Americkí vojaci v Afganistane
Aktuality, Bezpečnosť,

Bývalý šéf CIA predpovedá budúcnosť Afganistanu po odchode USA: “Bude to len horšie”

Bývalý šéf CIA David Petraeus vysvetlil, čo čaká Afganistan po stiahnutí armády z USA. Je presvedčený, že situácia v krajine sa „len zhorší“. Petraeus poznamenal, že krajinu čaká nová „krvavá občianska vojna“.


 

Bývalý šéf CIA David Petraeus pre Times povedal, ako vidí budúcnosť Afganistanu po stiahnutí amerických vojsk. Petraeus je presvedčený, že v krajine sa nevyhnutne začne nová „krvavá občianska vojna“. Bývalý veliteľ medzinárodného kontingentu v Afganistane uviedol, že USA majú každú šancu zabrániť takémuto vývoju udalostí. Na to bolo potrebné nechať v krajine aspoň nejaký vojenský kontingent. USA však boj vzdali.

 

„Zvyšok sveta uvidí, že nepodporujeme demokraciu a hodnoty, ktoré presadzujeme na celom svete – ľudské práva, najmä práva žien, právo na vzdelanie, slobodu prejavu a tlače – to všetko samozrejme , má v Afganistane ďaleko k dokonalosti, ale oveľa lepšie, ako keby Taliban obnovil stredoveký islamistický režim, “povedal.

 

Petraeus poznamenal, že svet čaká na milióny utečencov, ktorí sa ponáhľajú do Pakistanu a ďalších krajín. Ľudia budú mať tiež výrazne menšiu slobodu. Aby sa zabránilo tejto situácii, bolo by nutné ponechať v krajine najmenej 3,5 tisíc vojakov, uviedol generál.

 

CIA má problém. Pakistan vyhlásil že v žiadnom prípade neposkytne svoje vojenské základne

Denník „The New York Times“ už skôr informoval, že unáhlené stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu vyvolalo pre CIA urgentnú potrebu nájsť novú „základňu“. Ako informovala agentúra TASS, Pakistan kategoricky vylučuje možnosť umožniť americkej CIA využívať vojenské základne na svojom území na vykonávanie cezhraničných protiteroristických operácií proti teroristickej sieti Al-Káida, teroristickej skupine Islamský štát a radikálnemu hnutiu Taliban. Na otázku, či je možné poskytnúť USA základňu pre protiteroristické operácie, zdôraznili:

„V žiadnom prípade. Nebudeme poskytovať CIA žiadne základne, ani autorizovať žiadne kroky z pakistanského územia smerom k Afganistanu. V žiadnom prípade.“

 

V júni denník „The New York Times“ informoval, že unáhlené stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu v súlade s príkazmi amerického prezidenta Joe Bidena spôsobilo, že CIA, ktorá v tejto krajine pôsobila dlhé roky, potrebuje urgentne nájsť novú „základňu“ na monitorovanie tamojšej situácie a vykonávanie protiteroristických operácií. Výber možností, ako poznamenali noviny, je veľmi malý a obmedzuje sa hlavne na Pakistan.

 

Miluje Rusko, takže mu bude robiť podlosti, ale bez potešenia

Začiatkom roka Biden nominoval bývalého veľvyslanca USA v Rusku na čelo CIA. Podľa politológa Satanovského americký diplomat Rusko pozná a miluje ho, takže mu bude síce robiť podlosti ale bez akéhokoľvek uspokojenia. Na čele CIA bude bývalý americký veľvyslanec v Rusku William Burns, uviedol novozvolený americký prezident Joe Biden. Kandidáta hodnotil politológ a ekonóm Jevgenij Satanovskij. Podľa experta je William Burns veľmi erudovaný kariérny diplomat s dobrou znalosťou ruského jazyka a posledný skutočný veľvyslanec USA v Rusku na vysokej profesionálnej úrovni. Pozýval do Moskvy skutočne zvedavých hostí z Ameriky a organizoval skvelé akcie. Politológ veril, že jeho komunikácia s hosťami, najmä pri osobných stretnutiach, bola uvoľnená, jeho rozhovory boli duchaplné, jeho úsudok bol jemný a jeho znalosti boli skutočne hlboké.

“A páčilo sa mu Rusko, kde veľa cestoval, a Moskva, kde sa radšej prechádzal po Vrabčích vrchoch,” – píše Satanovskij na svojom telegramovom kanáli.

V tejto súvislosti sa odborník domnieva, že keď musí William Burns robiť škaredé veci proti Rusku a niekomu zo svojich starých moskovských známych, urobí to, ale bez najmenšieho potešenia. A podvratné operácie sa budú vykonávať s melancholickým smútkom a s úprimnou ľútosťou.

“Takýto slušní ľudia vo všeobecnosti robia podlosti bez uspokojenia, čím sa zásadne líšia od darebákov,”  – poznamenáva Satanovskij.

Dodáva, že CIA bude mať v čele v skutočnosti inteligentného, ​​chladnokrvného človeka s rozsiahlymi skúsenosťami, ktorý dokonale pozná Rusko so všetkými svojimi silnými stránkami, a čo je dôležitejšie, slabými stránkami a nerobí si o ňom ilúzie. A to bude slúžiť ako vynikajúci test pre ruskú kontrarozviedku, ktorá sa už dlho nemusela zaoberať profesionálmi na takejto úrovni.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov