Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Alijev: Arménsko a Irán využívali územie Azerbajdžanu na obchodovanie s drogami

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev obvinil Arménsko a Irán z obchodovania s drogami do Európy cez územie svojej krajiny.


“V minulom roku, Azerbajdžan opäť získal kontrolu nad 130 kilometrov dlhým úsekom štátnej hranice s Iránom, ktorý bol pod kontrolou Arménska asi 30 rokov, a tým zablokoval cestu obchodovania s drogami z Iránu cez oblasť Jabrayil v Azerbajdžane do Arménska a ďalej do Európy, “ – povedal dnes na online summite SNŠ Alijev, bez uvedenia akýchkoľvek skutočností.

 

 

Poznamenal len, že objem heroínu skonfiškovaného azerbajdžanskou stranou v iných častiach azerbajdžansko-iránskej hranice sa v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúcich rokov zdvojnásobil.

“Arménsko zhruba 30 rokov využíva v spolupráci s Iránom bývalé okupované územia Azerbajdžanu na obchodovanie s drogami do Európy,” uviedol Ilham Alijev.

 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že „prekvapivé“ poznámky prezidenta Alijeva o tom, že Teherán údajne využíval Karabach na prenos drog do Európy pred minuloročnou vojnou, „slúžia [záujmom Izraela]“.

 

 

Iránske jednotky zablokovali azerbajdžanskú armádu na hraniciach s Arménskom

Iránske rozsiahle vojenské cvičenia v blízkosti hraníc Arménska, Azerbajdžanu a Turecka zablokovali útočnú operáciu Ankary a Baku v oblasti Sjunik v Arménsku. Podľa iránskej strany sa Azerbajdžan a Turecko pokúsili dostať svoje jednotky na územie Arménska, avšak potom, čo Irán v tomto regióne nasadil niekoľko stoviek tankov, desiatky raketových a delostreleckých systémov, a taktiež zapojil letectvo, ukázalo sa, že plány Ankary a Baku boli zmarené.

 

„Irán má informácie, že Baku a Ankara zamýšľali zaútočiť na Sjunik a prerušiť naše pozemné spojenie s Kaukazom. Na základe týchto informácií Irán zmobilizoval svoje sily a usadil sa na hraniciach, vďaka čomu boli plány Turecka a Azerbajdžanu zmarené,“ tvrdí iránsky analytik Salar Seif.

 

Zdá sa, že práve s takýmto konaním Teheránu súvisí nespokojnosť Turecka a Azerbajdžanu. Zároveň sa objavili informácie, že Jerevan dokonca ponúkol Iránu, aby na území Arménska urobil veľkú vojenskú základňu, čo poskytne iránskej armáde príležitosť úplne kontrolovať situáciu v regióne a Arménsku zaručí, že Turecko a Azerbajdžan nepoužijú agresiu na juhu Arménska.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov