© Sputnik / Valery Melnikov
Aktuality, História,

Výskum: Poliaci veľmi dobre vedia, kto oslobodil koncentračný tábor Osvienčim

Poľsko, 21. februára 2020 (Sputniknews) – Francúzska prieskumná agentúra IFOP uskutočnila prieskum, ktorého výsledky ukazujú, že väčšina Poliakov sa domnieva, že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili vojaci Červenej armády. Len päť percent opýtaných zásluhy na oslobodení pripisujú armáde USA.


 

Prieskumná agentúra sa spýtala celkom 1 000 Poliakov starších ako 18 rokov na otázku, kto 27. januára 1945 oslobodil koncentračný tábor Osvienčim. Opýtaní pri odpovediach zmienili Červenú armádu, poľské vojsko, armádu USA, vojakov Veľkej Británie a armádu iného štátu, niektorí neodpovedali.

 

Z výsledkov vyplýva, že väčšina Poliakov (73%) si myslí, že Osvienčim od fašistických vojsk bol oslobodený silami Červenej armády. Opýtaní nad 65 rokov si častejšie myslia, že koncentračný tábor Osvienčim bol oslobodený Červenou armádou (85%). Tiež s úrovňou vzdelania opýtaných Poliakov rastie počet odpovedí, že tábor oslobodili sovietske vojská, tento názor zastáva 79% poľských občanov s vysokoškolským vzdelaním.

Prieskum v Poľsku uskutočnila najstaršia francúzska prieskumná agentúra IFOP  v čase od 6. do 11. februára 2020. Výber reprezentuje obyvateľstvo na základe pohlavia, veku a miesta bydliska. Maximálna chybovosť výberu celkovo je  +/- 3,1% pri hodnovernosti 95%.

Oslobodenie “továrne na smrť” sovietskou armádou

27. januára uplynulo 75 rokov odo dňa oslobodenia koncentračného táboru Osvienčim sovietskymi vojakmi.

Toto výročie je nielen pripomienkou neľudskej genocídy voči ľuďom rôznych národností spáchanej nacistami a ich prisluhovačmi v rokoch 2. svetovej vojny, ale aj varovaním pred rizikom vzniku nových zárodkov šovinizmu a xenofóbie spolu s pokusmi mnohých krajín zrevidovať výsledky tejto vojny a ospravedlniť vrahov a zločincov.

 

Tragická história Osvienčimu začala v roku 1940, keď v malom starom mestečku v blízkosti Krakova na mieste bývalých kasární začala výstavba obrovského koncentračného tábora. Osvienčim dostal za okupácie nemecký názov Auschwitz, ktorý sa tiež stal názvom táboru, Konzentrationslager Auschwitz. Prvá vlaková súprava s poľskými politickými väzňami dorazila do tábora 14. júna 1940. Tento deň je považovaný za dátum začatia histórie táboru.

Mechanizmus smrti bol vypracovaný nacistami veľmi podrobne. Každý deň dorazilo do Osvienčimu z celej okupovanej Európy asi 10 vlakov s ľuďmi. Každá súprava mala 40-50 vagónov, v každom bolo 50-100 ľudí. Nehľadiac na teror v koncentráku tam pôsobila poľská, a od roku 1943 medzinárodná odbojová organizácia. Boj väzňov v táboru spočíval hlavne v záchrane svojich druhov pred smrťou.

 

Koncom roku 1944, pred príchodom Červenej armády, začali nacisti likvidovať stopy po svojich zločinoch: pálili dokumenty vyhodili do povetria alebo demontovali niektoré objekty. 17. – 21. januára 1945 boli väzni, ktorí mali sily chodiť, evakuovaní do Tretej ríše. 27. januára 1945 sovietski vojaci oslobodili asi sedem tisíc väzňov, z ktorých väčšina bola chorá alebo veľmi telesne vyčerpaná.

Osvienčim bol jedným z najväčších a najdlhšie existujúcich nacistických likvidačných táborov, preto sa stal jedným z hlavných symbolov holokaustu. V Osvienčime bolo v rokoch 1941-1945 zavraždených asi 1,4 milióna ľudí, z toho asi 1,1 milióna tvorili Židia. V roku 1947 bolo na mieste bývalého nacistického koncentračného tábora zriadené  múzeum. V roku 1979 bol zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov