© AP Photo
Aktuality, História,

Historik prezradil, kvôli ktorej krajine bol Hitler ochotný vydať nepriateľovi Berlín

Maďarsko, 5.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Maďarsko bolo najoddanejším a posledným spojencom nemeckej Tretej ríše. Hitler bol ochotný obetovať Berlín, aby ho ubránil, povedal v sobotňajšom rozhovore odborník Ruskej vojensko-historické spoločnosti Nikita Buranov.


 

Štvrtého apríla roku 1945 ukončili jednotky sovietskej armády oslobodzovanie Maďarska od nacistických útočníkov. Boje za oslobodenie Maďarska trvali skoro pol roka a na jeho území zahynulo vyše 200 tisíc sovietskych vojakov.

 

“Maďarsko bolo najoddanejším a posledným spojencom nemeckej Tretej ríše. V súkromných besedách Führer často hovoril, že bude lepšie opustiť Berlín, než stratiť Maďarsko. Mal k tomu tiež praktické dôvody, bolo tam veľké množstvo vojenských závodov a dva zdroje ropy, ktorú wehrmacht naliehavo potreboval. Strata týchto priemyselných oblastí znamenala porážku vo vojne, “povedal Nikita Buranov.

Taktiež pripomenul, že Maďarsko malo v úmysle bojovať so Sovietskym zväzom až do konca, a preto dávalo nacistické vedenie tejto krajiny odiózne rozkazy: napríklad boli do vojenskej služby povolaní všetci muži vo veku 12 až 70 rokov. Fakticky celé mužské obyvateľstvo Maďarska tak muselo ísť do armády – pravdou je, že vo väčšine prípadov to nebolo účinné.

“Nedá sa povedať, že všetci Maďari boli tvrdohlavými nacistami, mnohí sa odvodu vyhýbali, maďarské jednotky v plnom zložení prechádzali na stranu sovietskych vojsk,” podotkol vojenský historik.

 

Ďalej spomenul, že koncom septembra roku 1944 vojská 2. Ukrajinského frontu pod velením maršala Sovietskeho zväzu Rodiona Malinovského vstúpila na územie Maďarska, ale krajina bola úplne oslobodená až 4. apríla 1945.

“Nebola to jedna nepretržitá operácia. Bolo to niekoľko veľkých bitiek, ktoré nás priviedli k víťazstvu. Je medzi nimi nesporne aj Balatonská obranná operácia. Dobytie Budapešti, kedy sa podarilo dobyť dobre opevnené mesto a nepresiahnuť prípustný počet strát. A to pritom, že maďarská metropola bola dobre opevnená a bránila ju veľká posádka, hlavne nemecké vojská, ľudia fanaticky oddaní Tretej ríši, ktorí sa úporne bránili, “povedal Buranov.

Vojenský historik okrem iného pripomenul, že sovietske vojská nepripustili odblokovanie Budapešti. Potom, čo bola maďarská metropola obkľúčená, vykonalo nemecké velenie tri operácie pod krycím názvom Konrad. Všetky tri pritom mali za cieľ oslobodenie zablokovanej budapeštianskej skupiny vojsk a vyrovnanie fronty pozdĺž Dunaja. Pre realizáciu tohto plánu presunulo nemecké velenie do Maďarska prakticky všetky rezervy.

“V Maďarsku bolo sústredené obrovské množstvo elitných tankových útvarov, a stalo sa miestom urputného boja. Pričom na koniec vojny nasadili Nemci mnoho vojenských útvarov vyzbrojených najnovšou technikou. Nemecké tankové kliny zložené z ťažkých tankov a niekoľkých desiatok Kráľovských tigrov útočili na úzkom úseku frontu, to ale nemohlo zastrašiť vojakov Červenej armády zocelených v bojoch.

Tieto mohutné útoky odrážalo delostrelectvo, a niekedy dokonca aj pešie jednotky. Červená armáda bojovala podľa Suvorovovej zásady: “Nie počtom, ale umením”, “povedal Buranov.

 

V neposlednom rade zmienil, že oslobodenie Maďarska bolo veľkou udalosťou a že sovietske vojská pristúpili k rakúskej hranici.

“Dá sa povedať, že naše tanky teraz mali cestu do Viedne voľnú, čo bolo veľmi dôležité,” myslí si.

 

Po oslobodení Maďarska, kedy boli spôsobené veľké straty nemeckej skupine armád Juh, sa začalo južné strategické krídlo rozpadať a sovietske vojská získali možnosť pripraviť sa na záverečné operácie na území Československa , Maďarska a Rakúska.

Článok: Prečo vydal armádny veliteľ Vatutin rozkaz nebrať maďarských vojakov Hitlera do zajatia?

Článok: Vojaci v Maďarsku v rámci boja s koronavírusom prevezmú kontrolu nad neziskovkami. Pražská kaviareň už hovorí o puči

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov