© Sputnik
Aktuality, História,

Víťazstvo vďaka neštandardným taktickým postupom. Rozprávanie o operácii, ktorá umožnila oslobodenie Slovenska

Rusko, 25. marec 2020 ( Sputnik ) – Bratislavsko-brnenskú operáciu vykonali sovietske vojská v roku 1945 za minimálnej prevahy v živej sile a zvíťazili vďaka neštandardným taktickým postupom skúsených sovietskych vojvodcov, vyhlásil v stredu v rozhovore pre Sputnik náčelník vedeckého oddelenia Ruskej vojensko-historickej spoločnosti Jurij Nikiforov.


 

Bratislavsko-brnenská útočná operácia Červenej armády a spojeneckých rumunských vojsk proti nemeckým vojskám začala 25. marca 1945 s časťami síl 2. ukrajinského frontu. Cieľom operácie, ktorá skončila 5. mája, bolo oslobodenie Slovenska a ďalší postup k Prahe.

 

“Získať aspoň nepatrnú prevahu v živej sile na prelomových úsekoch v priebehu operácie sa podarilo len vďaka početnému stavu rumunských armád. Dá sa povedať, že sa víťazstvo dobývalo malými silami, na väčšine úsekov nemali sovietske vojská ani dvojnásobnú prevahu v počte vojakov, aj keď sily útočiacej strany majú prevyšovať sily obrany najmenej trojnásobne. Sovietskym vojskám však velili vojvodcovia, ktorí mali bohaté vojnové skúsenosti a ktorí dosahovali úspechy vďaka neštandardným riešeniam pri riadení vojsk, “povedal Nikiforov.

 

Historik podotkol, že Bratislavsko-brnenská operácia, rovnako ako aj väčšina iných útočných operácií roku 1945, prebiehala za nepatrnou prevahou v živej sile, ale zároveň sa od veliteľov žiadalo, aby minimalizovali straty a spôsobili nepriateľovi maximálnu škody.

 

“Bratislavsko-brnenská operácia bola jednou z najúspešnejších, skvele vykonaných operácií Červenej armády v roku 1945, v rozhodujúcej etape vojny. Sovietska skupina dosiahla presvedčivého víťazstva, aj keď nemala prevahu potrebnú pre úspešnú ofenzívu ani v technike. Tvrdilo sa, že bola zdrvujúca prevaha v počte tankov, nie je to ale pravda, “povedal vojenský historik.

 

Pripomenul, že sovietska skupina mala 272 200 ľudí, 6120 diel a mínometov kalibru 75 milimetrov, 240 tankov a samohybných diel a 645 lietadiel. Početný stav dvoch rumunských armád predstavoval 68 tisíc ľudí.

 

“Stála proti nim podobná a pre dlhodobú obranu dostatočne silná nemecká skupina vojsk o počte 200 tisíc ľudí, ktorá mala vo výzbroji 1800 diel a mínometov, 120 tankov a útočných diel a 150 lietadiel. Brániace sa nemecké jednotky dostali posily, aj keď to neboli práve najlepší vojaci, a do obrany bolo zapojených množstvo rôznorodých oddielov sformovaných z dobrovoľníkov, “povedal Nikiforov.

 

Historik pripomenul, že to bolo zložité bojisko s veľkým množstvom riek a kanálov. Nemecké velenie chcelo zastaviť útočiace sovietske vojská za využitia výhodných prirodzených hraníc. Útvary a jednotky zaujímali vopred pripravené a po ženijnej stránke dobre rozvinuté obranné čiary zaradené za využitia pohoria a veľkého množstva riek (Hron, Nitra, Váh a Morava). Aby maximálne znemožnili prekonanie vodných prekážok, vyhodili Nemci do povetria všetky mosty. Bleskurýchle akcie útočiacich vojsk však plány nepriateľa zmarili. Sovietske vojská z chodu prechádzali rieky a zariaďovali nástupišťa.

“Osobitná pozornosť sa venovala obrane osád, nemecké velenie chcelo zmeniť každé mesto v nedobytnú pevnosť podľa vzoru sovietskych miest, za príklad si vzali Stalingrad . Prakticky každú ulicu prehradzovali barikády, ktoré mali zastaviť postup obrnenej techniky, “hovorí Nikiforov.Historik pripomenul, že po celej frontovej čiare podnikali nemecké jednotky početné a silné protiútoky v snahe zničiť nástupišťa, tie ale neboli úspešné. Do polovice apríla hlavné sily 2. ukrajinského frontu prelomili nemeckú obranu.

 

“V krátkej dobe bola rozdrvená nepriateľská skupina vojsk v zložení približne 11 divízií, a to nehľadiac na urputný odpor Nemcov, ktorí bojovali zúfalo, aj keď chápali neodvratnosť porážky,” hovorí odborník Ruskej vojensko-historickej spoločnosti.

 

Spresnil, že v priebehu operácie postúpili vojská 2. ukrajinského frontu až 200 kilometrov na západ a rozdrvili deväť nepriateľských divízií. Front stratil 79 596 vojakov a dôstojníkov, z ktorých 16 933 zahynulo. V jednom boji zahynul veliteľ 27. gardového streleckého zboru generálmajor Jevgenij Aljochin. Straty rumunských a nemeckých vojsk nie sú známe.

“V priebehu operácie vojská 2. ukrajinského frontu ukončili oslobodenie Slovenska, obsadili bratislavský a brnenský priemyselný región, otvorili cestu do stredných oblastí Československa a vytvorili podmienky pre rýchlu ofenzívu na Prahu ,” povedal v závere Nikiforov.

Článok: Akí zahraniční piloti bojovali v 2. svetovej vojne na strane Sovietskeho zväzu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov