Akhra Avidzba
Aktuality, Bezpečnosť,

Pripravoval vojenský puč? V Abcházsku zadržali hrdinu Doneckej republiky veliteľa Akhra Avidzbu

Bývalý asistent prezidenta samozvanej Abcházskej republiky pre medzinárodné záležitosti, hrdina Doneckej republiky Akhra Avidzba prezývaný “Abchaz” bol v piatok zadržaný a je v abcházskej štátnej bezpečnostnej službe, informujú miestne televízne kanály.


 

Avidzba je v ŠtB spolu so svojimi strážcami a v jeho dome sa vykonala prehliadka. D News Abcházsko tiež píše, že Avidzba bol zadržaný spolu s dozorcami a prevezený do ŠtB. Bezpečnostní pracovníci nepredložili rodine Avidzbovej žiadne zatykače ani dokumenty.

 

Večer 4. marca oznámil Akhra Avidzba na sociálnej sieti Facebook, že 2. marca sa konalo ustanovujúce zhromaždenie združenia Nový ľud, ktoré by sa podľa jeho slov „malo stať vážnym politickým verejným zdrojom“.

“Dnes som predložil dokumenty na registráciu ministerstvu spravodlivosti !!!” , – napísal Avidzba. 2. marca sa Avidzba spolu s opozične založenými občanmi zúčastnili spontánneho zhromaždenia v centre Suchum so škandalóznym podnikateľom Benurom Kvirayom.

 

 

Video o pôsobení Abchaza v Doneckej republike: 

 

Akhra Avidzba bol napokon obvinený z nelegálneho držania zbraní. Novinárom to v sobotu večer oznámila jeho právnička Inga Gabilaja po stretnutí so svojím klientom v budove ŠtB.

„Bolo nám ukázané rozhodnutie začať trestné stíhanie podľa časti 2 čl. 217 trestného zákona Abcházska – „nelegálne držanie zbraní skupinou osôb na základe predchádzajúcej dohody“. Okrem Akhryho Avidzbu sú v skupine osôb aj jeho piati priatelia z Doneckej republiky. Gabilaja tiež uviedla, že proti Avidzbemu nebolo použité žiadne fyzické násilie, ale „odmietol vodu a jedlo, uviedol, že je to jeho zásadné stanovisko a požiadal o vyjadrenie, že požaduje slobodu“. Pokiaľ ide o ďalších päť zadržaných, právnička uviedla, že ich nevidela, každý z nich má právnika a že podľa informácií jej kolegov boli zranení len počas ich zadržania.

 

Podľa ministerstva vnútra pri operatívno-pátracích činnostiach 4. marca v obci Gumista v okrese Suchum v mieste bydliska Avidzbu našli strážcovia zákona náboje v pôvodných obaloch, protitankové granátomety, ľahké guľomety, guľometové boxy a pásy, automaty ruskej a zahraničnej výroby, pištole, špeciálne vybavenie a vysielačky.

 

Akhra Avidzba je účastníkom vojny na Donbase, hrdinom samozvanej Doneckej republiky. Bol aktívnym účastníkom politickej krízy v Abcházsku, ktorá sa skončila rezignáciou Raula Khadzhimbu. Jedným z dôvodov odchodu z opozície bola vražda Akhrovho bratranca, 38-ročného Alkhasa (Hasika) 22. novembra 2019 v Suchum.

 

V júni 2020 bol Avidzba vymenovaný za asistenta prezidenta samozvanej Abcházskej republiky pre medzinárodné vzťahy. 7. augusta minulého roku odmietol vyhovieť žiadosti ruskej pohraničnej stráže , zbúral bránu, prešiel de facto rusko-abcházsku hranicu a vstúpil na územie Abcházska. 2. októbra zadržal Avidzbu súd v Soči na desať dní. Po prepustení bol v Soči, odkiaľ sprevádzal dobrovoľníkov z Abcházska do Karabachu .

 

6. novembra sa Avidzba vrátil na územie samozvanej Abcházskej republiky a 9. novembra napísal rezignáciu z dôvodu „straty viery v spoločnú vec“. Na konci januára tohto roka, Bezpečnostná služba Ukrajiny vyhlásila pátranie po Akhru Avidzbovi. Vo vyhlásení uviedla, že ruský občan Akhra Avidzba (prezývaný „Abcház)“ sa v roku 2014 stal zakladateľom a dlho šéfoval ilegálnej ozbrojenej skupine „Internacionálna brigáda Pjatnaška“.

 

Donecký veterán prerazil autom ruskú hranicu a utiekol naspäť do vlasti

V auguste sme písali ako Akhra Avidzba vrazil do ruskej hraničnej brány po tom, čo mu bolo povedané, že nemôže opustiť Rusko z dôvodu dlhov za služby. Vo videu, ktoré sa objavilo na sociálnych médiách 8. augusta, obrnený Land Cruiser s dagestanskými poznávacími značkami prelomil bariéry na ruskej strane hranice a vstúpil do Abcházska.

 

 

 

Akhra Avidzba je blízkym príbuzným známeho člena organizovaného zločinu Alkaza Avidzbu, ktorý bol medzi niekoľkými zabitými počas streľby v reštaurácii v Suchum v novembri 2019. Akhra Avidzba bojoval na východnej Ukrajine na strane Donecka a je známe, že v Abcházsku je držiteľom titulu „Hrdina Doneckej Ľudovej republiky“.

 

.

 

Bol to Akhra Avidzba, ktorý bol hnacou silou zmeny moci v Abcházsku v januári 2020. Viedol ľudí do prezidentského paláca a vyzval ich, aby zaútočili na budovu, čo nakoniec viedlo k rezignácii vtedajšieho prezidenta Raula Khajimbu a k voľbe nového prezidenta.  22. marca bol vodca zjednotenej opozície Aslan Bzhania zvolený za prezidenta Abcházska a jeho asistentom sa stal Avidzba. Neskôr sa Avidzba stal asistentom prezidenta Aslana Bzhania pre medzinárodné záležitosti.

 

Sám Avidzba vysvetlil, že ruská pohraničná stráž ho nevypustila z krajiny kvôli nezaplateným platbám za energie. Avidzba má v Soči zaregistrované nehnuteľnosti a niekoľko automobilov. Akhra Avidzba vysvetlil, že sa rozhodol prelomiť hranicu potom, čo mu ruská pohraničná stráž nedovolila na päť hodín vstúpiť do Abcházska, a jeden z členov ruských pohraničných hliadok sa správal provokatívne. Akhra Avidzba nepopiera svoje dlhy, kvôli ktorým ho ruská pohraničná stráž nechcela nechať prekročiť hranicu.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov