5. február 2003: Minister zahraničných vecí Colin Powell počas svojej prezentácie o Iraku na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku zdvihol ampulku, ktorá by mohla obsahovať antrax. Colin Powell sa tak pokúsil presvedčiť skeptický svet, že Irak skrýva zbrane hromadného ničenia a že na jeho odzbrojenie je potrebná vojna
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako západné spravodajské služby klamú americkému vedeniu o „ruskej invázii“

Vyhlásenia o tom, že Rusko pripravuje inváziu na Ukrajinu, ktoré pravidelne opakujú západní politici, vychádzajú z údajov vojenskej rozviedky. Kto a ako tieto poznatky získava, ako sa interpretujú – a prečo je táto interpretácia s vysokou mierou pravdepodobnosti skreslením alebo priamym klamstvom?


 

Za fiškálny rok 2020 dostala americká vojenská rozviedka 23,1 miliardy dolárov. Ide o základný rozpočet aj peniaze na nepredvídané operácie v zahraničí. Skutočný rozpočet americkej vojenskej rozviedky sa môže blížiť k 80 miliardám ročne. Američania majú najväčší spravodajský aparát na planéte, najväčší systém sledovacích satelitov, najväčšiu flotilu bezpilotných lietadiel, obrovské elektronické spravodajské zdroje a podobne.

 

Toto všetko je veľmi odhaľujúce, najmä ak si spomenieme, že tí istí ľudia (spolu so CIA), spoliehajúc sa na „svedectvo“ jediného vizionárskeho agenta, presvedčili prezidenta USA, že Saddám Husajn vyvíja zbrane hromadného ničenia. Rovnako na skúmavku Colina Powella. Samozrejme, vojenská rozviedka mohla mať potom za sebou stovky úspešných operácií, no na takéto epické zlyhania sa spomína ešte dlho.

 

Čísla a rutina

Vojenské spravodajstvo v západnej hierarchii spravodajských komunít je vysoko špecializovaná technická služba. Je zamerané výlučne na získavanie informácií o armáde a niekedy aj o vojensko-priemyselnom komplexe potenciálneho nepriateľa. Ide o obrovskú rutinnú prácu stoviek ľudí – na dennej báze sledovať pohyb vojenských jednotiek, ich každodennú rutinu, život. A potom to všetko vložte do tabletov, vložte to do databáz a snažte sa pochopiť, čo je čo.

 

Vzhľadom na koncentráciu obrovského množstva technických prostriedkov je dielo ako celok odvedené kvalitne. Vojenské spravodajstvo uspokojuje potrebu taktických a operačných informácií o potenciálnom protivníkovi. Strategický obraz sveta a politický kontext ich jednoducho nezaujíma.

 

Zhruba povedané, americká vojenská rozviedka má pomerne presnú predstavu o tom, aké kvantitatívne, technické a technologické možnosti Rusko má, ale nerozumie motívom rozhodovania v Moskve a nevie vypočítať niektoré kroky ruského vedenia. Americká vojenská rozviedka sa znižuje na čísla. Presťahovala sa tam taká a taká jednotka, počet personálu je taký a taký. Informatívny, užitočný, ale nevytvára obraz sveta. Politická situácia nie je plne zohľadnená.

 

Satelity a otvorené dáta

Informácie, ktorými sa v súčasnosti zaoberá americká rozviedka o akciách ruskej armády, boli získané predvídateľným spôsobom. Väčšinu z tohto poľa tvoria satelitné snímky nasnímané za posledných pár mesiacov. Niektoré z nich sú duplicitné, pretože satelitné vybavenie závisí od počasia. Pribehli malé obláčiky – a cena celého orbitálneho zoskupenia bola bezcenná.

 

V moderných podmienkach je však prakticky nemožné skryť dlhodobý presun významných síl a prostriedkov. Ale aj v tomto prostredí sa hodnotenia západných expertov veľmi líšia: niekto hovorí o 50 práporových taktických skupinách ruskej armády (BTG), ktoré sú práve teraz rozmiestnené v okruhu 250 kilometrov od ukrajinských hraníc, a niekto hovorí o 100 BTG. Jednoznačne sa uvádza, že do tohto priestoru v európskej časti krajiny na jar 2021 dorazila 41. kombinovaná armáda centrálneho okruhu a tak to tam aj zostalo.

 

Ale prečo? Americká vojenská rozviedka na to nemá odpoveď. Nie je navrhnutá tak, aby našla tieto odpovede. Môže len konštatovať, že zo Sibíri prichádzajú vlaky s vybavením bez personálu, len s dopravnými tímami. A na to sú údaje z vojenských vesmírnych prostriedkov. Aj keď toto všetko sú prakticky otvorené informácie. To znamená, že nejde o to, že na každom poste sú oznámenia o pohybe vrstiev, ale ľudia, ktorí majú záujem, môžu ľahko nájsť relevantné informácie aj bez satelitnej konštelácie a bez utrácania desiatok miliárd dolárov.

 

V tejto rude sú samozrejme zrnká zlata. Američania tvrdia, že cvičenia záložníkov sa v ruskej armáde rozmohli častejšie. A tiež to, že ruská armáda sa učí čeliť protitankovým riadeným raketám. Niekto to zistil a nie zo satelitu. Ale nie nevyhnutne cez agentov. Stačí jedna publikácia alebo zápletka na televíznom kanáli, kde by sa dal nazvať jeden z cieľov taktických cvičení.

 

Viacerým západným analytikom uniklo, že od jesene minulého roka začala mať americká rozviedka ťažkosti so sledovaním pohybu ruských jednotiek. Pretože Rusko sa začalo snažiť tieto pohyby utajiť. Na jar toho istého roku 2021 sa jednotky pohybovali takmer na otvorenom priestranstve.

 

Navyše, ak na jar minulého roku ruská armáda v rámci „náhlych previerok bojaschopnosti“ konala veľmi rýchlo, tak v poslednom polroku je presun síl a prostriedkov pomalý, postupný, no neúprosný. A oveľa diskrétnejšie (viac o tom nižšie) je vybavenie na mesiace umiestnené na vopred vybraných pozíciách a niekedy sa niekoľkokrát presúva bez personálu, ktorý zostáva v posádkach a môže byť rýchlo nasadený na ľubovoľné miesto.

 

Toto všetko považujú Američania za strategickú prípravu na niečo. Preto sa na verejnom poli začali objavovať početné satelitné fotografie zariadení na skladovacích základniach. A to je momentálne jediná dôkazová základňa pre „prípravu ruskej invázie na Ukrajinu“. Čo využívajú západné médiá a politici.

 

Ktoré provokácie sa pripravujú ako dôvody pre vojnu s Ruskom. Mali by ste byť pripravení na všetko

 

Chyba analýzy

Moderné spravodajské prostriedky, znásobené megatonami otvorených informácií, vytvárajú také množstvo nevybavených dát, že je ľahké sa v nich utopiť. Na jednej strane viac informácií znamená viac príležitostí. Stovky satelitných fotografií, miliardy telefonátov, e-mailov, sociálnych sietí. Zdá sa, že počítačová technológia umožnila prejsť ku kvantitatívnym formám analýzy. Hlavným faktorom pri vyhodnocovaní informácií však bola zručnosť analytikov.

 

Každá zo štrukturálnych divízií vojenskej rozviedky USA (spravidla podľa druhu vojsk) má výskumný ústav, ktorý zamestnáva odborníkov na Rusko rôzneho stupňa kvalifikácie. Niektoré sú dosť vysoké. Mnohí z nich sú bývalí občania ZSSR alebo Ruskej federácie, ktorí dlhodobo žijú v Spojených štátoch. Sú to tí, ktorí vyhodnocujú hrozby a interpretujú všetky tieto satelitné snímky a neinteligentné TikTok selfie pred tankom na železničnom nástupišti. Ich hlavnou úlohou je vysvetliť a/alebo nájsť motív. Teda robiť to, čo vojenské spravodajstvo ako také nie je schopné urobiť samo.

 

V tomto štádiu sú možné problémy s interpretáciou. Všetko je to o reťazci velenia. Armáda z definície nemôže vnucovať svoju agendu alebo svetonázor. Rozhodujú vždy civilné orgány, ktoré sa riadia závermi civilných expertov, aj keď pracujú pre armádu. To znamená, že vojenská rozviedka so svojimi satelitmi a inou elektronikou, prepáčte slovnú hračku, prináša náboje, ako najlepšie vie. Ale závery robia iní ľudia.

 

A táto situácia nie je len americká. Takto funguje systém na celom svete. Vrátane Ruskej federácie, kde šéf GRU nemá ani takzvaný pravidelný čas podávania správ prezidentovi. Zároveň sa veľmi často, ak nie vždy, armáda (na základnej úrovni spravodajských služieb a analytikov pridružených k armáde) domnieva, že politici pri rozhodovaní vychádzajú zo svojich – vojenských – údajov a vojenského pohľadu. na svet. V 99% prípadov to tak nie je. To je presne dôvod, prečo je také dôležité outsourcovať analýzu údajov vojenského spravodajstva na „civilný outsourcing“. Najlepšie čo najďalej od skutočnej armády.

 

Ale aj veľmi konzervatívny svet inteligencie sa mení. Teraz napríklad vojenská rozviedka nečlenskej krajiny NATO, švédska MUST, zaujala jedno z popredných miest v Európe. Je široko zapojená do práce civilných špecialistov, predovšetkým v Rusku. Niektorí západní odborníci sa dokonca domnievajú, že zo Švédov sa stali „mravce“ – v tejto oblasti unesú náklad viac, ako je ich vlastná hmotnosť.

 

Na druhej strane, technologické zaostávanie väčšiny krajín NATO (najmä východnej Európy) za Spojenými štátmi má opačný efekt – explozívny nárast záujmu o staré dobré tajné spravodajstvo. V súčasnosti je Rumunsko považované za najúspešnejšie v tejto oblasti medzi vojenskými rozviedkami krajín NATO. Nedávno v Afganistane samotní Američania využívali rumunských špecialistov na vykonávanie tajných spravodajských operácií. Nakoniec bola dokonca aj spravodajská škola NATO presunutá do Transylvánie, do mesta Oradea.

 

Kde vo východnej Európe NATO ustúpi Rusku

 

Vojnová hmla

Dnes, do konca januára 2022, sa vyvinula kuriózna situácia. Americké technické prostriedky vojenskej rozviedky prestali držať krok s ruskou armádou. Po strate prístupu k údajom v reálnom čase sa Američania dostali do „pásma hmly“, v ktorom sa môžu spoliehať len na dohady. Americká vojenská rozviedka uvádza fakt, že ruské jednotky sa neustále pohybujú niekde pri ukrajinských hraniciach, no nevieme s istotou povedať, koľko a kde presne. Ale to všetko zjavne nie je bezdôvodné. Od skutočných spravodajských informácií sa nič viac nevyžaduje, závery by mali vyvodiť odborníci.

 

Títo experti sa však už dávno presvedčili, že Rusko je štandardne jednoducho povinné napadnúť Ukrajinu. K tejto práci sú prispôsobené údaje, ktoré pochádzajú z technických prostriedkov Vojenského spravodajstva.

 

Existuje všeobecná politická požiadavka na „agresívne Rusko“ a týmto jednoduchým spôsobom získava odbornú podporu. Toto všetko je klasický „exces of assessment“, keď nedostatok objektívnych spravodajských informácií vypĺňa bohatá fantázia analytikov.

 

Dokonca aj zbežná analýza toho, čo vedecké ústavy v Spojených štátoch pridružené k vojenskej rozviedke vydali za posledný mesiac, ukazuje, že sa zameriavajú na hľadanie politickej motivácie pre „ruskú inváziu na Ukrajinu“. Keďže ju nenašli, začali navrhovať možné možnosti „invázie“: od rozsiahlej okupácie Ukrajiny až po „trestný nájazd“.

 

Alexander Rogers: Kto potrebuje, aby Rusko „útočilo“?

 

Dôležité je, že toto všetko nemá nič spoločné so skutočnou inteligenciou a skutočnými spravodajskými informáciami. Toto je čistá hra mysle. Najčestnejší analytici otvorene priznávajú, že ich závery nie sú nič iné ako politické predpoklady. Že na základe dostupných inštalačných informácií nie je možné vypočítať ani scenár „invázie“, ani jej možný plán, ba čo viac, nemožno presne hovoriť o dátume.

 

To, čo americká spravodajská komunita práve teraz potrebuje, nie sú technické údaje alebo vojenské analýzy ako také. Potrebuje strategické spravodajstvo – vysvetlenie skutočných motívov konania Kremľa. Inými slovami, je to zodpovednosť CIA, nie armády. Ale schopnosti CIA v Moskve sú teraz takmer nulové, a preto sa do popredia dostali údaje vojenských spravodajských služieb. Čo je tiež ťažké jednoznačne interpretovať. V dôsledku toho sa politické vedenie západného sveta (a predovšetkým Spojených štátov amerických) ocitlo v informačnej bubline vytvorenej ľuďmi.

Jevgenij Krutikov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov