© Sputnik / Iliya Pitalev
Aktuality, Letectvo,

Raketový systém Kinžal: čo dokáže tento bleskurýchly vrah lietadlových lodí?

Rusko, 11.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Hypersonická rýchlosť, dosah až 2 000 kilometrov a výnimočná obratnosť. Tieto tri črty nového ruského systému môžu spôsobiť vážne problémy protiraketovej obrane potenciálneho nepriateľa. A kde budú tieto zbrane umiestnené?


Štyri stíhačky MiG-31K, ktoré sú schopné niesť Hypersonické rakety (letecké systémy Kinžal), sa zúčastnia leteckej časti vojenskej prehliadky Dňa víťazstva, ktorá sa má konať 9. mája na Červenom námestí. Ruským médiám to oznámil zdroj z ministerstva obrany.

A zatiaľ čo sa tlač dohaduje, či bude prehliadka odložená kvôli koronavírusu, a hovorca prezidenta RF Dmitrij Peskov hovorí, že všetko bude závisieť od epidemiologickej situácie, je čas si pripomenúť, čo je to Kinžal, ktorý bol zaradený medzi 5 top ruských rakiet, na ktoré USA musia reagovať v súlade s článkom Foreign Policy s nepríjemným (pre nás) názvom “Is Russia ‘s Doomsday Missile Fake News? 

Pripomeňme, že tento systém predstavil vo svojom prejave k Federálnemu zhromaždeniu 1. marca 2018 ruský prezident Vladimir Putin. Prvá peruť (letecká jednotka) s “Kinžalmi” na palube nastúpila do skúšobnej bojovej služby koncom roku 2017 a v roku 2018 debutovala vo vzdušnej časti prehliadky ku Dňu víťazstva nad Červeným námestím.

 

Lietajúci Iskander-M

Komplex Kinžal je kombináciou odpaľovacej platformy vo forme nosného lietadla MiG-31K a jednostupňovej aerobalistické rakety, ktorá je svojou konštrukciou a schopnosťami blízka balistickej rakete známeho pozemného komplexu Iskander-M.

Jednoduchšie povedané, ak je raketa 9M723 od Iskander-M zavesená na nadzvukovú stíhačku MiG-31 a vypustená, dostaneme úplne novú realitu. Vo chvíli vypustenia bude mať balistická raketa už výšku asi 20 km a rýchlosť najmenej 1 500 km / h. Vďaka takejto štartovej rýchlosti získava raketa Kinžal dosah až 1200 – 1500 km a spoločne s bojovým dosahom samotného nosného lietadla – až do 2000 km, zatiaľ čo ak je vypustená z Iskander-M, útočí na vzdialenosť 500 (oficiálne) až 1000 (pravdepodobne) kilometrov.

Jedná sa samozrejme len o odhady – presné taktické a technické vlastnosti raketového systému vo verejných zdrojoch chýbajú. Mimochodom, raketa komplexu Kinžal je považovaná za Hypersonickú, pretože rýchlosť jej letu v atmosfére môže dosiahnuť 10 Mach, o čom neraz hovorilo ruské vojenskj vedenie.Komplex Kinžal možno teda zaradiť k prostriedkom stredného doletu (od 1 000 do 5 500 km). Umiestňovanie pozemných systémov tejto triedy bolo ešte nedávno zakázané, ale letecké systémy takých dosahov neboli zakázané ani Zmluvou INF ani inou dohodou medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Mimochodom, možno to bola práve existencia obmedzenia Zmluvou INF, ktorá vo svojej dobe slúžila ako hlavný dôvod pre začiatok vývoja komplexu Kinžal, pretože možnosť útoku týmto Iskanderom dlhého doletu dáva ozbrojeným silám úplne nové bojové možnosti .

 

Manévrovateľnosť a samo navádzanie

Kinžal letí po typickej aerobalistickej trajektórii – tj. aj s využitím dynamického vztlaku aerodynamického trupu a s využitím voľného letu rakety, ktorá sa dala do pohybu pomocou motora v riedkych vrstvách atmosféry. Ak je príbuznosť s Iskanderom uvedená správne, je raketa riadená po celej dráhe letu ako pomocou aerodynamických kormidiel, tak i manévrovacích mikromotorov. Samonavádzanie možno zabezpečiť vďaka v nej vstavanej rádiolokačnej hlavici. To všetko by malo rakete poskytnúť vysokú presnosť a nepredvídateľnú manévrovateľnosť, čím by vzniklo maximum ťažkostí pre protirakety a ďalšie systémy protiraketovej obrany potenciálneho nepriateľa.

Kinžaly budú mať veľmi pravdepodobne dva typy hlavíc – konvenčné a jadrové. Jadrové by sa mohli stať súčasťou strategických jadrových síl a mohli by byť používané spoločne s ďalšími ich komponentmi. Rakety s nejadrovou hlavicou môžu riešiť úlohy leteckých síl počas pozemných alebo námorných operácií, ako aj s cieľom zaistenia pobrežnej obrany.

U pozemných cieľov je všetko viac-menej jasné. Kinžaly dokážu vykonať vysoko presný úder na najdôležitejšie objekty s vopred známymi súradnicami, ako sú veliteľstvo alebo vojenské základne.

 

Raketa proti lietadlovej lodi

A čo na mori? Tu možno Kinžaly použiť na boj s nepriateľskou útočnou skupinou lietadlových lodí. Samozrejme existujú nuansy.

1. Samozrejme bude deklarovaná rýchlosť 10 Mach pozorovaná iba pri štarte, v konečnej fáze letu sa výrazne zníži v dôsledku brzdenia rakety v hustých vrstvách atmosféry, čo by ju teoreticky malo urobiť ľahším cieľom pre systém protivzdušnej obrany nepriateľskej lietadlovej lode. Tu sa však vsádza práve na tú vynikajúcu manévrovateľnosť a nízku radarovú viditeľnosť Kinžalu.

2. Nielen Kinžal však vyniká svojou manévrovateľnosťou. Treba mať na pamäti, že moderné lietadlové lode, napríklad americká USS Gerald R. Ford, dosahujúca rýchlosť viac ako 30 uzlov, môžu pomerne aktívne meniť svoje miesto pôsobenia a rušiť signál pomocou prostriedkov elektronickej vojny s cieľom, aby ich samonavádzacia hlavica rakety nemohla ” rozoznať “.

3. Existujú tvrdenia, že s Kinžalmi na palube stráca MiG-31K raketové zbrane a stáva sa bezbranným voči nepriateľským stíhačkám. Po prvé, teoreticky môže MiG-31K niesť obranné rakety vzduch-vzduch pod krídlom. Po druhé, nosiče Kinžalov môžu mať sprievodné lietadlá – MiG-31 alebo Su-35. Po tretie, použitie rakiet Kinžal vo väčšine možných scenárov môže byť vykonávané mimo oblasti prevádzky lietadiel potenciálneho nepriateľa. To je vysvetlené v nasledujúcom odseku.

4. Samotný Kinžal bitku s útočnou skupinou lietadlových lodí nevyhrá. Vzhľadom k vysokej bezpečnosti lietadlových lodí a lodí, ktoré ich sprevádzajú, ich komplexný útok rôznorodými silami a prostriedkami bol vždy považovaný za najúčinnejší. Väčšina ruských konvenčných protilietadlových zbraní sa používa s doletom na hranici obranného pásma útočnej skupiny lietadlových lodí. Jedná sa napríklad o raketové nosiče Tu-22M3 s raketami X-22 a X-32, ponorky Projekt 949A s raketami Granit, raketové komplexy Kaliber na lodiach a ponorkách. Bonusom Kinžalov je to, že môžu udrieť spoza hraníc obrannej zóny skupiny lietadlových lodí a všeobecne môžu mať základňu vo vnútrozemí určitej krajiny.

 

Kde sa už v Rusku nachádzajú komplexy Kinžal?

Prvý letka MiG-31K s týmito systémami na palube je v bojovej službe na jednej zo základní Južného vojenského okruhu od decembra 2017. Myslím si, že hlavnými úlohami tejto leteckej jednotky je nácvik bojového využitia a prevádzky zariadenia komplexu v bezprostrednej blízkosti hlavných testovacích centier a polygónov vrátane Čierneho mora.

Vie sa, že existujú plány umiestniť do roku 2024 leteckú jednotku (peruť) v Kansku. Je to oblasť strednej a východnej Sibíri, 1700 kilometrov od hranice s Mongolskom.

To možno vysvetliť skutočnosťou, že nosné lietadlá MiG-31 majú okrem už spomínaného doletu a rýchlosti aj systém doplňovania paliva vo vzduchu, a preto môžu byť veľmi rýchlo presunuté z jednej leteckej základne na druhú a z jednej bojovej zóny do druhej. Z Kanska sa tieto lietadlá môžu rýchlo objaviť ako nad Severným ľadovým oceánom, tak v akomkoľvek mieste na hranici s Čínou alebo na Ďalekom východe. Podobné presuny stíhacích lietadiel MiG-31 sú v posledných rokoch úplne bežnou praxou.

Pritom sa zdá byť úplne logické z hľadiska posilnenia protilodných možností hlavných ruských flotíl odovzdať po jednej leteckej jednotke s Kinžalmi k dispozícii Severnej a Tichomorské flotile, to znamená na polostrov Kola a na Kamčatku. Okrem toho sú už tam aj tam stíhacie lietadlá MiG-31 a nemali by byť problémy s obsluhou novej techniky.

Dovolíme si predpokladať, že taký typ raketových systémov , ako je Kinžal, v súčasnosti nie je v prevádzke v žiadnej krajine, hoci treba povedať, že v Spojených štátoch toto miesto zaujímajú Drony. Zadržiavanie rakiet Kinžal vzhľadom na súčasnú úroveň vývoja protiraketovej obrany by teoreticky malo byť najzložitejšou úlohou aj pre popredné svetové armády.

Dmitrij Korněv

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov