.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Americké veľvyslanectvo v Bagdade v nedeľu zasiahli iránske rakety Haseb

Irak, 24.December 2020 (AM) – “Naše veľvyslanectvo v Bagdade zasiahlo v nedeľu niekoľko rakiet. Tri rakety sa nepodarilo odpáliť, hádajte, odkiaľ boli: IRÁN” – vyhlásil na svojom tweete odchádzajúci americký prezident Donald Trump na svjom tweete.


.

 

Podľa fotografií to vyzerá na iránske raketomety Fadjr-1 (vyvinuté z čínskych raketometov Typ 63) a 107mm rakety Haseb, ktoré sú v Iraku „v obehu“ minimálne od roku 2015. Irán pôvodne dodával terénne vozidlá Safír vybavené s montážou na tieto raketomety bezpečnostným silám a militantným skupinám na potlačenie povstania ISIS. Raketomety Fadjr-1 boli použité pri mnohých útokoch v Iraku vrátane útoku na leteckú základňu K-1 z 27. decembra 2019, pri ktorom zahynul americký dodávateľ.

 

.

 

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump v stredu Irán varoval, že v prípade smrteľného útoku na Američanov v Iraku vyvodí voči Teheránu zodpovednosť, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

“Naše veľvyslanectvo v Bagdade v nedeľu zasiahlo niekoľko rakiet,” napísal Trump na Twitteri v súvislosti s útokom, ktorý spôsobil škody, no nevyžiadal si žiadne obete. Rakety boli podľa Trumpových vyjadrení odpálené Iránom.

 

.

 

Prezident písal o možných ďalších útokoch proti Američanom v Iraku a Iránu v tejto súvislosti odkázal, že ak bude zabitý čo i len jeden Američan, vyvodí voči Teheránu zodpovednosť. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo takisto obvinil Teherán. Velenie americkej armády v oblasti Blízkeho východu vo vyhlásení uviedlo, že raketový útok “takmer s určitosťou uskutočnili militantné skupiny podporované Iránom”. Útok si podľa americkej armády nevyžiadal žiadne obete na životoch a ani zranených. Niekoľko budov v areáli amerického veľvyslanectva však bolo poškodených.

 

.

 

“Spojené štáty vyvodia voči Iránu zodpovednosť za smrť akýchkoľvek Američanov, ktorá bude výsledkom činnosti týchto Iránom podporovaných militantných skupín,” uvádza sa vo vyhlásení. Irán v pondelok americké úrady vyzval, aby nepodnecovali napätie.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov