Bojové lietadlá druhej eskadry F-35 Izraelského letectva
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Stíhačky v ohrození. Po rokoch Izrael prestáva bombardovať Sýriu

Benjamin Netanjahu, ktorý pôsobil vo funkcii predsedu vlády 12 rokov (od roku 2009), prestal byť pri moci. A keďže sa moc zmenila, dohoda medzi Ruskom a Netanjahuom, podľa ktorej Moskva ignorovala útoky Izraela na proiránske sily v Sýrii, už neexistuje. Rusko je unavené mlčky sledovať drzé útoky izraelského letectva. Izrael začal „beztrestne strácať brehy“. Moskva už nie je ochotná tolerovať, ako sa Jeruzalem naďalej vzpiera ruským požiadavkám na jasné pravidlá.


 

Ruské ozbrojené sily v Sýrii doteraz ignorovali izraelské útoky podľa pokynov Putina. Rusko neporušilo zmluvu ani tajnú dohodu medzi izraelským predsedom vlády a ruským prezidentom. Všetko sa však mení. Rusko tiež radikálne zmenilo svoj postoj k izraelským leteckým útokom. Ruský vojenský kontingent prítomný na území tohto štátu je takýmito izraelskými akciami neustále ohrozený. A aby sa minimalizovali náhodné straty ruskej armády a upratali IDF (Izraelské obranné sily), ktoré neuznávajú žiadne dohody a konajú podľa vlastného uváženia, bolo rozhodnuté zostreliť všetky izraelské rakety a izraelské lietadlá napádajúce Sýriu.

 

Ruské ministerstvo obrany poslalo Izraelu správu, že už nemôže ďalej podnikať nálety na sýrsku armádu, ako aj na ciele zboru iránskych islamských revolučných gárd v Sýrii. Je ťažké povedať, ako Jeruzalem zareaguje na toto varovanie, ale súdiac podľa toho, že k raketovému útoku izraelských vzdušných síl v oblasti Aleppo došlo 21. júla, sa Izraelčania nevzdávajú. Alebo možno preverujú, aké nebezpečné sú varovania Ruska?

 

Za zmienku stojí, že z ôsmich rakiet vystrelených izraelskými lietadlami bolo sedem zadržaných sýrskym systémom PVO. Je to sýrska protivzdušná obrana, alebo je do toho zapojená ruská armáda, nie je to také dôležité? Izrael by sa mal nad sebou zamyslieť. Musí len pochopiť, že prázdne slová sa skončil. Lietadlá ešte neboli zasiahnuté, pretože z priľahlej strany vystrelili rakety.

 

Na nový postoj k Izraelu a jeho konaniu mala vplyv aj skutočnosť, že počas rokovaní s Bidenom dostal Putin signál z Bieleho domu vo Washingtone, že administratíva nového prezidenta USA už nesúhlasí s povzbudzovaním izraelských útokov v Sýrii. To tiež v nemalej miere ovplyvnilo obmedzenie Izraela, ktorý čelí vážnemu problému. Nielen Rusko, ale aj trvalý izraelský spojenec USA dramaticky zmenili svoj postoj k tomu, čo Izraelci robia v Sýrii. Akú reakciu bude mať v Jeruzaleme, ukážu ďalšie udalosti v tomto regióne.

 

Úspešné odrazenie izraelských útokov a odpálenie rakiet na izraelských bojovníkov prinútilo izraelskú armádu (IDF) zastaviť útoky proti Sýrii. Izraelská strana sa prvýkrát za štyri roky nepokúsila zahájiť nové raketové útoky na sýrske územie. Obava je, že posledné štyri útoky IDF boli úspešne odrazené a v reakcii na útoky na izraelské bojové lietadlá boli vypustené protilietadlové riadené strely.

 

Predtým sa v prípade neúspešných útokov zo strany IDF na územie Sýrie opakovali buď nasledujúci deň, alebo o niekoľko dní neskôr. Modernizácia sýrskeho systému protivzdušnej obrany ruskými špecialistami viedla k tomu, že Izrael sa prvýkrát od dodania systému protivzdušnej obrany S-300 sýrskej armáde bojí, že by Damask mohol legálne zostreliť izraelské vojenské stíhačky, nehovoriac o skutočnosti, že sýrska strana predtým hrozila zahájením raketových útokov pomocou operačno-taktického raketového systému, ak Izrael nezastaví svoju agresiu voči arabskej republike.

 

Posledné štyri izraelské útoky na Sýriu boli úspešne odrazené, pretože účinnosť zničenia izraelských rakiet bola asi 88-93%. Sýrska protivzdušná obrana zároveň úspešne odpálila rakety na izraelské bojové lietadlá aj nad susednými štátmi.

 

Počas návštevy izraelskej delegácie v Rusku sa Izrael pokúsil prinútiť ruskú stranu, aby zanechala obranu Sýrie, ale vzhľadom na skutočnosť, že izraelská strana nesplnila dohodu, Rusko na takéto výzvy reagovalo s odmietnutím.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov