foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenskí vojaci plnia úlohy v mierových silách OSN vo svete už 27 rokov

Slovensko, 29.máj 2020 ( AM, MO SR ) – Príslušníci Ozbrojených síl SR sa od vzniku samostatnej Slovenskej republiky podieľajú na spoločných úlohách a cieľoch v prospech mieru a bezpečnosti vo svete v rámci mierových síl OSN. V súčasnosti pôsobí pod hlavičkou OSN v mierových misiách celkovo 243 slovenských vojakov a vojačiek.


 

„Dnes si spoločne pripomíname Medzinárodný deň mierových síl OSN. Naši profesionálni vojaci a vojačky svojím odhodlaním a nasedením počas plnenia úloh v prospech mieru a bezpečnosti dennodenne už 27 rokov dokazujú, že sú neodmysliteľnou a rešpektovanou súčasťou medzinárodných tímov,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. V súvislosti s tohtoročnou témou medzinárodného dňa „ženy v mierových silách“ ocenil, že v radoch mierotvorcov majú svoje zastúpenie aj slovenské profesionálne vojačky. Pri tejto príležitosti vzdal úctu príslušníkom Ozbrojených síl SR, ktorí prišli o život pri plnení služobných úloh v zahraničí. „Nikdy nezabudneme na našich vojakov, ktorí sa už k svojim najbližším domov nevrátili. Česť ich pamiatke,“ doplnil.

 

V súčasnosti pôsobí na Cypre v mierovej misii UNFICYP 241 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 25 žien. Dvaja profesionálni vojaci plnia úlohy na Blízkom východe v rámci pozorovateľskej misie UNTSO.

 

Organizácia Spojených národov (OSN) je medzinárodná organizácia, ktorá vznikla v roku 1945. V súčasnosti je jej členmi 193 štátov, ktoré sa zaviazali zachovávať medzinárodný mier a bezpečnosť, rozvíjať priateľské vzťahy medzi národmi a podporovať sociálny pokrok, lepšie životné podmienky a ľudské práva. Od vzniku mierových misií v roku 1948 sa ich uskutočnilo už 72 a v súčasnosti je aktívnych 13 mierových misií. Slovensko od svojho vzniku pomáhalo v 17 mierových misiách OSN, v ktorých sa zúčastnilo celkovo viac ako 11 000 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov