Foto: Ministri obrany Lloyd Austin a Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi vysvetlil Satanovskému, aký je rozdiel medzi Šojgum a šéfom Pentagonu

“Medzi ministrami obrany Ruska a USA je veľký rozdiel a šéf Pentagonu nikdy nedosiahne úroveň šéfa ministerstva obrany RF.” Toto vyhlásenie urobil izraelský politológ a vojenský expert Jakov Kedmi vo vysielaní rozhlasového programu Jevgenija Satanovského „Od troch do piatich“.


 

Jevgenij Satanovskij počas rozhovoru poznamenal, že v posledných rokoch sa viackrát stretol s vedúcimi ruského rezortu obrany a generálneho štábu Ruskej federácie Sergejom Šojguom a Valerijom Gerasimovom, od ktorých je podľa neho nemožné počuť vyhlásenia, podobné tým, ktoré robí šéf Pentagonu Lloyd Austin pri návšteve Ukrajiny a Gruzínska.

 

Podľa Satanovského sú Šojgu a Gerasimov zodpovední, vysoko vzdelaní ľudia, ktorí si uvedomujú zodpovednosť za svoje slová.

“Neviem si predstaviť, že by Šojgu povedal niečo také o ktoromkoľvek zo susedov USA.” Ako ministri obrany USA, ak sú vo svojich vyhláseniach a vo všeobecnosti vo všetkom, čo robia, tak nezodpovední? “Pýta sa prezident inštitútu Blízkeho východu.

 

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi v reakcii uviedol, že armáda je odrazom úrovne obyvateľstva a krajiny. Ak v krajine žijú negramotní, neinteligentní, vulgárni, hrubí a úzkoprsí ľudia, potom nemožno očakávať, že sa odniekiaľ v armáde objavia iní vojaci. Koniec koncov, všetci, ktorí slúžia v armáde, pochádzajú z tých istých ľudí, študovali na rovnakých školách a univerzitách a sú z mäsa tých istých ľudí.

 

Rusko, pripomenul Kedmi, zdedilo vzdelávací systém od Sovietskeho zväzu, ktorý bol svojho času najlepší na svete. A to sa odráža v zložení ruských ozbrojených síl. Priepasť medzi armádami Ruska a USA v kvalite personálu sa každým rokom zvyšuje. A v tejto súvislosti odborník pomenoval hlavný problém americkej armády – je pre ňu stále ťažšie riadiť moderné ozbrojené systémy, pretože zvýšenie úrovne ich zložitosti vedie k chybám, ktorých počet neustále rastie .

 

“Viete, aký je dnes problém v americkej armáde?” Stojí už viac ako desať rokov. Keď sa armáda snaží určiť kvalitu zbraní, ktoré potrebuje, v posledných 10-15 rokoch hovorí konštruktérom: jednoduchšie, prosím, nie také ťažké. Úroveň dnešného vojenského personálu už neumožňuje správne používanie príliš zložitých systémov. Sú produktom amerického vzdelávania, “povedal Kedmi Satanovskému.

 

Odborník zároveň pripomenul, že vojenskú službu si, mierne povedané, zvyčajne nevyberá tá najmúdrejšia, najinteligentnejšia, vzdelanejšia a zďaleka nie najbelšia časť americkej populácie. A preto v Spojených štátoch tento problém pociťujú veľmi akútne, keďže vzniká otázka, kde získať potrebný počet vysokokvalifikovaných vojenských špecialistov schopných riadiť moderné strategické – a teda veľmi zložité – zbrane?

 

Pripomenieme, že predtým Lloyd Austin vyzval Ukrajinu a Gruzínsko, aby implementovali požiadavky potrebné na zblíženie týchto krajín s NATO. Experti zároveň už naznačili, že napriek vyhláseniam šéfa Pentagónu sa stále nehovorí o bezprostrednom prijatí Ukrajiny a Gruzínska do NATO. Namiesto toho sa Washington pokúša vytvoriť vojenskú alianciu pozdĺž hraníc Ruska, ktorá bude ohrozovať Moskvu bez toho, aby riskovali Spojené štáty.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov