Zdroj: TASS
Aktuality, Námorníctvo, Vojenská technika,

Rusko dokončuje jadrovú ponorku, ktorá bude prepravovať strategické podvodné drony Poseidon

Špeciálna jadrová ponorka Belgorod, ktorá bude prvým nositeľom strategických podvodných dronov Poseidon, bola spustená na vodu v najväčších ruských lodeniciach Sevmaš v severoruskom Severodvinsku v rámci Projektu 09852.


Výstavba ponorky bude dokončená na vode, testy jadrového reaktora ponorky a jej skúšky v prístave sú naplánované na tento rok. Belgorod podnikne v roku 2020 ešte štátne skúšky, po ktorých bude dodaná námorníctvu do konca tohto roka.

Nová ponorka bude schopná niesť šesť strategických podvodných dronov. Ponorka Belgorod bola pôvodne postavená v rámci projektu 949A ‘Antej’, a spustená na vodu v lodenici Sevmaš 24. júla 1992. Dňa 20. decembra 2012 bola znovu zahrnutá v rámci projektu 09852.

Poseidon bude mať  prevádzkovú hĺbku viac ako 1 km, presnejšie operačné charakteristiky špeciálnej ponorky zatiaľ nie sú známe.

Podvodný dron, neskôr nazvaný Poseidon bol slávnostne  odhalený ruským prezidentom Vladimirom Putinom 1. marca 2018, ktorý vyhlásil, že Rusko už vyvinulo drony schopné pohybu vo veľmi veľkých hĺbkach a na medzikontinentálnu vzdialenosť, s operačnou rýchlosťou, ktorá prekračuje rýchlosť ponoriek, najmodernejších  torpéd a všetkých typov hladinových lodí. Tieto drony môžu byť vyzbrojené konvenčnou, alebo jadrovou muníciou, ktorá im umožní zasahovať širokú škálu cieľov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov