MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily Slovenska sú v pohotovosti – všetky útvary aj zariadenia

Slovensko, 19. marca 2020 ( AM ) – Všetky útvary a zariadenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky sú od pondelka 16. marca 2020 v stave pohotovosti. V praxi to znamená, že prakticky celé ozbrojené sily sú pripravené začať s plnením stanovených úloh do šiestich hodín.


 

„Všetky veliteľské orgány ozbrojených síl sme na základe môjho nariadenia zaradili do 24 hodinových služieb, čo umožní čo najrýchlejšie plnenie požiadaviek a úloh, ktoré ozbrojeným silám stanoví Ústredný krízový štáb a vláda SR,“ povedal generál Daniel Zmeko. Podľa jeho slov je na plnenie ďalších úloh okrem asistencie policajnému zboru, výstavby izolovaného pracoviska vo výcvikovom priestore Lešť, pripravených ďalších 2800 vojakov. Zároveň je ale naďalej zachované plnenie všetkých zákonom stanovených úloh, ako je ochrana vzdušného priestoru, či prevádzka radarového poľa.

 

Po dnešnom rokovaní Ústredného krízového štábu a vlády SR pokračujú ozbrojené sily v príprave aj ďalších plánov na ďalšie možné požiadavky, ktoré môžu nastať pri zhoršovaní sa situácie. Môže ísť napríklad o prepravu materiálu, ochranu hraníc, vrátane tzv. „zelenej hranice“, alebo nasadenie vojenských zdravotníkov.

 

Od aktivácie vyčlenených častí ozbrojené sily trvale pôsobia v zmiešaných hliadkach s Policajným zborom SR, kde bolo na podporu informačnej kampane a ochrany na hraničných priechodoch dodnes nasadených celkovo 339 vojakov. V tomto počte sú zahrnutí aj vojaci, ktorí sa podieľajú sa na ochrane vysunutého pracoviska Infektologického ústavu na Kramároch a vstupu do nemocnice v Trebišove.

Článok: Stanovisko Ministerstva obrany SR k medializovanému presunu slovenských vojakov z Iraku

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov