.
Aktuality,

Skupina profesionálnych diverzantov najatá Američanmi čaká na súd v Sýrii. Video

Sýria, 16. júl 2020 (AM) – V oblasti Palmýry sú vypočúvaný traja militantní sabotéri. Ako sa ukázalo, boli vyškolení americkými inštruktormi. Úlohou bolo zbierať údaje o ruských objektoch. Nie sú to len bojovníci, ale profesionálni diverzanti.


 

“Sme členmi organizácie Maghawir al-Thawra. Naša skupina sa skladala z ôsmich ľudí: siedmich bojovníkov a jedného sprievodcu, ktorý sa zaoberá pašovaním tovaru a preváža vojenský personál a drogy. Išli sme na motorkách, aby sme splnili bojovú úlohu, a dostali sme sa na mínové pole, “povedal novinárom jeden zo zadržaných ozbrojencov Jasim al Ali.

 

“Zablúdili sme sa a nevedeli sme, kadiaľ máme ísť, pretože sprievodca zahynul, začali sme hľadať cestu, išli sme ďalej. Potom sme sa dostali do zajatia a sýrski vojaci nás odviezli sem, “dodal ozbrojenec.

“Boli sme poslaní plniť úlohy v provincii Rakka. Museli sme zbierať informácie o ruských, iránskych a sýrskych lokalitách. Sľúbili zaplatiť tisíc dolárov,  “Poslali nás do mesta Al-Mansurah,” podotkol zadržaný muž a vysvetlil, že skupina išla z osady At-Tanf.“

 

Bojovník zo skupiny Maghawir At-Tawra zadržaný neďaleko mesta Tadmor u Palmyra okrem toho oznámil, že prechádzal prípravou pod dohľadom amerických inštruktorov.

” To je to, čo zostalo z techniky, nemali sme veľa vecí – peniaze, dokumenty, lieky, ktoré zvyšujú výdrž a zbrane”.

 

Školenie sa údajne uskutočnilo vo výcvikovom tábore v Američanmi kontrolovanom území At-Tanf.

“Americkí inštruktori nás naučili zaobchádzať s rôznymi druhmi zbraní. Školenie bolo ťažké, dve až tri hodiny denne. Mali sme útočné pušky M-16. Z nejakého dôvodu nám však na akciu dodali ruské AK-47, “hovorí Abdullah Husameddin al-Mishuat.

 

 

 

Slová militantov potvrdzujú fotografické a video správy, ktoré ich skupina zverejnila. Tu v kempe prijímali  hostí, delegáciu v amerických vojenských uniformách. Podľa nadpisu to mal byť brigádny generál Will Bourpieu. Na videách ďalej vidno tréningy, aj skutočný boj. Video denník je vedený v dvoch jazykoch, arabčine a angličtine.

 

Budúcich sabotérov vyberajú v utečeneckom tábore v Rukbane, na území kontrolovanom Američanmi. Tam boli tiež naverbovaní aj ozbrojenci zadržaní v blízkosti mesta Palmýra.

“Mnohokrát som sa pokúsil dostať z tábora Rukban.” Ale zakaždým, nám strážcovia hrozili odvetou. Ďalej povedali, že každého, kto opustí tábor, čaká na sýrskom území väzenie, alebo smrť, “hovorí Muhammad Taeshmellan.

 

Sýrske orgány naopak zaručujú slobodu všetkým pokojným utečencom. Na rozdiel od týchto náhodne prežívajúcich sabotérov, ktorí skončia pravdepodobne vo väzení. Teraz sú všetci traja vo väzbe v mieste dislokácie sýrskych vojsk v Tadmor. Po zadržaní u nich sýrski vojaci našli samopaly, ručné granáty, veľké množstvo munície a tiež peniaze a drogy. Sýrske špeciálne služby overujú ich výpovede a pokúšajú sa zistiť ich podiel na iných nezákonných operáciách.

 

.Video: Teroristi zaútočili na spoločnú rusko-tureckú hliadku na diaľnici M4 v Sýrii

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov