Čínska vrtuľníková loď typ 075
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská pomsta za francúzske vrtuľníkové lode Mistral

Čína, 15. júl 2020 (AM, Inforuss) – Rusko má dobrú možnosť reagovať na Spojené štáty a ich spojencov za zablokovanie dohody s francúzskym výrobcom vrtuľníkových lodí typu Mistral.


 

Ruský pokus, spred niekoľkých rokov, o získanie dvoch francúzskych lodí typu Mistral sa zmenil na škandál. Paríž v poslednú chvíľu odmietol splniť svoje zmluvné povinnosti, blokoval prevod lodí k zákazníkovi a citoval sankcie. V dôsledku toho bola Moskva odsunutá a pristávacie lode boli nakoniec predané do Egypta. Podľa čínskych analytikov agentúry SOHU je priskoro ukončiť celý tento príbeh, pretože sa v ňom môže vyskytnúť neočakávaný výsledok.

 

„Moskva oznámila výstavbu projektu 23900 nosičov helikoptér s univerzálnym pristávaním, v lodenici na Kryme. Existuje aj ďalšia možnosť vývoja udalostí, “poznamenávajú autori so Sohu.

 

Výstavba takýchto veľkých lodí je ďalšou výzvou pre Rusko, ktoré už dlho také veľké lode nebuduje. Tento projekt je nesmierne dôležitý z vojenského aj politického hľadiska. Moskva musí odpovedať svojim západným oponentom, ktorí sa rozhodli zasiahnuť do jej záležitostí. Z tohto hľadiska by Ruská federácia mala mať záložný plán pre prípad, že sa realizácia projektu 23900 oneskorí.

Novinári z Číny sa domnievajú, že Rusi môžu urobiť to, že si kúpia z Číny veľkú univerzálnu pristávaciu loď 075. Toto riešenie bude pre Západ veľký problém, nie je pravdepodobné, že by Američania boli na takýto obrat udalostí pripravení.

 

 

„Výtlak lodí typu 075 je omnoho väčší ako pri lodiach triedy Mistral.“ Táto výhoda im umožňuje vziať na palubu 30 veľkých bojových helikoptér, francúzske riešenie je určené pre menej ťažké stroje , “doplňujú čínski pozorovatelia.

 

Podľa odborníkov môže byť objavenie sa vrtuľníkovej lode v Rusku, ktorá výrazne prevyšuje veľkosť Mistralu, odpoveďou pre Západ. Spojené štáty a ich spojenci v NATO sa pokúsili pripraviť Ruskú federáciu o lode tohto typu, a takto môže mať Rusko aj veľké čínske nosiče helikoptér aj menšie ruské lode. Pre Američanov, ktorí sa pokúsili diktovať svoje podmienky Moskve, sa to stane istou formou pomsty.

Stanislav Blochin

 

Čínske námorníctvo čoskoro prekoná americké – podľa výskumu agentúry Kongresu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov