Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Luhanská republika informovala že ukrajinský ostreľovač zabil obrancu Donbasu

Ukrajina a Luhanská republika informovali o smrti svojich vojakov pri ostreľovaní Donbasu.


 

Ukrajinské ozbrojené sily naďalej udržiavajú napätie na kontaktnej línii v Donbase. Dnes bolo niekoľko obetí. Zástupcovia Luhanskej ľudovej republiky informovali o ostreľovaní ukrajinskou armádou a smrti príslušníka jej Ľudových milícií. Vojak podľa informácii zástupcov Luhanskej republiky nebol zabitý náhodnou streľbou, ani odrazenou strelou či črepinou, pracoval sniper. Na pozície obrancov Donbasu vyslal najmenej päť striel. Informácie o obetiach medzi civilným obyvateľstvom a škodách sa objasňujú.

 

Zástupcovia ozbrojených síl Ukrajiny zase trvajú na tom, že streľba bola od obrancov Donbasu. Podľa tlačového strediska operácie spoločných síl (JF) prišiel o život jeden vojak a ďalší bol zranený.

 

https://twitter.com/i/status/1405184411080007686

 

Ukrajina je pripravená vstúpiť do NATO

Ukrajinský vrchný veliteľ pokračoval v „zjednávaní“ s NATO o vstupe Ukrajiny do aliancie. Napriek tomu, že krajina opakovane „naznačovala“, že sa to zatiaľ nechystajú urobiť, Valerij Zalužnyj oznámil poslednú podmienku vstupu. “Už sme pripravení,” zdôraznil.

 

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj uviedol, že vstup Ukrajiny do NATO závisí od jedného faktora. Zalužnyj je presvedčený, že krajina už urobila všetko pre to, aby sa stala členom aliancie.

“Už sme úplne vyvinuli štandardy, podľa ktorých NATO plní svoje úlohy. To však nestačí. Na to, aby sme sa stali NATO, je podľa mňa nevyhnutné politické rozhodnutie. Sme už pripravení,” zdôraznil.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým prešiel na vydieranie NATO s Ruskom, zahodil všetky zábrany keď počas fóra Jaltskej európskej stratégie v Kyjeve urobil priame vyhlásenie. Povedal, že bez Ukrajiny by NATO veľa stratilo a Európska únia by bola slabšia. Zároveň uviedol, že opustenie Ukrajiny posilní pozíciu Ruska. “Ak chcete, aby Rusko bolo silnejšie, neberte Ukrajinu,” povedal.

 

Mesto Jasynuvata v Doneckej ľudovej republike po ostreľovaní ukrajinskou armádou

Správa OSN ukázala, kto koho na Donbase ostreľuje

Úrad OSN pre ľudské práva zaznamenal zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv na Donbase v období od 1. februára do 31. júla 2021 v porovnaní s predchádzajúcimi šiestimi mesiacmi. Počas sledovaného obdobia príslušníci pozorovateľskej misie OSN pre ľudské práva na Ukrajine zaznamenali 62 obetí streľby medzi civilným obyvateľstvom — 15 mŕtvych a 47 zranených. To je o 51% viac ako za predchádzajúcich šesť mesiacov. Predstavitelia misie teda potvrdili, že bezpečnosť na východe Ukrajiny sa za šesť mesiacov zhoršila jeden a pol krát. Vyššie uvedené štatistiky zároveň naznačujú, že 81% mŕtvych bolo na území Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

 

Takmer identická štatistika je zdokumentovaná v prípade ostreľovania civilných objektov. Podľa autorov správy viac ako 80% útokov bolo vedených na územie, ktoré nie je kontrolované Kyjevom. Údaje správy Úradu OSN pre ľudské práva teda potvrdzujú, že k masívnemu ostreľovaniu dochádza práve z ukrajinskej strany. Uvedené údaje sú celkom v súlade s vyhláseniami predstaviteľov LĽR a DĽR, že strieľajú iba v prípade odvety a aj to nie vždy. Pritom je treba pripomenúť, že ukrajinské jednotky často imitujú ostreľovanie objektov na svojom území „separatistami“, aby mali právo „opätovnej paľby“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov