.
Aktuality, Bezpečnosť,

Haftar ohlásil najvačšie letecké bombardovanie v histórii Líbye – pomáhať mu budú ruské stíhačky

Líbya, 22.máj 2020 ( AM ) – Líbyjské správy naznačujú, že letectvo maršála Khalifu Haftara začína leteckú operáciu proti opozičným silám tzv. Vlády národnej dohody (GNA) a jej spojencom. Vojenskí spojenci GNA sú prevažne bojovníci, ktorí boli predtým nasadení v severnej Afrike, militanti zo Sýrskeho Idlibu, ako aj militanti podporovaní Tureckom.


 

Líbyjská národná armáda (LNA) sa chystá na začatie masívneho útoku proti tureckej armáde a ich spojencom zo strany vlády národnej dohody (GNA), informoval o tom Bloomberg vo štvrtok. Podľa správy líbyjská národná armáda začne „najväčšiu leteckú kampaň v líbyjskej histórii“, pričom tvrdí, že tento útok sa v najbližších hodinách zameria na tureckú armádu a vládu síl národnej dohody.

 

Turecké ministerstvo zahraničia zároveň varovalo líbyjskú národnú armádu, že ak sa rozhodnú zaútočiť na niektorý z tureckých cieľov, bude vojská LNA považovať za „legitímne ciele“. Táto vojna slov medzi líbyjskou národnou armádou a tureckým ministerstvom zahraničných vecí prichádza len niekoľko dní po tom, čo opozičné sily zajali strategickú leteckú základňu Al-Watiyah neďaleko tuniskej hranice.

 

Sily GNA a LNA bojovali o leteckú základňu Al-Watiyah už viac ako mesiac predtým, ako sa Haftarova armáda stiahla kvôli potrebe presunúť sily na naliehavejšie fronty. Na útok na leteckú základňu Al-Vatiya južne od Tripolisu sa aktívne používali turecké roboty Bayraktar.

 

MiG-29 na letisku Al-Joufra

 

Na letecké bombardovanie má byť použitých viacero lietadiel vrátane stíhačiek MiG-23MLD a MiG-29 ktoré začali lietať z letiska Al Joufra. Podľa neoficiálnych zdrojov sa do Líbye presunulo zo Sýrkeho Hmieimu 6ks MIG-26SM, 4ks SU-24, 2ks SU-35.

 

Národné letectvo v Libyi používa proti militantom aj niekoľko bývalých bieloruských Mi-24P

 

Informácie odkiaľ sú tieto stroje sú nejednoznačné, v každom prípade je zjavná ruská podpora. Líbya neprevádzkuje tieto Mig-29 a ich flotila Su-24 je nefunkčná od občianskej vojny v roku 2011. Lietadlá MiG-29 a Su-24s pristáli vo východnej časti Líbye po odlete z ruskej leteckej základne Khmeimim v Sýrii.  Ďalšie oficiálne nepotvrdené správy hovoria aj o presune podporných lietadiel Tu-154 do Líbye a to, že lietadlá MiG-29BM a pravdepodobne aj Su-24M pre Haftarovu armádu zabezpečili Spojené arabské emiráty prostredníctvom Ruska, Iránu a Sýrie a prevádzkujú ich libyjskí a bieloruskí piloti a nejedná sa teda o ruské ale bieloruské stroje.

 

Rusko v posledných rokoch významne podporuje Haftarovu LNA a údajne už vyslalo aj žoldnierov, aby posilnili sily líbyjských ozbrojencov na zemi. Haftarovi na pomoc sa takisto aj z Egypta presunulo niekoľko stovák žoldnierov dočasne uvoľnených z Egyptskej armády.

 

Strategické obsadenie leteckej základne v Líbyi pomôže Turecku zvážať svojich mladistvých militantov

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov