©defpost
Aktuality, Letectvo,

Vesmírne sily USA majú v prevádzke prvý útočný systém

USA, 15. marca 2020 ( Sputnik ) – Vesmírne sily Spojených štátov začali prevádzkovať svoj prvý ofenzívny systém. Informuje sa o tom na oficiálnom twitterovom účte amerického Centra vesmírnych a raketových systémov (CMC).


 

Pozemný systém rušenia komunikácie  Counter Communications System (CCS) Block 10.2  dosiahol počiatočnú operačnú schopnost 9. marca a už je v prevádzke. Uvádza sa, že je to prvý útočný zbraňový systém amerických kozmických vojsk. Otvorené informácie o tom, ako presne tento systém funguje, ešte nie sú k dispozícii. Predpokladá sa, že jeho útočnou funkciou je schopnosť rušiť prenosy dát medzi družicami nepriateľov. Podľa portálu The Drive rôzne verzie systému sú predstavené radom antén a dodatočných zariadení.

Cesta modernizácie

CCS bol prvýkrát predstavený americkým letectvom v roku 2004. Od tej doby systém prešiel niekoľkými modernizáciámi.  Tak sa podľa The Drive objavil v roku 2014 systém CCS verzia Bock 10.1. Modernizáciu súčasne prevádzkovanej verzie 10.2 vykonala spoločnosť L3Harris Technologies a podľa programového manažéra projektu Setha Hornera “zahŕňa nové softvérové ​​funkcie pre boj proti novým nepriateľským cieľom a hrozbám”.

Nové sily USA

Prezident USA Donald Trump oznámil založenie kozmických jednotiek vlani v decembri pri podpísaní vojenského rozpočtu. V rámci tohto rozpočtu má byť na Kozmické sily USA vyčlenených 40 miliónov dolárov. Podľa slov amerického prezidenta je kľúčovou funkciou tejto novej šiestej zložky ozbrojených síl USA brániť záujmy krajiny vo vesmíre, ktorý je označovaný za oblasť boja budúcnosti. Podľa Pentagonu, kontingent vesmírnych síl má okolo 16 tisíc ľudí. Ich súčasným veliteľom je generál John Raymond.

 

Nedávno bola tiež predstavená uniforma nových síl, ktorá však vyvolala posmech na sociálnych sieťach kvôli kamuflážnemu dizajnu. Ten podľa užívateľov nedáva zmysel. Zástupcovia síl ale vysvetlili, že základom uniformy bola existujúca kamuflážna uniforma armády a letectva, kvôli ušetreniu financií. 

Článok: Zbrusu nové raketové systémy S-500 zvládnu útok z vesmíru – ruský vojenský predstaviteľ

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov