.
Aktuality, Letectvo,

Ruský Tu-22M3 testoval zabijakov lietadlových lodí

Rusko, 7. február 2021 (AM) – Diaľkový raketový bombardér Tu-22M3 vykonal skúšobnú streľbu novými okrídlenými raketami Ch-32, oznámil zdroj v obranno- priemyselnom komplexe. Raketa vzdušnej dislokácie Ch-32 bola zaradená do výzbroje v roku 2016, nosičom tejto munície sa má stať modernizovaný bombardér Tu-22M3M, ktorého dva prototypy prekonávajú teraz letové skúšky.


 

“Dopracovaný Tu-22M3 odpálil niekoľko okrídlených rakiet Ch-32, ktoré budú tvoriť základ útočnej výzbroje modernizovaného bombardéra Tu-22M3M. Streľby sa konali v rámci periodických skúšok výrobkov na vojenskom polygóne. Bojové charakteristiky rakiet boli potvrdené, rakety zasiahli stred terča, “povedal zdroj.

 

Vysvetlil, že “raketa Ch-32 je určená predovšetkým pre ničenie námorných hladinových cieľov a je tzv.” Zabijakom lietadlových lodí “, pretože súčasné prostriedky PVO útočných skupín lietadlových lodí môžu len s malou pravdepodobnosťou zachytávať podobné ciele”. Dodal, že raketa môže s vysokou efektivitou ničiť pozemné objekty vrátane radarov. Niekoľko skúšok sa konalo už v minulom roku. Testové streľby boli potrebné ako pre potvrdenie charakteristík sériových Ch-32, tak aj pre prípravu na skúšky rakiet z paluby nových bombardérov Tu-22M3M, a riešili sa pritom tiež niektoré pokusné a výskumné úlohy.

 

Nadzvuková okrídlená raketa Ch-32 bola zaradená do výzbroje v roku 2016. Má vystriedať raketu Ch-22, ktorej nosičmi sú lietadlá Tu-22M3. Ch-32 si zachovala trochu pozmenený drak svojej predchodkyne, inak je to úplne nový výrobok. Podľa informácie z verejných zdrojov dostala raketa modernizovaný raketový motor na tekuté palivo so zvýšeným ťahom, digitálne rádioelektronické zariadenie vrátane palubného počítača, aktívno-pasívny radar chránený pred poruchami a vlastné systémy rádioelektronického boja. Maximálna rýchlosť rakety je blízka hypersonickej, a vo výškach cez 30 kilometrov je asi 5 Mach. Raketa má dolet 1000 kilometrov.

 

Tu-22M3M je značne modernizovanou variantom Tu-22M3. Raketový bombardér dostal moderné digitálne rádiolelektronické zariadenie vrátane nového zameriavacieho a navigačného komplexu, avioniky a systémov spojenia, a tiež zásadne nový radar a systémy rádioelektronického boja. Ako však poukázali odborníci firmy Tupolev, zariadenie inštalované na Tu-22M3M značne zvyšuje bojový potenciál, a rozšírené zloženie nových riadených raketových a bombových zbraní prudko zvyšuje bojovú efektivitu. Zariadenie je maximálne unifikované s palubnými systémami strategického bombardéra Tu-160M. Prvý let prototypu Tu-22M3M sa konal 28. decembra roku 2018. Druhý prototyp nového bombardéra sa začal skúšať v marci roku 2020.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov