.
Aktuality, Letectvo,

Zasadí nový Americký koncept výroby smrteľný úder ich vlastnému F-35 ?

 


USA, 18. september 2020 (AM) – Ak to má byť výnimočné, nech je to výnimočné ! Will Roper, ktorý vedie akvizičné programy amerických vzdušných síl už 2 roky, 15/09/2020 oznámil, že USAF-u sa podarilo vyrobiť v režime najvyššieho utajenia predvádzací model vychádzajúci z najnovšieho programu bojových lietadiel novej generácie. Tento by mal vymeniť F15C a časom aj F22 Raptor, ktorý aktuálne zaisťuje Američanom vzdušnú nadvládu.

Toto oznámenie spôsobilo šok u všetkých aktérov v leteckom priemysle. A spôsob, akým bol prototyp navrhnutý poslal údajne všetkých aktuálnych hráčov v bojovej aeronautike domov. Podľa pána Ropera bol demonštrátor skutočne navrhnutý a vyrobený len za jeden rok, pričom vychádzal z paradigiem a prístupov z moderného digitálneho inžinierstva. Avšak len oznam, maketa, prípadne model na letisku ešte nehovoria o jeho výnimočnosti. F35 mal byť elitou vo vzduchu. Zatiaľ je ho viac videný v hangároch, aby ho trenie o vzduch pri istých rýchlostiach nepoškodilo, prípadne v búrke nestratil nejakú tú ďalšiu bojovú schopnosť.

Na druhej strane neboli oznámené žiadne charakteristiky týkajúce sa zariadenia, ani popis jeho výkonu, ba dokonca ani jednoduchá vizuálna pomôcka. Podľa Willa Ropera to v súčasnosti nie je zaujímavé, pretože hlavná komunikačná linka je založená na použitej metóde, nie na výsledku. Dodáva však, že na existujúcom základe, akonáhle bude zadefinovaný potrebný objem lietadiel, bude podľa neho možné začať s výstavbou nových lietadiel vo veľmi krátkych termínoch. Okrem toho prijal preventívne opatrenie a trval na tom, že program NGAD nemá nič spoločné s programom eT-7 a že ide skutočne o skutočné bojové lietadlo novej generácie.

Úloha Will Ropera je podľa všetkého vložiť do vývoja nový dych pomocou predvedenia konkrétnych nových spôsobov. Výsledkom môže byť skutočne už za jeden rok vyrobené lietadlo. Tento nový prístup by mal napomôcť aj výrazne znížiť náklady na vývoj a možnosť navrhnúť a vyrobiť lietadlá aj v malých sériach. Tieto by mohli mať naozaj špecifické vlastnosti a daňový poplatník by to nemal nijako cítiť.

Will Roper za pár minút umlčal všetkých kritikov metódy, o ktorej nikdy neprestane hovoriť, aby dokázal splniť požiadavky modernej leteckej vojny ako sú napríklad malé špecializované série, digitálny dizajn s využitím všetkých nástrojov inovácie a modernej produktivity a rozumné ambície pre každý program z hľadiska inovácie. Všetci kritici, či už vojenskí, alebo priemyselní, tvrdili, že dnes je nemožné navrhnúť zariadenie týmto spôsobom a že tento prístup povedie k prudkému zvýšeniu nákladov na vývoj zariadení s obmedzeným výkonom. Skutočnosť, že tento prototyp bol vyvinutý len za jeden rok, nepochybne naznačuje, že šéf akvizícií vzdušných síl USA práve dosiahol dôkaz, že nový prístup môže byť plnohodnotne použitý pri vývoji nových strojov. Isté je, že treba počkať na výsledok letových aj bojových testov, aby sa mohla posúdiť kvalita tak inovatívneho prístupu.

Veľa zostáva preukázať v prístupe pána Ropera. Bude preto nevyhnutné, aby lietadlo vykazovalo požadovanú úroveň výkonu a spoľahlivosť v súlade s očakávaniami vzdušných síl USA. Bude tiež nevyhnutné, aby bola možná masová výroba v primeranom čase a nákladoch. Nakoniec bude potrebné, aby nové stroje ponúkali dlhodobo udržateľné náklady na použitie pre Pentagón, ako aj pre prípadné spojenecké vzdušné sily.

Ak však budú dodržané všetky kľúčové body v jeho inovatívnom prístupe, niet pochýb o tom, že to povedie k prelomovej vlne, ktorá zmetie všetky istoty a paradigmy výrobcov lietadiel, ktorí pôsobia na trhu v Spojených štátoch ako aj vo svete. Preto môže priviesť programy ako F35 alebo F15EX do predčasného konca s dôsledkami, ktoré to bude mať na americké flotily a ich spojencov.

F-35A

Ak budú výsledky podľa očakávaní, nový program NGAD by mohol dostať fatálny úder na akvizičný program F35A americkými vzdušnými silami, čo by mohlo ohroziť celú udržateľnosť programu. Tento krok by potešil mnohých, ktorí od začiatku programu F-35 poznali jeho neúspešnosť a teda nezmyselnosť. Jediné čo bolo v programe F-35 uspokojené, boli akcionári projektu a všetci, ktorí pod tlakom lobbystov podpísali zmluvy na tento šúpajúci sa plech. Je na čase, aby Američania predviedli, že ich problém nebol nedostatok mozgov a výrobných kapacít, ale zastaralé spôsoby vedenia projektov a nutných ziskov pre pažravé okolie každého vojenského programu.

Jedna vec je istá, toto oznámenie prinúti výrobcov obrátiť sa na úplne nové produkčné modely, s perspektívou možného zrušenia veľkého počtu ohlásených významných programov, ako je napríklad americký F/A-XX. Námorníctvo, ale aj francúzsko-nemecké SCAF, alebo britský Tempest.

Je skutočne veľmi pravdepodobné, že nebude možné uviesť do konkurenčnej súťaže prístroj navrhnutý za 10-15 rokov s “tradičným“ prístupom a prístroj navrhnutý len za jeden rok. Už len náklady na koncepciu budú mať astronomické rozdiely. Ak sa nepodarí európskemu leteckému obrannému priemyslu rýchlo vziať do rúk vo veľmi krátkom čase túto novú vlnu prichádzajúci z USA, môže sa v krátkom čase dostať do slepej uličky a len zúfalo sa prizerať na potápajúcu sa ideu európskej strategickej nezávislosti.

Svet sa mení a najviac popredu sú práve vojenské technológie. Tak ako elektromagnetizmus má svoj potenciál rovnajúci sa príchodu pušného prachu, tak aj nové prístupy v samotnej koncepcii nových zbraní môžu otvoriť úplne nové perspektívy, ktoré si dnes ešte nemusíme vedieť úplne predstaviť. Američania sa konečne predviedli, aj keď nie v konkrétnom výrobku, ale v inovácii spôsobu koncepcie a výroby. Tento faktor ich môže posunúť výrazne pred všetkých konkurentov.

Nenechajme sa však uniesť visačkou Made in Amerika. Treba si počkať na všetko čo to so sebou prinesie. Najväčšieho nepriateľa tejto koncepcie vidím v investoroch do starých programov, ktorí urobia všetko preto, aby mohli naďalej vycuciavať štátnu kasu prostredníctvom nezmyselne veľkých rozpočtov na obranu. Rusi a Číňania, ste na rade !

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov