Americký B-2 „Spirit“.
Aktuality, Letectvo,

Americký „Raider“ proti ruskému „Vyslancovi“

USA, 2. február 2021 (AM) – Súčasná generácia ľudstva zažíva zaujímavú situáciu v zbrojárskej kategórii bombardér. Rusko i USA sa totiž nakoniec rozhodli zameniť existujúce bombardovacie lietadlá na čosi nové, modernejšie. A keďže niektoré fakty o budúcich letúňoch sú už známe, môžeme sa pokúsiť aspoň o základné porovnanie.


 

Zámysel Američanov je prostý – skonštruovať nový bombardér, ktorého základom by mal byť už existujúci, konkrétne B-2 Spirit. Ide o veľmi pekný letúň, zároveň však podľa niektorých parametrov je diskutabilný. Všetky jeho nedostatky by mal na najmodernejšej technologickej úrovni eliminovať „Raider“ (Nájazdník, útočník) (alebo B-21). A to tak, aby si zabezpečil svetové líderstvo.

 

Hlavným tromfom nového bombardéra by mala byť jeho nízka výrobná cena a masová produkcia (okolo 80 jednotiek). Kto vie, či sa to podarí, lebo Američania chceli to isté dosiahnuť aj pri B-2, no nakoniec vyprodukovali najdrahšie bojové lietadlo v dejinách.

 

Na scénu však prichádza ruský „Vyslanec“ (Poslannik), taktiež strategický stealth-bombardér, ktorý však musel byť konštruovaný od nuly, nakoľko Rusi doposiaľ nič podobné nemali.

 

Prvé, čo si porovnajme, je cena. Predpokladaná cena „Raidera“ je 550 miliónov USD za kus. Nie je to lacné, no v porovnaní sú „Spiritom“ sú to haliere, pretože jeden jeho exemplár stál 2,2 miliardy USD. Ruský „Vyslanec“ by mal byť značne lacnejší, dokonca by mal stáť menej ako súčasný modernizovaný Tu-160, ktorý stojí 16 miliárd rubľov, čo je 218 miliónov USD.

 

Rozdiel je aj v charakteristikách. „Raider“ má bojový rádius okolo 3800 km bez doplnenia paliva, no „Vyslanec“ až 7500 km. Ide o mimoriadne dôležitý parameter, veď dopĺňanie paliva sa nedá organizovať kdekoľvek a kedykoľvek. Spojeným štátom pomôžu jeho základne po celom svete, resp. aj spojenci ich nenechajú v štichu.

 

Druhým parametrom je užitočná nosnosť. „Raider“ ju má 12 ton, „Vyslanec“ 35 ton, čo je však o trochu menej, akú má Tu-160.

 

B-21 „Raider“. Zdroj: northropgrumman.com

 

 

 

V ostatných parametroch sú oba typy pomerne zhodné. Oba sú skonštruované systémom „lietajúceho krídla“ (niekde sa stretnete aj s pojmom samokrídlo) a oba sú chránené stealth technológiou novej generácie. Rusi však hovoria, že ich bombardér je rozmerovo robustnejší a že má aj jednu unikátnu osobitosť. Vraj môže byť nasadený aj ako diaľkový prepadový stíhač.

 

Takto vidí koncept ruského „Vyslanca“ Wikipedia. Ruské zdroje to nazvali fejkom

 

Zverejnené to bolo už v roku 2017, čo nám malo naznačiť, že „Vyslanec“ má super silný radar alebo fotónovú rádiolokačnú stanicu (už bola skonštruovaná), pretože takéto lietadlo sa v blízkom boji správa ako slon v porceláne. „Vyslanec“ má aj nové hypersonické prepadové rakety.

 

A pretože oba letúne budú vybavené raketami vzduch-vzduch, oba budú môcť likvidovať rakety protivníka. Navyše budú mať aj laserovú obranu.

 

To všetko bude doplnené mohutnými systémami REB a tepelnými pascami. Takáto výzbroj by mala US bombardéru umožniť prerazenie zoskupenia PVO, Rusi chcú PVO a PRO protivníka prerážať ďalekonosnými krídlatými a hypersonickými raketami.

 

Polovička z tohto arzenálu sa zmestí do ruskej Bielej labute alebo Tu-160. Snímka MO RF

 

Nový ruský bombardér by mal mať aj jednu spôsobilosť navyše. A to možnosť odpaľovať akési rakety, ktoré dokážu vyniesť užitočný náklad na nízku obežnú dráhu Zeme. Keď sa o tom hovorilo pred časom, nikto z toho nebol príliš múdry. Avšak po roku 2018 začalo byť jasné, že ide o protidružicové rakety projektu „Krona“ alebo o ich ďalší vývojový prvok.

 

Raketa 79M6 bola spočiatku testovaná na MiG-31, ktorý však dokáže niesť len jednu, pričom „Vyslanec“ ich berie viac. Očakáva sa, že toto sa ukáže ako element strategického systému PRO, teda že neustále vo vzduchu nachádzajúci sa „Vyslanci“ dokážu operatívne reagovať na prekvapivé odpaly rakiet protivníkom. Očakáva sa, že hlavnými cieľmi sa v tomto prípade stanú balistické rakety odpálené z ponoriek, ktoré môžu štartovať z rôznych smerov. Čiže operatívnu reakciu dokážu zabezpečiť len lietadlá. Pripomeňme si, že „Vyslanec“ môže byť vo vzduchu až 35 hodín.

 

Žeby mali vo svojom koncepte niečo podobné aj Američania, zatiaľ na verejnosť nepreniklo.
Vladimír Mikunda podľa yandex.ru, 21. 1. 2021

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov