.
Aktuality, Bezpečnosť,

Odstránia USA jadrové zbrane z Európy? Lavrov objasnil podstatu nezhôd medzi USA a Ruskom v zmluve ŠTART

Rusko, 28. november 2020 (AM) – USA ak chcú do rokovaní o obmedzení rakiet zahrnúť taktické jadrové zbrane, predtým však musia tieto rakety odniesť z území krajín NATO. USA nasadili taktické jadrové zbrane v piatich európskych krajinách NATO a pravidelne cvičia nejadrové sily na ich použitie. Toto vyhlásenie urobil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.


 

Vedúci ruského oddelenia zahraničnej politiky poznamenal, že kroky aliancie porušujú medzinárodné dohody. Lavrov odpovedal na otázku a vysvetlil, aké nezhody bránia Moskve a Washingtonu dosiahnuť dohodu o predĺžení platnosti zmluvy START-3.

„Dlhodobo sa zaujímajú o ruské taktické jadrové zbrane, a teda majú záujem o hlavice, pričom ignorujú všetko ostatné, a hovoríme, že sme pripravení hovoriť o nestrategických jadrových zbraniach vrátane hlavíc, keď Američania odstránia svoje taktické zbrane z územia cudzích krajín,“ vysvetlil. minister.

 

Ruský prezident Vladimir Putin 16. októbra navrhol predĺženie súčasnej zmluvy START o rok bez akýchkoľvek podmienok . Neskôr ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva je pripravená spolu s Washingtonom zaviazať sa k zmrazeniu jadrových hlavíc s cieľom predĺžiť rok START-3 o rok.

 

Vo februári 2021 vyprší platnosť Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (START). Dokument podpísali 8. apríla 2010 prezidenti Ruskej federácie a USA Dmitrij Medvedev a Barack Obama a do platnosti vstúpil 5. februára 2011. Nahradila Zmluvu START z roku 1991 (START) a po nadobudnutí platnosti nahradila Zmluvu o strategickom útočnom znížení z roku 2002 (START). Dohodu je možné predĺžiť na základe dohody strán, najviac však na päť rokov.

Podľa zmluvy START-3 strany znižujú počet svojich jadrových hlavíc na 1 500 jednotiek a obmedzujú tiež počet ďalších zbraní vrátane medzikontinentálnych balistických rakiet.

 

USA uviedli zbrane, ktoré chcú zaradiť do predĺženej zmluvy START III, z Ruska prišla ostrá odpoveď

V marci Ministerstvo zahraničia USA uviedlo ruské zbrane, ktoré chce zaradiť do predĺženej zmluvy s Ruskom o opatreniach pre ďalšie zníženie a obmedzenie strategických útočných zbraní (START III), ktorá vyprší začiatkom roka 2021.

 

Podľa názoru Washingtonu je potrebné zabezpečiť, aby zmluva zahŕňala nielen terajšie vojenské prostriedky, ale aj “spektrum nových ruských systémov zbraní, ktoré sa vyvíjajú a pre ktoré by zmluva START III neplatila”.

“Niektoré z nich sú trochu exotickými zbraňami, ako napríklad jadrovými zbraňami vybavený podvodný prístroj na jadrový pohon Poseidon, raketa s plochou dráhou letu na jadrový pohon a s jadrovou náložou a balistická raketa vzdušnej dislokácie,” vyhlásil novinárom vysokopostavený úradník Ministerstva zahraničných vecí USA.

 

Pripomenul, že Donald Trump je toho názoru, že do predĺženej zmluvy je potrebné zapojiť nielen Rusko, ale aj Čínu, rovnako ako aj všetky “potenciálne hrozby” zo strany zbraní budúcej generácie.

 

“Tá (zmluva) musí mať nielen viac strán ako predtým, konkrétne – Čínu vedľa Ruska, ale musí tiež zahŕňať viac systémov ako terajšia,” povedal hovorca amerického ministerstva.

Podľa jeho slov pri prerokovaní kontroly zbrojenia s Čínou musí byť reč o zárukách toho, že žiadne preteky v zbrojení nebudú. USA predtým vyhlásili, že uvažujú o predĺžení strategickej zmluvy START III s Ruskom, navrhujú ju ale rozšíriť na väčší okruh nových zbraní, na ktoré sa nerozširuje terajší START III a tiež navrhujú zapojiť do zmluvy ČĽR. Čína vyhlásila, že nemá o podobné rokovania záujem.

V Rade federácie americký návrh odmietli. Zaradenie na návrh USA do zmluvy START III novo vyvíjaných ruských zbraní je v zásade vylúčené a nemôže byť predmetom diskusie, vyhlásil v rozhovore pre Sputnik predseda výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti Konstantin Kosačev.

“Pokiaľ je mi známe, vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí USA sú uvedené všetky možné druhy ruských zbraní vrátane tých, ktoré sa ešte len vyvíjajú a nie sú vo výzbroji. A podobné obmedzenia rozširované na neukončené výskumné a vývojové práce, či už sú ruské alebo americké, sú v zásade neprípustné a nemôžu byť predmetom diskusie, “vyhlásil Kosačev.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov