Jakov kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi povedal, aký osud čaká Bielorusko po nadchádzajúcej rezignácii Lukašenka

Bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi nezostáva veľa času na vedenie krajiny, uviedol bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi.


 

Oficiálny Minsk čelil v auguste minulého roka novým problémom zahraničnej politiky. USA a európske krajiny, medzi ktorými boli zvlášť pobaltské pobaltské republiky a Poľsko, odmietli uznať výsledky prezidentských volieb v Bielorusku, v ktorých zvíťazila vtedajšia hlava štátu Alexander Lukašenko.

 

Hlavným súperom bieloruského vodcu v tom čase bola predstaviteľka opozície Svetlana Cichanovskaja. Keď po sčítaní hlasov využila príležitosť na útek do zahraničia, presťahovala sa do susednej Litvy, kde začala politickú kampaň proti bieloruským orgánom. A ak na začiatku jej vyhlásenia a odvolania priniesli ovocie v podobe tisícov protestných akcií v Minsku, potom vyšli nazmar. A dnes je táto „tvár bieloruskej opozície“, ktorá stratila podporu vo svojej vlasti, z pohľadu Západu absolútne beznádejnou postavou.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi, ktorý sa v rozhovore pre NewInform vyjadril k situácii okolo Bieloruska, otvorene vyjadril, že Cichanovskaja nemala šancu prevziať prezidentský úrad v krajine. Podľa jeho názoru nie sú celkom jasné ani vyhliadky na úradujúcu hlavu štátu Alexandra Lukašenka. Skutočnosť, že z funkcie odíde do jedného roka, je axiómou, ktorá si nevyžaduje dôkaz. Táto veľká udalosť pre Bielorusko sa s vysokou pravdepodobnosťou uskutoční po prijatí novej ústavy.

 

Oveľa väčší záujem je o ďalší osud samotnej krajiny. Existuje názor, že môže zopakovať cestu Ukrajiny, kde protesty v Kyjeve viedli k puču, úteku legitímneho prezidenta a začiatku občianskej vojny na juhovýchode krajiny. Kedmi však zastáva názor, že v Bielorusku je dnes realizácia „druhého Donbasského scenára“ prakticky nemožná.

“V Minsku bol program na zopakovanie” variantu majdanu “. Dnes je to nemožné. Pokiaľ ide o nepriateľské akcie, keďže malé skupiny, ktoré by ich mohli vyprovokovať, boli neutralizované, pravdepodobnosť vypuknutia nepriateľských akcií na území Bieloruska je malá, “zhrnul politológ.

 

Bieloruská KGB informovala o plánovanej destabilizácii situácie v štáte

Bieloruský Výbor štátnej bezpečnosti má informácie o plánoch niektorých jednotlivcov na destabilizáciu situácie v krajine v období od 25. do 27. marca. Oznámil začiatkom marca šéf rezortu Ivan Tertel v správe pre prezidenta republiky Alexandra Lukašenka. Tertel chcel upriamiť pozornosť na niekoľko bodov.

„Prvým je bezprecedentný tlak zo strany zahraničných partnerov na náš štát, ktorý sa týka sankčnej politiky a niektorých ďalších vecí,» uviedol šéf KGB.

“Druhým sú pokusy — a hovorilo sa o konkrétnych jednotlivcoch, plánoch — destabilizovať situáciu v blízkej budúcnosti. Hovoríme o období od 25. do 27. marca.“ Tertel poznamenal, že rezort hodnotí situáciu v krajine ako stabilnú.

„Je zrejmé, že naši zahraniční partneri, oficiálne aj neoficiálne, a diplomatický zbor tiež, zdôrazňujú, že akútne obdobie vývoja situácie, ktoré bolo charakteristické pre druhú polovicu roku 2020, je už vyčerpané. Situácia je stabilná,“ uviedol.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov