.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde sa začne boj Ruska s USA?

to nebola obyčajná „provokácia“.


„Ak by ste sa ma dnes opýtali, kde sa môže začať námorná vojna medzi USA a Ruskom, tak odpoviem – v zálive Petra Veľkého! Pretože nedávny vpád torpédoborca John McCain do tunajších výsostných vôd RF vytvára na to všetky predpoklady,“ povedal komentátor denníka Komsomoľská pravda plukovník v.v. Viktor Baranec.

 

Médiá priniesli objektívnu informáciu, že americký torpédoborec prekročil vodnú (rozumej – štátnu) hranicu až o dva kilometre. Ruská loď Admiral Vinogradov americké plavidlo ostro varovala, že ak ruské vody neopustí, zrazí ho taranom. Je pravdou, že po tejto výstrahe americký torpédoborec opustil ruské vody.

 

Američania sa však na danú situáciu pozerajú inak. Tvrdia, že loď torpédoborec John McCain nebol „vyhnaný“ zo žiadneho územia (čo však priznáva aj britský list Daily Express – viď nižšie). Povedzme to teda diplomaticky, že zmenil smer plavby. Podstatu to však nemení.
Prečo však John McCaen tak drzo vplával do zálivu Petra Veľkého? Velenie 7. US flotily vysvetľuje: „John McCaen sa zúčastňoval na operácii majúcej zabezpečiť slobodnú navigáciu (FONOP), ktorá umožnila spochybniť nadmerné ruské územné nároky. Akcia mala poukázať, že USA nepriznávajú záliv Petra Veľkého za súčasť ruských výsostných vôd a nesúhlasia s tým, že tento záliv má štatút právne historický.“

 

Aha ho! Ukazuje sa, že americkí admiráli týmto spôsobom chceli ukázať Rusku kto je v zálive pánom a pod hlavňami lodných diel stanoviť tu svoje pravidlá pre námornú plavbu.

 

Spory okolo zálivu
Existujú už dávno. A bezvýsledne. Čo však neznamená, že poslednú bodku v nich spravia bojové lode a nie diplomati. USA sa nazdávajú, že najskôr ZSSR a potom Rusko sa pokúsili požadovať v tejto zóne viac vôd, ako majú mať podľa medzinárodného zákona. Rusko zase považuje záliv Petra Veľkého za svoje výsostné územie, pretože je jeho „historickým zálivom“.

 

A to je čo?
Na túto otázku odpovedá doktor geografických vied Alexandr Pavlov:

– Za historický záliv sa považuje zahĺbenie časti morského priestoru do pozemnej časti jedného štátu. Tento priestor, bez ohľadu na jeho šírku, podľa historických podmienok, zemepisného postavenia, je kmeňovou súčasťou vnútorných morských vôd tohto štátu, na ktoré sa v plnej miere uplatňuje jeho suverenita.

 

Všetky tieto „parametre máme v zálive Petra Veľkého, no Američania si to nemyslia. Oni majú „svoje videnie“ tohto regiónu. V takom prípade poďme rozhodnúť o otázke za rokovacím stolom a nie mieriť jeden na druhého lodnými delami… Mimochodom, od tých čias, ako ZSSR vyhlásil v roku 1984 za svoje tieto výsostné vody, nikto sa doposiaľ nepokúsil ich hranicu narušiť. Až zrazu táto provokácia…

 

Ako sa na tento problém pozerá špecialista na námorné právo Vasilij Gucuľjak:

– Áno, záliv Petra Veľkého bol vyhlásený za historické vody Sovietskeho zväzu ešte v časoch ZSSR. V súlade s koncepciou historických vôd tento záliv nie je územným morom, ale vnútornými vodami nášho štátu. Preto sa tu vychádza z názoru, konanie US torpédoborca John McCain bolo porušením, pretože vstup do vnútorných vôd protirečí normám medzinárodného námorného práva. Lenže medzinárodná dohoda, ktorá by jasne označovala, že záliv Petra Veľkého sú historické vody ZSSR, zatiaľ neexistuje.

 

.

 

Opierať sa tu dá len o zvykové medzinárodné právo. Toto nepísané pravidlo znamená, že vyhlásenie ZSSR o vyhlásení zálivu za svoje historické vnútorné vody nevyvolalo žiadne námietky zo strany väčšiny štátov, preto Sovietsky zväz trval na svojom. Väčšina štátov dnes uznáva právo Ruska považovať záliv Petra Veľkého za svoje vnútorné vody, no USA majú iný postoj. To však nedáva americkým vojnovým lodiam právo narušovať štátnu hranicu a bez povolenia vstupovať do našich výsostných vôd. „Po vojensky“ sa na tému pozrel doktor vojenských vied Konstantin Sivkov:

– Nevylučujem ani vojenský konflikt medzi USA a Ruskom v tomto regióne. Dva kilometre, to je veľmi veľa. Fakticky bolo treba torpédoborec pri vniknutí do takej hĺbky našich výsostných vôd zatknúť. Bolo by to absolútne zákonité konanie zo strany akéhokoľvek štátu, pretože na podobnú akciu treba nazerať ako na vojnovú agresiu.  Cynizmus, s ktorým americké velenie vyhlásilo, že ide v tomto zálive chrániť slobodu námornej plavby, hovorí o tom, že provokácie budú pokračovať. Odvetná činnosť Ruska na provokáciu – bola zákonná: no, podľa mňa mäkká. V budúcnosti sa bude treba pripraviť na prijatie ešte rozhodnejších opatrení na zabránenie niečomu podobnému.

 

Pre Rusko má záliv Petra Veľkého obrovský význam. Po prvé, ide o najväčší záliv Japonského mora na ruskom pobreží. Po druhé, nachádza sa tam obrovská vojenská námorná základňa. Preto objavenie sa amerického loďstva v jej blízkosti je vážnym ohrozením Ruska.

 

O hrozbe rozpútania 3. sv. vojny pri ruskom pobreží sa hovorí už aj vo V. Británii. S takýmto názorom sa vytasil list Daily Express.
Autor článku Paul Whitters uviedol, že v ostatných dňoch sa udiali pri ruskom pobreží dva významné incidenty s účasťou námorníctva USA. 23. novembra priplával do Čierneho mora torpédoborec Donald Cook s cieľom zabezpečiť bezpečnosť na mori v rámci operácie NATO „Atlantická rozhodnosť“. No a druhý incident bolo vojdenie amerického torpédoborca John McCain do vôd zálivu Petra Veľkého.
„Hrozba tretej svetovej vojny sa opäť zostrila po tom, ako ruská vojnová loď prehnala americký torpédoborec, ktorý narušil, podľa tvrdenia Moskvy, ruskú hranicu v zálive Petra Veľkého,“ hovorí sa v článku.
Vladimír Mikunda podľa kp.ru a vz.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov