MO SR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Profesionálny vojak pomohol zachrániť život mužovi, ktorý odpadol pred lekárňou

Slovensko, 14. marca 2020 (MO SR, AM ) – Profesionálny vojak zo Strediska civilno – vojenskej spolupráce a psychologických operácií (CIMIC/PSYOPS) Síl pre špeciálne operácie z Martina dnes pomohol zachrániť život staršiemu mužovi, ktorý odpadol pred lekárňou v Maduniciach. Podľa jeho vyjadrenia, okolostojaci ľudia sa k situácii nehlásili a pravdepodobne z obavy pred koronavírusom, odstúpili. Prítomnej lekárke a pracovníkom lekárne, profesionálny vojak, ktorý v minulosti absolvoval kurz prvej pomoci pre bojové podmienky, pomohol poskytnúť mužovi prvú pomoc, až do príchodu rýchlej záchrannej služby.


 

“Som presvedčený, že ozbrojené sily a ich príslušníci musia byť v tejto zložitej dobe príkladom. Preto som hrdý na to, že náš profesionálny vojak sa zachoval tak, ako by to mal urobiť každý z nás. Ďakujem mu v mene celého rezortu obrany,” povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

 

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko, je nesmierne rád, že ak sa už stane nehoda, ktorej svedkami sú vojaci, a to aj v čase voľna, zodpovedne a uvedomelo sa zhostia svojej úlohy. “Zúročia zručnosti, vzdelanie a návyky získané v profesionálnom živote. My vojaci sme súčasťou občianskej spoločnosti a ja som hrdý na našich vojakov, ktorí sa správajú rozvážne a zodpovedne,” povedal generál Zmeko.

 

V súvislosti s koronavírusom Ozbrojené sily SR vyčlenili v zmysle rozhodnutia Ústredného krízového štábu a uznesenia vlády SR do 500 profesionálnych vojakov. Tí pomáhajú podľa aktuálnych potrieb príslušníkom Policajného zboru SR v zmiešaných hliadkach, a to s kontrolami na hraničných priechodoch a s podporou informačnej kampane v súvislosti so šírením koronavírusu COVID – 19.

 

V súvislosti s rozhodnutím vlády o vyhlásení mimoriadnej situácie sú ozbrojené sily pripravené nasadiť podľa aktuálnych potrieb aj ďalších vojakov a rovnako tak poskytnúť dopravné lietadlá C-27 J Spartan na prepravu materiálu. Na poskytovanie pomoci je pripravené aj Centrum výcviku Lešť. Opatrenia prijala aj Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, ktorá prechádza do núdzového režimu a až do odvolania bude poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Článok: Slovenský puškár po roku stále upozorňuje na legislatívnu dieru v otázke slovenských zbraní v rukách teroristov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov