.
Aktuality, Pozemná technika,

TURECKO : Tank Leopard 2 po turecky

 


Turecko, 29. január 2021 (AM) – Turecký BMC predstavil tank kombinujúci podvozok Leopard 2 s vežou Altay. Podobné pokusy nedopadnú vždy úspešne kvôli rôznym technologickým rozdielom vo výrobe jedného, či druhého komponentu. Z toho čo predviedli Turci sa však na prvý pohľad zdá, že by mohlo ísť o zvládnutý sobáš týchto dvoch tankov. Rusi urobili niečo podobné s ich T-72 a T-80 a vznikol T-90 (veľmi stručne povedané). Oni však mali výhodu, že všetko bolo vyrábané z jednej ocele a pod jednou vlajkou. Tým zlúčili to najlepšie z oboch a vytvorili novšiu verziu, ktorá sa veľmi dobre predáva aj vzhľadom k vynikajúcemu pomeru kvalita / cena v porovnaní s inými výrobcami.

Euro Main Battle Tank

Počas vydania veľtrhu pozemných zbraní EuroSatory v roku 2018 predstavil KNDS (spoločný podnik vytvorený Krauss Maffei Wegmann a Nexter Systems), Euro Main Battle Tank, bojový tank vychádzajúci z projektu zahájeného o rok skôr a išlo o združenie podvozku Nemeckého Leopard 2A7 na ktorý posadili 120 mm samonabíjaciu vežu z francúzskeho Leclerc. To nebolo jednoduché, pretože bolo nevyhnutné integrovať rôzne mechanické a elektronické rozhrania.

Táto myšlienka pravdepodobne inšpirovala tureckú skupinu BMC, ktorá bola poverená programom hlavných bojových tankov „Altay“. Pre nedostatok motorov a prevodoviek však tento systém čelil veľkým problémom. Turci sa nemôžu sa obrátiť na nemeckých výrobcov zariadení MTU a Renk kvôli embargu, o ktorom rozhodol Berlín po tureckej intervencii v severnej Sýrii a preto prebiehajú diskusie s dvoma subdodávateľmi juhokórejského Hyundai Rotem, známymi v Doosan a S&T Dynamics, s cieľom nájsť riešenie ako vymeniť nemecké kone za iné, ktoré nebude nikto blokovať.

Medzitým BMC našlo riešenie integrovaním veže z Altay do upraveného podvozku Leopard 2A4, tanku, ktorý v súčasnosti používa turecká armáda. Fotografia tohto stroja bola zverejnená počas ceremoniálu organizovaného 23. januára pri príležitosti dodávky 13 húfnic „Firtina“, tj juhokórejských K-9 vyrobených v licencii v Turecku.

Zatiaľ čo je výroba Altay stále neistá a aj keď v roku 2018 bola podpísaná objednávka na 250 kusov, cieľ BMC s týmto tankom „Leopard-Altay“ je nejasný. Je však možné, že ak by Turci nahradili problematických dodávateľov prevodoviek a motorov (problematickí kvôli embargu a nie kvalite), mohlo by ísť o predzvesť plánu na širokú modernizáciu možno celého parku Leopard 2A4, ktoré aktuálne Turecká armáda používa.

Pripomíname, že veža Altay je vybavená kanónom MKEK 120 mm L55 s hladkým vývrtom, teleskopickou optickou jednotkou YAMGOZ pre 360 ​​° otáčaním pre pozorovanie, aktívnym ochranným systémom AKKOR a a doplnkom na laserovú detekciu.
A priori by sa zdalo, že kanón z „Leopard / Altay“ nie je L55 (vyrábaný v Turecku na základe licencie udelenej spoločnosťou Rheinmetall), ale 120 mm L44, ako napríklad Leopard 2A4.

Najstaršia verzia kanónu bola vyrobená od roku 1974, známa ako L / 44, bola použitá na nemeckom tanku Leopard 2 a išla veľmi rýchlo na export na tanky ako americký M1 Abrams, K -1A1, Type 90(Japonsko od 1991), Type 10(Japonsko od 2010) a Altay (alebo T1A1, Turecko). Táto verzia je dlhá 5,28 m a váži približne 3 317 kg. V roku 1990 sa však L / 44 nepovažoval za dostatočne výkonný na to, aby zvládol modernizáciu sovietskych tankov, ako napríklad T-80B1, ktorá vyvolala potrebu novej, účinnejšej verzie.

Kanón L / 55 je dlhší o 1,32 metra, a preto umožňuje zvýšenie počiatočnej rýchlosti vystreleného náboja. Ponecháva si napriek tomu rovnaký priemer ako L/44, čo umožňuje použitie rovnakého streliva. Používa sa na modeloch Leopard 2A6 (vrátane verzie Leopard 2E) a K2 Black Panther(Južná Kórea).

V súčasnosti sa už tieto tanky modernizujú na základe spätnej väzby z nedávnych bojov v Sýrii, počas ktorých boli identifikované zraniteľné miesta (a prišli tam o celú radu tankov obzvlášť v bojoch v mestských zónach), najmä v ich bokoch a zadnej časti veže.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov