Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump upratuje – Izrael a Spojené arabské emiráty na prahu historickej mierovej dohody. Palestínčania nesúhlasia

Izrael, 14. august 2020 (AM) – Predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu považuje za veľkú česť, že sa mu podarilo dojednať mierovú dohodu s treťou arabskou krajinou – Spojenými arabskými emirátmi. To izraelský predseda vlády povedal v špeciálnom televíznom vysielaní izraelských televíznych kanálov. Podľa jeho slov ide o “historický moment v živote Blízkeho východu”.


 

“Aj mne sa dostalo veľkej cti po mnohých rokoch veľkého úsilia ohlásiť uzatvorenie ďalšej mierovej dohody s treťou arabskou krajinou,” uviedol vo vysielaní Netanjahu. Izrael má diplomatické vzťahy už s dvoma arabskými krajinami regiónu – Egyptom a Jordánskom.

“Správy o normalizácii vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi sú dôležité a otvárajú dvere pre ďalšie dohody. Blahoželám premiérovi Netanjahu k tejto dohode, “napísal na svojom Twitteri minister zahraničia Izraela Gabi Aškenazy, ktorý tiež poďakoval za vklad Donalda Trumpa a ministra zahraničia USA Mika Pompea. Spojené štáty pri uzatváraní dohody vystupovali v úlohe sprostredkovateľa.

 

“Takisto vítam odstúpenie od plánu jednostrannej anexie a sľubujem, že úplný a vyvážený plán Trumpa bude podrobne prerokovaný pri konzultáciách s krajinami regiónu,” dodal izraelský minister zahraničia.

“Palestínske vedenie oznamuje svoje rozhodné neprijatia a odsúdenia trojstrannej dohody o normalizácii vzťahov medzi Izraelom a SAE pri pomoci USA,” stojí vo vyhlásení, ktoré publikovalo oficiálne zastúpenie palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Palestínske vedenie kvôli uzavretiu dohody volalo po mimoriadnom zasadnutí Ligy arabských národov a Organizácie islamskej spolupráce s požiadavkou, aby bola táto dohoda zrušená.

 

Delegácia zo Spojených arabských emirátov (UAE) a Izraela podpíšu v nadchádzajúcich týždňoch sériu dohôd v oblasti investícií, cestovného ruchu, leteckého spojenia, bezpečnosti, telekomunikácií a ďalších. Uvádza sa v spoločnom vyhlásení oboch krajín a Spojených štátov. Významným bodom rokovania sa stalo dohodnutie na normalizácii vzťahov medzi Izraelom a SAE.

“Prezident Donald Trump, izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šejk Mohammed bin Zayed Al Nahyan sa dnes dohodli na úplnej normalizácii vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi,” uvádza sa v dokumente.

Strany tiež uviedli, že budú hľadať mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a budú sa snažiť o jeho “spravodlivé, komplexné a trvalé vyriešenie”. Izrael podľa podmienok dohody so SAE dočasne odloží rozhodnutie rozšíriť svoju suverenitu na území Západného brehu Jordánu.

Izrael a SAE tiež podpíšu dohodu na otvorenie ambasád. SAE je treťou arabskou krajinou, ktorá sa rozhodla nadviazať oficiálne diplomatické vzťahy s Izraelom. Predtým to urobili Egypt a Jordánsko.

“SAE sú presvedčené, že nadviazanie normálnych vzťahov s Izraelom im umožní hrať priamu a konštruktívnu úlohu pri zabezpečovaní stability a bezpečnosti v regióne,” reagoval minister zahraničia SAE Anwar Gargash a podotkol, že jeho krajina zaistila súhlas Izraela neanektovať palestínske územia, aby bolo možné pomôcť vytvorenie dvoch nezávislých štátov, čo je “významný diplomatický úspech”.

Diplomat pritom zdôraznil, že SAE naďalej “podporujú arabskú mierovú iniciatívu a myšlienku nezávislého palestínskeho štátu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme”. Tiež uviedol, že SAE nemajú v úmysle otvárať ambasádu v Jeruzaleme, “pokiaľ sa neuskutoční palestínsko-izraelského urovnanie”.

 

Donald Trump pracoval v tichosti už dlhší čas na zblížení dvoch dlhodobých smrteľných nepriateľov. Trump oznámil vo štvrtok, že Izrael a Arabské Emiráty sa prekvapujúco dohodli na znormalizovaní svojich vzťahov. Pripomenul, že oficiálne neexistovali medzi oboma štátmi žiadne diplomatické vzťahy a že teraz sa dohodli už aj na podpísaní mierovej zmluvy. Prezident USA sa vo štvrtok poobede stretol v Bielom dome s predstaviteľmi Izraelu a Arabských Emirátov a vyhlásil, že si želá, aby nová mierová zmluva dostala názov Abraham, ktorý bol praotcom troch veľkých relígií.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov