Ilustračné foto – rok 1918 nemocnica počas epidémie španielskej chrípky  
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenská armáda zriadila IZOLÁTOR – v priestoroch Centra výcviku Lešť má izolovať až 1500 ľudí

Slovensko, 17.október 2020 (AM) – Ministerstvo obrany SR nateraz v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi. Jedným z nich je aj IZOLÁTOR, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť. Informoval dnes o tom minister obrany SR Jaroslav Naď.


 

Ako šéf rezortu priblížil, Ozbrojené sily SR pomáhajú intenzívne priamo v teréne aj dnes. Aktuálne je na plnenie rôznych potrebných úloh nasadených celkovo 567 profesionálnych vojakov v 28 nemocniciach, 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 19 mobilných odberových miestach po celom Slovensku. Rezortná Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku má po reprofilizácii pre pacientov s COVID-19 vyhradených 106 lôžok, pričom takmer 50 z nich je ešte voľných. „Ak by sa situácia rapídne zhoršovala a došlo k naplneniu aj tejto nemocnice, budeme siahať na ďalšie naše kapacity,“ povedal minister J. Naď.

 

V tejto súvislosti informoval, že Ozbrojené sily SR disponujú cca 450 zdravotníckymi pracovníkmi, kapacitami v rámci Centra výcviku Lešť, a tiež jednou poľnou chirurgickou nemocnicou, ktorá je primárne určená na liečenie bojových zranení a polytraum, ako aj ďalších chirurgických výkonov. Vzhľadom na to jej kapacita predstavuje 30 lôžok s krátkodobou možnosťou navýšenia na 40 lôžok. Časť z nej je už nasadená na podporu ÚVN v Ružomberku. V prípade realizácie operačného plánu IZOLÁTOR by však bola komplexne rozložená v priestoroch Centra výcviku Lešť, ktorého kapacity predstavujú možnosť izolácie pre celkovo do 1500 nakazených osôb. „V rámci Centra výcviku Lešť by sme poskytli izoláciu a zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí by mali určitý priebeh ochorenia a samozrejme, tie najťažšie prípady by zostávali v nemocniciach. Do takýchto alternatívnych riešení by išli primárne stredne ťažké prípady,“ priblížil minister J. Naď.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov