Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenskí vojaci posilnia prítomnosť NATO v Pobaltí o pol roka dlhšie

Slovensko, 4.jún 2020 ( AM, MO SR ) – Národná rada SR dnes schválila predĺženie mandátu príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí aktuálne pôsobia v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO v Pobaltí. Súhlas s návrhom vyslovilo 110 poslancov, čo je dokonca viac, ako by bolo potrebné napríklad na prijatie ústavného zákona.


 

Celkovo do 152 slovenských vojakov tak ostane vo vojenskom výcvikovom priestore v Adaži v Lotyšskej republike o šesť mesiacov dlhšie, do 15. decembra 2020. Dôvodom je situácia s COVID-19, pretože vzhľadom na opatrenia proti šíreniu ochorenia nebolo možné vycvičiť nový kontingent včas tak, aby sa rotácia uskutočnila podľa plánu, teda do 30. júna 2020.

 

„Som vďačný za takú výraznú podporu zo strany poslancov pre tento návrh. Ide naozaj o jasnú správu, že v oblasti obrany a bezpečnosti Slovensko vie, kto sú jeho partneri a spojenci,“ ocenil minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň vyslovil vieru, že toto rozhodnutie bude prijaté s porozumením aj rodinami vojakov, ktorí sú aktuálne v Lotyšsku. „Uvedomujeme si, že ide o rozdiel šiestich mesiacov, čo je samozrejme pri kontakte s blízkymi dlhá doba. Avšak aj takéto situácie sú súčasťou tejto náročnej profesie. Majú však moju plnú podporu,“ dodal minister s tým, že pre vojakov zabezpečí adekvátne podmienky.

 

Schválený materiál zároveň obsahuje návrh na vyslanie ďalších do 152 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v termíne od 15. decembra 2020 do ukončenia eFP. Zmení sa tiež štruktúra príspevku Slovenskej republiky tým, že mechanizovaná rota sa nahradí účelovým zoskupením zahŕňajúcim aj príspevok do veliteľstva eFP a spôsobilosti prieskumu a doplnia sa spôsobilosti priamej a nepriamej podpory.

 

Ministerstvo obrany: Predsunutá prítomnosť NATO v Pobaltí nie je provokácia Ruska

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov