Sovietska pechota útočiaca s podporou tankov T-34 pri meste Kalač; Foto: Wikimedia Commons
Aktuality, História,

Pred 77 rokmi obkľúčila Červená armáda pri Stalingrade 250 tisíc Nemcov

Operácia Urán bola vojenská operácia Červenej armády za druhej svetovej vojny, ktorá prebehla na východnom fronte v oblasti Stalingradu. V rámci nej bola 23. novembra 1942 obkľúčená nemecká 6. armáda pod vedením generála Paulusa.


 

Záverečná fáza bitky o Stalingrad

Operácia bola naplánovaná v septembri 1942 generálmi Žukovom, Vasilevským a Stalinom. Išlo o záverečnú fázu bitky pri Stalingrade. Zahájená bola 19. novembra 1942 útokmi Juhozápadného a Donského frontu severne od Stalingradu na postavenie 3. rumunskej armády. Hlavným účelom operácie bolo oslobodiť mesto a obkľúčiť silné nemecké vojenské zoskupenie v Stalingrade. Maximálnu súčinnosť všetkých troch frontov (Juhozápadného, ​​Stalingradského a Donského) počas tejto mohutnej vojenskej operácie zabezpečovali z titulu svojej funkcie zástupcovia Hlavného stanu vrchného velenia generáli Žukov a Vasilevskij. O deň neskôr sa k útoku pripojili aj jednotky Stalingradského frontu južne od mesta, ktoré zaútočili na ďalší rumunský úsek frontu (4. rumunský armádny zbor). 23. novembra sa jednotky postupujúce oboma smermi stretli pri meste Kalač na Done, následkom čoho nemecká 6. armáda zostala obkľúčená v Stalingrade, čo viedlo k jej neskoršej likvidácii a neskôr aj k jej kapitulácii.

 

Nemci nedokázali svojich vojakov zachrániť

Záchranná operácia wehrmachtu, ktorá mala vyslobodiť obkľúčené vojská 6. armády, dostala názov Operácia Zimná búrka, sovietska likvidácia vojsk obkľúčenej nemeckej 6. armády potom niesla krycí názov Operácia Prsteň. V Stalingradskom kotli zostalo približne 250 tisíc nemeckých vojakov, ktorých okrem útokov Červenej armády z vonka kotla veľmi trápilo aj nedostatočné letecké zásobovanie (podarilo sa letecky prepraviť iba 94 ton materiálu namiesto 500 ton požadovaných denne) a treskúca ruská zima. Vojaci umierali hladom, vyčerpaním a v dôsledkov chorôb, najmä úplavice.

Nemeckí zajatci pochodujúci pred budovou obilného silá v Stalingrade; Foto: Wikimedia Commons

 

Operácia Zimná búrka, ktorou sa snažil wehrmacht vyslobodiť obkľúčené vojská, bola Červenou armádou odrazená. Sovietske vojská kotol postupne zmenšovali, obkľúčenú nemeckú 6. armádu zatlačili až do stalingradských trosiek, obkľučovací kotol nakoniec rozdelili na dve časti (južné a severné), južná časť kotla sa vzdala 31. januára 1943, severná o dva dni neskôr 2. februára 1943. do sovietskeho zajatia padlo približne 91-tisíc vojakov, z ktorých bola väčšina vo veľmi zúboženom stave. Iba päť tisíc sa po 2. svetovej vojne vrátilo späť domov do Nemecka.

zdroj: www.narodninoviny.cz

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov