Kodiak 7
Aktuality, Pozemná technika,

Kodiak od spoločnosti Rheinmetall – obrnený ženista

Nemecko, 26. jún 2020 (AM) – Obrnené ženijné vozidlo (AEV) 3 Kodiak je v súčasnosti jediným novo vyvinutým strojom na platforme Leopard 2. Vyvážený podvozok Leopard 2 je poháňaný motorom s výkonom 1 100 kW a poskytuje vynikajúcu mobilitu.


 

Funkcia predchádza formu – koncept centrálnej paže
Najvýznamnejšou funkciou modelu Kodiak je centrálne rameno. Konštrukčný prvok umiestnený uprostred prednej časti vozidla vozidlu umožňuje plniť funkčné a prevádzkové požiadavky na súčasnú ženijnú techniku. Koncept centrálneho ramena dáva posádke výhodu pri technických operáciách, kedy si udržiava lepší prehľad a vozidlo tiež vďaka tomu môže pracovať v úzkych priestoroch. S ramenom tiež môže Kodiak operovať na maximálnej pracovnej ploche, pritom je minimálne závislý na orientácii vozidla, čo skracuje dobu jeho nasadenia a prispieva k ochrane a bezpečnosti vojakov. Výkonný bager má veľký objem rýpadla, s ktorým dokáže premiestniť okolo 200 kubických metrov pôdy za hodinu, bez toho aby sa pritom presúval. S pomocou ramena môže manipulovať s bremenami okolo 3,5 tony do vzdialenosti až 9 metrov.

 

V teréne je často potrebná rýchla výmena nástrojov bagra. Kodiak je preto štandardne vybavený dvoma prídavnými nástrojmi pre rýpadlo: univerzálnym chápadlom a adaptérom na demoláciu betónu. Tie sú uložené v zadnej časti vozidla a dajú sa pod ochranou poloautomaticky vymieňať pomocou systému s kamerou, bez toho aby posádka musela opustiť chránený priestor. Tento koncept úspešne prešiel testovaním. Zariadenie na rýchlu výmenu možno tiež využiť na montáž ďalších, bežne komerčne dostupných nástrojov.

 

 

Radlica buldozéra
Kodiak je tiež vybavený radlicou s nastaviteľnými naklápacími uhlami, ktorej šírku možno podľa potreby upravovať. Môže byť zafixovaná, keď je vozidlo v pohybe, čo významne prispieva k bezpečnosti systému. V prípade potreby možno radlicu nahradiť odminovacím pluhom, aký používajú holandské ozbrojené sily. Automatický systém značenia mínových polí dopĺňa vybavenie, s ktorého pomocou môžu bojové jednotky bezpečne prechádzať mínovým poľom. Všetky prepínateľné nástroje a systémy na odmínovanie je možné prepravovať na výmenných paletách.

 

Univerzálny navijak

Kodiak je vybavený všestranným systémom s dvoma navijakmi od spoločnosti Rotzler, ktoré utiahnu 9 tonový náklad. Navijaky, ktoré možno používať nezávisle na sebe, kombinujú maximálnu prevádzkovú flexibilitu s absolútnou spoľahlivosťou. Jediný vojak tak môže rýchlo pripojiť ľahké navíjacie káble k objektu bez ďalšej pomoci, čím sa minimalizuje čas strávený mimo vozidla. Zo simultánne používanými dvomi lanami navijaku možno napríklad odstraňovať barikády a prekážky, s jedným lanom je možné vozidlo istiť pri jazde na svahu a súčasne s druhým premiestňovať objekt. Tieto schopnosti prídu vhod obzvlášť v stiesnených priestoroch, napr. V mestskom teréne. S využitím kladky Kodiak svojimi navijakmi utiahne predmety vážiace viac ako šesťdesiat ton.

 

Kodiak sa vyznačuje vynikajúcou ergonómiou a obslužnosťou. Šesť kamier na ramene, radlici buldozéra a v prednej a zadnej časti vozidla podporuje dvoj až trojčlennú posádku, a to ako v pohybe, tak pri vykonávaní bojových úloh počas denného svetla a pri obmedzenej viditeľnosti. Každý člen posádky má na svojom monitore kedykoľvek prístup k ľubovoľnému obrazu kamery. Úlohy je tak možné zadávať a plniť individuálne alebo tímovo. Kamery umožňujú prepínanie nástrojov a vykonávanie celej rady úloh špecifických pre ženijné vojsko bez toho, aby bolo potrebné opustiť vozidlo. V prípade potreby dodáva pomocná energetická jednotka elektrinu a súčasne napája klimatizačnú jednotku.

 

Kodiak sa samozrejme tiež hodí ako ideálny pomocník pri katastrofách. Holandské ozbrojené sily nedávno využili PiPz 3 Kodiak v boji proti lesným požiarom a podzemným požiarom na holandsko-nemeckej hranici.
Rheinmetall spoločne vyrába a predáva AEV 3 Kodiak v konzorciu s RUAG MRO Schweiz, strategickým technologickým partnerom švajčiarskej armády. Okrem Švajčiarska obrnené záchranné vozidlo Kodiak a Büffel / Buffalo 3 (ARV) v súčasnosti slúži ozbrojeným silám Švédska, Holandska a Singapure pri podpore ich hlavných bojových tankov Leopard 2.

 

BPZ 3 Büffel / Buffalo – špecialista – záchranár
Práve tak ako je Kodiak bojovým ženijným vozidlom, je Büffel / Buffalo 3 skutočným obrneným záchranárom. Okrem toho môže s pomocou žeriavu zabezpečiť opravy v teréne. Vozidlo, ktoré vyvinula spoločnosť Rheinmetall Landsysteme (RLS) pôvodne na objednávku ozbrojených síl Nemecka a Holandska, už medzitým nasadilo do služby deväť štátov. Okrem toho bolo na variantoch hlavného bojového tanku Leclerc a K1 nainštalovaných viac ako 300 súprav Büffel / Buffalo. Vozidlo preukázalo svoju vynikajúcu účinnosť v rôznych operáciách, vrátane tých bojových, od Balkánu až po Hindúkuš. Büffel / Buffalo je tiež postavený na modeli Leopard 2 a má vynikajúcu mobilitu a ochranu posádky. Rameno, namontované na pravej strane vozidla, má dosah až 7,9 metrov a môže dvíhať bremená až do tridsiatich ton. Aj tu Rheinmetall spolupracuje s firmou Rotzler na systéme navijakov. Špeciálny navijak umožňuje zachraňovať aj veľmi vážne poškodené bojové vozidlá. Pri modernizačných prácach pre Bundeswehr, ktoré aktuálne prebiehajú, bolo zariadenie pre obnovu bojového poľa presunuté z prednej strany vozidla dozadu. To znamená, že Büffel / Buffalo sa môže pripojiť k zasiahnutému vozidlu, bez toho, aby posádka musela opustiť bezpečný priestor, a odtiahnuť ho vysokou rýchlosťou z bojiska.

 

Bratia v zbrani
Kodiak a Büffel / Buffalo sa vďaka svojej pokročilej konštrukcii, vysokej úrovni ochrany, vynikajúcej mobilite a všestrannému a účelnému vybaveniu stali skutočnými multiplikátormi sily pre modernú armádu. Okrem vojenských operácií môžu ich jedinečné schopnosti poskytovať mnohostrannú podporu pri katastrofách aj v rámci civilno-vojenskej spolupráce. Príslušnosť k rodine Leopard 2 prináša rozsiahle synergické efekty, pokiaľ ide o výcvik, prevádzku a logistiku: tieto sledované systémy sú skutočnými bratmi v zbrani. Ako Kodiak, tak Büffel / Buffalo sú nástrojom, ktorý veliteľom, bojovým technikom a opravárom poskytuje zásadnú výhodu v kritických situáciách.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov