Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Aj keď USA vnímajú vesmír ako ďalšiu vojenskú oblasť – Rusko je proti vesmírnym pretekom v zbrojení

Rusko, 19. jún 2020 (AM) – Ruská federácia presadzuje schválenie rezolúcie, ktorá by zabránila pretekom v zbrojení v oblasti vesmíru, uviedli v ruskej štátnej korporácii Roskosmos. Vyhlásenie nasledovalo potom, čo Pentagon informoval o svojej stratégii obrany v kozme.


 

Rusko veľmi obozretne vníma vyhlásenie o tom, že plánuje rozmiestnenie zbraní vo vesmíre, ktorými by cielilo na Spojené státy, uviedol námestník riaditeľa Roskosmu  Sergej Saveljeva .

“Postupne presadzujeme (…) schválenie rezolúcie o predchádzaní pretekov v zbrojení vo vesmíre,” uviedol.

 

Podľa jeho slov je Rusko pripravené k rozsiahlejšiemu partnerstvu s USA nielen v oblasti dodávok raketových motorov a preprave astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, ale aj v ďalších oblastiach. Podotkol však, že podobné partnerstvo musí byť rovným a recipročným.

 

Štart astronautov NASA a Roskosmosu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu:

 

“Militarizácia vesmíru s následnou dominanciou našich amerických partnerov by mohla narušiť už tak krehké vzťahy medzi oboma krajinami v tejto oblasti,” povedal Saveljeva.

V stredu Ministerstvo obrany USA informovalo o dokončení prípravy Stratégie obrany v kozme, kde sa uvádzalo, že ide o reakciu na hrozby zo strany Ruska a Číny, ktoré údajne plánujú umiestňovať zbrane vo vesmíre, alebo inštalovať iné zbrane namierené proti kozmickým silám USA.

 

“Naša politika a stratégia berie ohľad na mnoho projektov našich súperov pre boj so satelitmi. Kladieme dôraz na garancie plnenia kozmických misií, stabilitu a zadržiavanie agresie proti USA, vrátane agresie proti našim kozmickým systémom, systémom našich partnerov a spojencov, “dodali v Pentagone.

 

Ako upozorňujú v Roskosmose, nový americký dokument vníma vesmír ako ďalšiu vojenskú oblasť, ktorá je dôležitá z hľadiska národnej bezpečnosti, a zároveň predpokladá postupné formovanie komplexnej vojenskej nadradenosti USA vo vesmíre.

 

V apríli Šéf americkej kozmickej spoločnosti United Launch Alliance (ULA) Tori Bruno vysvetlil na Twitteri, prečo jeho spoločnosť používa ruské raketové motory RD-180. Podľa jeho slov nákup týchto motorov žiadala od spoločnosti ULA práve americká vláda, čo však malo jasný dôvod.

“Vláda Spojených štátov amerických nás na konci studenej vojny požiadala, aby sme ich kúpili. Chcela týmto spôsobom zabrániť tomu, aby ruskí raketoví vedci skončili v Severnej Kórei a Iráne, “napísal.

 

Ďalším dôvodom by mohlo byť aj to, že RD-180 je výkonný a spoľahlivý motor, zatiaľ čo americké náprotivky sú drahšie. RD-180 je jednou z najlepších konštrukcií raketových motorov, a v Amerike je inštalovaný na prvom stupni nosných rakiet Atlas-5. Podľa analytikov sú tieto rakety používané pre “kriticky dôležité vesmírne štarty uskutočňované v záujme americkej národnej bezpečnosti”.

V súvislosti s udalosťami na Kryme a nasledujúcimi zlými americko-ruskými vzťahmi však Kongres USA poveril Pentagon, aby našiel za ruské motory náhradu vyrobenú v Amerike. Aj keď zákon ukladal americkému letectvu vzdať sa používania RD-180 , podľa prognóz amerického časopisu National Interest sa nahradenie importovaných rakiet neuskutoční minimálne do roku 2024.

 

Kongres tiež uznal nemožnosť vymeniť ruské motory v nasledujúcich desiatich rokoch. V budúcnosti bude však podľa uistenia Toriho Bruna nosič Atlas-5 nahradený raketou Vulcan, ale už bez ruských komponentov. Pre výrobu rakiet Vulcan bola v alabamskom meste Decatur modernizovaná továreň, do ktorej boli inštalované moderné výrobné systémy.

 

V súčasnej dobe sa tu už vyrába letový hardvér a harmonogram pre premiérovú misiu v roku 2021 sa darí plniť. Záverom ešte pripomeňme, že Vulcan bude na svojom prvom stupni vybavený dvoma kyslíkovo-metanovými motory BE-4 od firmy Blue Origin. Na prvý stupeň bude možné pripojiť 0 – 6 urýchľovacích motorov GEM-63XL na tuhé palivo od firmy Northrop Grumman. Ako horný stupeň sa bude najprv používať Centaur na kvapalný kyslík a vodík s dvoma motormi RL-10. Za niekoľko rokov by malo dôjsť k jeho náhrade za vylepšený stupeň ACES. Ten má využívať rovnaké pohonné látky, ale bude mať buď štyri motory RL-10 alebo tri BE-3.

 

Vesmírne sily USA majú v prevádzke prvý útočný systém

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov