zdroj: sputniknews.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Zbrusu nové raketové systémy S-500 zvládnu útok z vesmíru – ruský vojenský predstaviteľ

Na konci júna Sergej Chemezov, výkonný riaditeľ gigantu obranného priemyslu Rostec, povedal, že Rusko nedávno začalo vyrábať sofistikované raketové systémy S-500.


Nový systém protivzdušnej obrany S-500 bude špecificky zameraný na boj proti útoku z vesmíru. „Uvedomujúc si skutočnosť, že v blízkej budúcnosti hranice medzi vzduchom a vesmírom budú vymazané, keď sa letecký nepriateľ postupne stane leteckým aj kozmickým, je načase povedať, že raketové systémy S-500 Prometej sú už vo výrobe “, zdôraznil zástupca náčelníka protiletadlových raketových vojsk ruských vzdušných síl – Juri Muravkin.

„Je to modernejší komplex. Teraz o tom nechcem hovoriť, pretože ešte nie je v prevádzke. Myslím, že sa objaví v blízkej budúcnosti, “dodal.

Úspešné predbežné testy S-500, umožnili ruskému ministerstvu obrany rozhodnúť o skrátení obdobia začatia sériových dodávok tohto raketového systému protivzdušnej obrany. Výsledkom je, že raketové pluky protivzdušnej obrany začnú prijímať systémy S-500 už v najbližších rokoch.

S-500 Prometej, tiež známy ako 55R6M “Triumfator-M”, je ruský protiraketový systém navrhnutý tak, aby nahradil vzdušnú obranu S-400. Systém je schopný zničiť ciele do vzdialenosti 600 kilometrov. Môže údajne tiež sledovať a súčasne zlikvidovať až 10 balistických cieľov pohybujúcich sa rýchlosťou až 7 kilometrov za sekundu (asi 20 Mach).

V apríli ruské ministerstvo zahraničia zdôraznilo vo vyhlásení, že „pre Moskvu je„ prevencia pretekov v zbrojení vo vesmíre a jej transformácia do inej sféry ozbrojených konfliktov prioritou zahraničnej politiky “.

„Sme pripravení viesť rovnaký dialóg so všetkými štátmi, aby sme zachovali priestor bez zbraní akéhokoľvek druhu ako podmienku na zabezpečenie medzinárodného mieru a bezpečnosti,“ zdôraznilo vyhlásenie.

V samostatnom vývoji prezident Donald Trump koncom minulého roka oznámil, že USA vytvárajú vesmírne sily na dobehnutie Číny a Ruska. Moskva na druhej strane varovala Washington pred nasadením konvenčných zbraní vo vesmíre a zdôraznila, že medzinárodné spoločenstvo ešte neprijalo dohodu o tejto otázke.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov