.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putinov hovorca Peskov: Predĺženie zmluvy START III je teraz hlavnou témou vo vzťahoch medzi Ruskom a USA

Rusko, 27. január 2021 (AM) – Predĺženie Dohody o znížení strategických zbraní je teraz hlavnou témou vo vzťahoch medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Uviedol to tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.


 

Tlačová služba Rady bezpečnosť RF uviedla, že v pondelok jej tajomník Nikolaj Patrušev a poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan rokovali o otázke predĺžení zmluvy START III a o vyhliadkach rozvoja spolupráce v oblasti bezpečnosti . Rokovali prostredníctvom tele hovoru a ten prebehol z iniciatívy Washingtonu.

“Téma predĺženia zmluvy START III je teraz skutočne hlavnou témou rokovaní o našich bilaterálnych vzťahoch. Naozaj sme o tom hovorili, “uviedol Peskov.

Okrem toho Peskov uviedol, že Rusko a Spojené štáty spolu intenzívne rokujú o predĺžení zmluvy START III, pretože platnosť skončí veľmi skoro. “Naozaj teraz vedieme energické rokovania, pretože čas do vypršania zmluvy rýchlo ubieha,” uviedol. Podľa jeho slov je rozšírenie zmluvy v záujme oboch krajín a aj celého sveta.

 

Za zmienku stojí, že už skôr uviedol Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena má v úmysle predĺžiť dohodu o znížení strategických zbraní START III o päť rokov. Ruské ministerstvo zahraničia tiež skôr avizovalo, že Moskva považuje za vhodné predĺžiť zmluvu START so Spojenými Štátmi o ďalšie päťročné obdobie. Úrad zverejnil na oficiálnej stránke náležitý komentár po začatí inaugurácie nového amerického prezidenta.

Zmluva START III medzi Ruskom a USA vstúpila do platnosti 5. februára roku 2011. Jej cieľom je zníženie počtu jadrových zbraní. Podľa tejto zmluvy musí každá strana znížiť svoje jadrové arzenály tak, aby za sedem rokov a neskôr neprekročil celkový počet zbraní 700 medzikontinentálnych balistických rakiet, balistických rakiet na ponorkách a ťažkých bombardérov a tiež 1 550 bojových hlavíc a 800 odpaľovacích rámp na pozíciách a mimo nich.

V súčasnej dobe je zmluva START III jedinou platnou zmluvou o obmedzení zbrojenia medzi Ruskom a USA. Jej platnosť sa končí 5. februára 2021. Administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa niekoľkokrát zdôraznila, že v súčasnej podobe pre nich nie je zmluva zaujímavá. Republikán trval na vytvorení nového dokumentu za účasti Číny. Washington pripúšťal predĺženie dohody, ale vyzdvihol nové požiadavky, ktoré sa týkali najmä režimu verifikácie. Ruská strana navrhla predĺžiť zmluvu bez akýchkoľvek nových požiadaviek, a spoločne s USA obmedziť počet dostupného jadrového arzenálu, avšak Trump tento návrh odmietol.

 

Na poslednú chvíľu: Biden navrhol Rusku predĺženie zmluvy Nový START

Pred týždňomAmerický prezident Joe Biden Rusku navrhol predĺžiť zmluvu Nový START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní, o ďalších päť rokov. Potvrdila to hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, píše agentúra AFP

 

 

„Spojené štáty sa plánujú usilovať o päťročné predĺženie platnosti zmluvy Nový START, ako to táto dohoda umožňuje,“ povedala novinárom Psakiová. „Toto predĺženie (zmluvy) má ešte väčší zmysel v čase, keď sú vzťahy s Ruskom konfliktné, ako je to v súčasnosti,“ dodala.

 

Bidenova hovorkyňa ďalej uviedla, že nová riaditeľka amerických spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesová začne vyšetrovanie čo sa týka otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb v USA, ako aj v prípade toho, či bolo Rusko za masívnymi hackerskými útokmi na počítačové systémy federálnej vlády a na dôležitú infraštruktúru v USA. Spojené štáty podľa slov Hainesovej vyšetria aj peňažné odmeny, ktoré údajne ruské spravodajské služby vyplácajú extrémistom v Afganistane za zabitie amerických vojakov.

 

„Aj keď s Ruskom pracujeme na presadzovaní záujmov USA, takisto pracujeme aj na tom, aby sa Rusko zodpovedalo za svoje neuvážené a nepriateľské kroky, zdôraznila Psakiová.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov