúpený z druhej ruky v Holandsku začiatkom roku 2001. Obaja kandidáti majú oveľa lepšiu ochranu a palebnú silu zo 120 mm dela L/55. Podľa autora má K2 menšiu vežu, má trojčlennú posádku kvôli automatickému nakladaču. Jeho hmotnosť je asi 56 ton, pričom hmotnosť „nemeckého“ je približne 64 ton Výrobca tanku Leopard tvrdí, že nárast o 9 ton oproti A4 je z 90% vďaka zvýšenej ochrane. Zároveň, súdiac podľa aktuálnych skúseností, svojou pohyblivosťou na snehovej pokrývke nezaostáva za predchodcom.

 

Južná Kórea ponúkla výrobu tankov, obrnených vozidiel aj automobilov v Poľsku aby sa dostala na európsky trh

 

Ako vysvetlil veliteľ armády generálmajor Lars Lervik, získanie nového hlavného tanku spolu s nákupom stíhačiek F-35 a ponoriek 212CD umožní prejsť na obranu piatej generácie. Hlavnou úlohou je podľa neho vybrať „prevádzkovo najlepší tank“, ktorého systém podpory a prevádzky nezlyhá ani desiatky rokov. Nový tank poskytne armáde schopnosť operovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku, a to aj v neustálych bojoch s nepriateľom.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov