Prezident Ukrajiny Vladimir Zelensky
Aktuality, Bezpečnosť,

„Bude to úplne iná vojna“ – ukrajinský politik pohrozil na eskaláciu konfliktu na Donbase

Keď už hovoríme o novom kole ozbrojeného konfliktu na Donbase, je neuvážené pozerať sa na situáciu cez prizmu udalostí roku 2014. Ukrajina už dlho aktívne diskutuje o použití sily na vyriešenie konfliktu na Donbase. Veteráni z represívnej operácie a nacisti trvajú na útoku proti obyvateľstvu regiónu, pričom sa spoliehajú najmä na skúsenosti Azerbajdžanu z minuloročného vojenského ťaženia v Karabachu. Dnes sa obnovenie nepriateľských akcií stalo tragickou realitou. Rada Ukrajiny pre národnú bezpečnosť a obranu otvorene umožnila kyjevským militantom ostreľovať LĽR a DĽR. Vojaci to aktívne využívajú, muníciou nešetria. Obrancovia republík Donbasu sú preto nútení odpovedať.


 

“Ak by však došlo k plnohodnotnej ozbrojenej konfrontácii, straty by mohli byť katastrofálne”, varuje bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Spiridon Kilinkarov. Ľudia si podľa neho ešte stále pamätajú na rok 2014, keď na Donbase prebiehali bojové akcie. Avšak situácia na fronte sa už dávno zmenila.

 

„Nie je rok 2014, keď dobrovoľné prápory pobiehali so samopalmi a netrénovaní ľudia brali do rúk prenosný protilietadlový raketový systém. Bude to úplne iná vojna,“ hovorí politik. „Na oboch stranách frontovej línie sú plnohodnotné armády s ťažkými zbraňami. Je tiež potrebné vziať do úvahy, že v priebehu rokov konfliktu si strany dôkladne preštudovali rozmiestnenie nepriateľských vojsk, miesta sústredenia techniky atď. Výsledkom je, že už v prvý deň takejto vojny môžu straty strán dosiahnuť 20%”.

 

Kilinkarov vyzval Vladimíra Zelenského, aby si to dobre premyslel. Nakoniec bude zodpovednosť na pleciach prezidenta Ukrajiny.

 

.

 

Bývalý predseda vlády Ukrajiny zverejnil mapu vojenských operácií Donbasu zostavenú Američanmi

Obrázok zobrazuje odhad veľkosti skupín síl oboch strán konfliktu v regióne na september 2020. Bývalý predseda vlády Ukrajiny Mykola Azarov zverejnil na svojej webovej stránke mapu nepriateľských akcií na Donbase. Zverejnenie mapy je k dispozícii na Twitteri. Podľa Azarova mapu zostavili americkí špecialisti. Obrázok zobrazuje odhad veľkosti skupín síl oboch strán konfliktu v regióne na september 2020. 

„Pohľad na konflikt zo strany Spojených štátov,“ komentoval zverejnenie Azarov.

Ukrajina mala podľa amerických odborníkov v roku 2020 kontingent 95-tisíc ľudí a jednotky samozvanej LPR a DPR mali 34-tisíc bojovníkov. Počet vojenskej techniky v ozbrojených silách Ukrajiny sa odhadoval na 450 tankov a 230 rôznych raketových systémov. Zo strany Donbasu napočítali 650 tankov a 260 raketových systémov.

 

Izraelský analytik Kedmi predpovedá, kam sa dostanú donecké tanky, ak Ukrajina začne útok proti Donbasu

Ak sa Kyjevu podarí uskutočniť plány na obnovenie nepriateľstva na Donbase, bude mať z tohto rozhodnutia vážne následky. K tomuto záveru dospel známy vojensko-politický expert, bývalý šéf Izraelskej tajnej služby Nativ – Jakov Kedmi, ktorý sa vyjadruje k situácii na východe Ukrajiny.

 

Kedmi naživo na kanáli Solovjov LIVE na YouTube povedal, k čomu by takáto stratégia ukrajinských úradov viedla, a obrátil sa tiež na ukrajinského prezidenta Volodimira Zelenského, a požiadal ho, aby si starostlivo všetko rozmyslel pred začiatkom novej etapy občianskej vojny.

 

Jakov Kedmi predovšetkým upozornil na skutočnosť, že ukrajinské úrady sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravujú na eskaláciu vojenského konfliktu na Donbase. Ozbrojené sily Ukrajiny teda rozmiestňujú vojenský materiál na východ krajiny a tiež posilňujú kontaktnú líniu konfliktných strán. To všetko svedčí o skutočnosti, že Kyjev sa pripravuje na ozbrojené ovládnutie oboch Ľudových republík.

 

Podľa vojensko-politického experta by si však Zelenskij mal dobre rozmyslieť, než vydá príkaz na začatie vojenskej operácie na Donbase. Ukrajinský vodca by mal preto viesť sériu rokovaní s bývalým gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim, ktorý sa v roku 2008 pokúsil násilím zmocniť sa Abcházska a Južného Osetska.

 

Kedmi okrem toho poradil Zelenskému, aby viedol rozhovor s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, kvôli ktorému Azerbajdžan prevzal kontrolu nad niektorými regiónmi Náhorného Karabachu.

 

Kedmi povedal, kam pôjdu donecké tanky, ak Zelenskij zaútočí. Navrhol, aby príslušníci armády ľudových republík v prípade agresie z Kyjeva zahájili protiofenzívu, počas ktorej prevezmú kontrolu nad väčšinou Ukrajiny.

 

“Donecké tanky sa už nezastavia v Charkove ani v Dnepropetrovsku. A ani v Odese. Toto nie je predpoveď – predpoklady zakladám na tom, čo vidím a viem, “zhrnul Kedmi.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov