Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Jakov Kedmi: Kyjev sa pomocou amerických Javelinov na Donbase snaží odvrátiť pozornosť od dôležitejších problémov

Použitie amerických protitankových raketových systémov Javelin (ATGM) ozbrojenými silami Ukrajiny nezmení usporiadanie síl a celkový stav vecí na Donbase. Kyjev má však iné motívy na usporiadanie provokácií, povedal izraelský vojensko-politický expert Jakov Kedmi.


 

Kyjev podľa Kedmiho nie je schopný riešiť konflikt na juhovýchode Ukrajiny vojenskou cestou, ale snaží sa zariaďovať provokácie. K dnešnému dňu Javelin nepredstavuje nič vážne v modernej vojne, ale je len jednou z možností pre protitankové zbrane, poznamenal expert v rozhovore pre Narodnie Novosti.

 

FGM-148 Javelin

 

Kyjev sa naďalej drží stratégie, ktorú si zvolil dlhodobo, domnieva sa Kedmi. Ozbrojené sily Ukrajiny by sa podľa neho mali “dostať na citlivé miesta”, aby provokácie v Donbase konečne prestali.

„Ukrajinská politika je založená len na jednej veci: provokácia, provokácia a ešte raz provokácia bez toho, aby sa zapojila do otvoreného vojenského stretu. Neustále tam budú provokácie, kým nedostanú päsťou do tváre alebo na iné citlivé miesta,“ spresnil politológ.

 

Na Ukrajine sa nahromadilo veľa dôležitých nevojenských problémov, vrátane ekonomiky a energetiky. Preto je pre Kyjev výhodné organizovať provokácie, aby odvrátil pozornosť Ukrajincov od skutočných ťažkostí v krajine, zhrnul Kedmi.

 

 

Javelin

Noviny Izvestija uvádzajú, že ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili americké rakety, no tie údajne zlyhali. Ukrajinská armáda sa v posledných dňoch dvakrát pokúsila použiť ATGM Javelin. Píše o tom Izvestija s odvolaním sa na svoj vlastný zdroj. Nestrieľali na obrnené vozidlá, ale na zátarasy, no rakety ale nezasiahli cieľ. O využití komplexu povedal pre Military Times už skôr šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Kirill Budanov.

 

Donecká ľudová republika okrem iného obvinila ukrajinské bezpečnostné zložky z použitia protitankových granátometov z Francúzska. “Spojené štáty v októbri tohto roku priviezli na územie Ukrajiny vojenský náklad, ktorý podľa našej rozviedky okrem iných zbraní zahŕňal aj francúzske protitankové granátomety APILAS,” – povedal zástupca veliteľa Ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin . Licenciu na ich výrobu majú podľa neho okrem Francúzska aj Spojené štáty americké. Zásielku týchto zbraní prepravila Ukrajina na Donbas v rámci ukrajinských ozbrojených síl.

 

Zbrane z USA

Spojené štáty pokračujú v intenzívnom vyzbrojovaní Ukrajiny, do Kyjeva 14.novembra večer dorazila ďalšia zásielka zbraní. Ako sa uvádza na Twitteri amerického veľvyslanectva, dodávka sa uskutočnila v rámci vojenskej pomoci pridelenej Bidenovou administratívou.

 

Štvrté lietadlo s vojenskou pomocou Spojených štátov priletelo na Ukrajinu, bolo dodaných asi 80 ton munície, presnejšie informácie nie sú. Ukrajinské publikácie špecializujúce sa na vojenské témy poznamenávajú, že náklad, ktorý dorazil, je podobný škatuľkám pre 40 mm granátomety, ktoré už boli na Ukrajinu dodané zo Spojených štátov, ale nikto to nevie povedať presnejšie. V súčasnosti neexistujú žiadne oficiálne správy z ministerstva obrany Ukrajiny.

 

 

Ide o štvrtú dodávku zo Spojených štátov v rámci vojenskej pomoci. Ako sa uvádza na americkom veľvyslanectve v Kyjeve, je to „demonštrácia odhodlania k úspechu stabilnej, demokratickej a slobodnej Ukrajiny“.

 

 

Lietadlá prevážajúce náklad pre ukrajinské ozbrojené sily začali na Ukrajinu prilietať 10. októbra. Prvý let priletel s armádnymi lekárničkami, radarovým sledovacím zariadením, presnými zbraňami a muníciou vrátane granátometov. Druhá obsahovala nemenované zbrane a zdravotnícky materiál. V treťom – strelivo, ATGM “Javelin”, lekársky a iný materiál. Teraz dorazila štvrtá zásielka munície. Medzitým, ako informovali Ukrajinské vojenské stránky, nikto neočakával štvrtú dodávku, ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že tretia dávka pomoci je konečná.

Peter Nagy

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov