.
Aktuality, Námorníctvo,

Najtajnejšiu ponorku na svete sa podarilo zachytiť na fotografii

Kuba, 5. marca 2020 ( Sputnik ) – Forbes zverejnil fotografiu ponorky typu Delfin, čo je jediná kubánska ponorka. Publikácia uvádza, že sa jedná o jednu najtajnejších ponoriek, pretože doteraz sa ju podarilo zachytiť len raz a fotografia bola rozmazaná.


 

“Dve fotografie počas 15 rokov. To je teda tajomstvo! Máme tiež niekoľko komerčných satelitných snímok a niekoľko odkazov v kubánskych zdrojoch, avšak vieme o nej len málo informácií, ” poznamenal autor článku.

 

Prvý obrázok kubánskej ponorky triedy Delfin s vysokým rozlíšením

 

Autor poznamenáva, že práve táto fotografia je najčistejšia, zo všetkých doterajších. Podľa jeho slov je to tiež dôkaz, že ponorka je aktívna v úžinách na Floride. Existuje len málo oblastí vojenskej techniky, ktoré sú rovnako tajomné ako ponorky. A dokonca aj medzi ponorkami sú niektoré lepšie utajené ako iné. Jednou z najmenej známych je práve táto kubánska ponorka triedy Delfin. 

 

Vážna hrozba

Delfin je jediná kubánska ponorka. V čase studenej vojny malo kubánske námorníctvo tri útočné ponorky dodáné Sovietskym zväzom. Podľa článku teraz kubánska flotila využíva starú sovietsku techniku, zmodernizované rybárske lode a tiež torpéda vlastnej výroby. Delfin je z týchto domovských lodí najpôsobivejšia a aj pravdepodobne najúčinnejšia . Vzhľadom na jej utajenosť nie je isté čím je vyzbrojená. Keď mu sa však vezme do úvahy jej veľkosť v porovnaní s inými ponorkami, bude zrejme schopná niesť dve ťažká torpéda. Pri námornom strete to predstavuje vážnu hrozbu.

Ponorky, ktoré dokážu zničiť svet

Časopis National Interest  vymenoval na konci januára päť ponoriek schopných zničiť svet za 30 minút. Tri z týchto vojenských strojov sú ruské, dve ponorky sú americké. 

Na zoznam sa dostali ponorky projektu 955 Borej, ktoré časopis označuje za “najtichšie ponorky s balistickými raketami”, a tiež ponorky projektu 667BDRM Delfin a ponorky projektu 885M Jaseň-M. Tie sa podľa autora článku môžu dostať na východné pobrežie Spojených štátov a z tejto vzdialenosti zasiahnuť ciele na ich území. Z amerických ponoriek sú v tomto výbere ponorky typu Ohio a nové ponorky typu Columbia, ktoré majú byť stavané v budúcom roku a odovzdané do výzbroje v roku 2031.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov