© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

Roskosmos: Rusko zahajuje adaptáciu motora RD-180 používaného v USA pre raketu Jenisej

Rusko, 22.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Ruský výrobca raketových motorov Energomaš, ktorý je súčasťou štátnej vesmírnej spoločnosti Roskosmos, začal prispôsobovať motory RD-180, ktoré boli používané pre americké nosné rakety Atlas, a rakety Sojuz-6 a Jenisej, povedal generálny riaditeľ Energomaš Igor Arbuzov.


“Motor RD-180, ktorý má jedinečné letové charakteristiky, bude používaný v prvej fáze rakety Sojuz-6, ktorá môže v budúcnosti nahradiť raketu strednej triedy Sojuz-2. Už sme začali aktívne pracovať na prispôsobení RD-180 novej verzii rakety, “povedal Arbuzov, ktorého citovala tlačová služba Energomaš.

Podľa neho bude mať upravený motor, ktorý bol predtým nazývaný RD-180MV , zvýšenú protipožiarnu ochranu, nové filtre, nátery, moderné materiály, nový riadiaci systém a vysokorýchlostný bezpečnostný systém.

 

Prvé odpálenie Sojuzu-6 je naplánované na rok 2025 z kozmodrómu Bajkonur, zatiaľ čo Jenisej má byť vypustený z vesmírneho centra Vostočnyj v roku 2028.

Rusko od roku 1990 dodalo 116 domácich motorov RD-180 pre americké nosné rakety a 89 motorov už bolo použitých pri štartoch.

Predtým sme tiež informovali, že ruská štátna korporácia Roskosmos na Twitteri zverejnila fotografiu rakety Pobeda (Víťazstvo). Už skôr v korporácii uviedli, že raketa Sojuz-2.1a, ktorá dopraví loď Progress MS-14 na Medzinárodnú kozmickú stanicu, bude ozdobená logom 75. výročia víťazstva, rovnako ako stuhou sv. Juraja a rádu Veľkej vlasteneckej vojny. V príspevku na stránke spoločnosti na Twitteri je uvedené, že štart rakety je naplánovaný na 25. apríl.

Obežná dráha Medzinárodnej vesmírnej stanice bola zvýšená o 900 metrov, aby sa zabezpečilo spustenie rakety Víťazstvo na konci apríla. Za týmto účelom boli zapnuté motory kozmickej lode Progress MS-13 umiestnené na ISS. Pracovali 427,5 sekúnd. V dôsledku toho sa priemerná nadmorská výška obežnej dráhy stanice zvýšila o 900 metrov a dosiahla približne 420 kilometrov.

 

Vesmírne sily USA majú v prevádzke prvý útočný systém

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov