Delta-II
Aktuality, Námorníctvo, Vojenská technika,

Päť ponoriek, ktoré by boli schopné zlikvidovať ľudstvo za menej ako 30 minút

Americký portál Nationalinterest publikoval článok, v ktorom Američania urobil top zoznam 5 ponoriek, ktoré by dokázali vymazať ľudstvo zo zemského povrchu za menej ako 30 minút.


Atómové  ponorky, nesúce  rakety s nukleárnymi hlavicami predstavujú najviac smrtiace zbrane ľudstva. V období studenej vojny americká ponorka triedy Ohio mohla zasiahnuť 288 cieľov svojími nukleárnymi hlavicami a premeniť mestá na popol za menej ako 30 minút. Americké a ruské atómové ponorky v čase studenej vojny mohli vymazať ľudskú civilizáciu (ak by vypukla tretia svetová vojna) za menej času aké je potrebné na objednanie pizze, dnes majú Rusi a Američania k dispozícii ešte ničivejšie stroje.

Američania sa  dnes spoliehajú na ponorky triedy Typhoon, Ohio či nové Columbie (prvá Columbia by mala vstúpiť do služby v roku 2021) , Rusi na ponorky triedy Borej, Jaseň či Delfín . V článku americký autor hodnotil moderné ponorky, staršie sovietske ponorky  (projekt 941 Akula) nie sú do zoznamu zahrnuté, pretože dnes sú tieto ponorky už  z väčšej časti demontované, v službe ostáva iba ponorka Dmitrij Donskij.

Americká ponorka Trieda OHIO
Ponorky Ohio sú vyzbrojené 24 balistickými raketami UGM-133 Trident II D5, z ktorých každá môže niesť až dvanásť termonukleárnych hlavíc W88 o sile 475 kiloton. Trieda Ohio a jej rakety Trident II sú koncipované ako zbrane prvého úderu. Američania majú v službe 14 ponoriek Triedy Ohio, momentálne sú dve Ohia v oprave. Od roku 2016 je v Pacifiku rozmiestnených 9 ponoriek triedy Ohio, 5 ponoriek triedy Ohio operuje v Atlantiku. Ponorky triedy Ohio sú v službe viac ako 40 rokov a postupne ich nahradia ponorky triedy Columbia

Americká ponorka triedy Columbia
Ponorky triedy Columbia sú o niečo väčšie ako trieda Ohio, majú výtlak 20 800 ton, ale plavidlá majú na palube len 16 rakiet Trident II D5. Ponorky majú modernejšiu atómovú pohonnú jednotku, veľmi tichú no aj veľmi veľkú. Do ponoriek triedy Columbia sa zakomponovali aj niektoré technológie z ponoriek triedy Virginia, mnohí experti považujú Columbiu za pokročilú deriváciu ponoriek triedy Virginia. Flotila ponoriek triedy Columbia sa už začala budovať a v roku 2021 vstúpi do služby prvá ponorka triedy Columbia, do roku 2031 majú všetky ponorky triedy Columbia (12 kusov) vstúpiť do služby do roku 2031. Ponorky stavia spoločnosť General Dynamics Electric Boat

ponorka triedy Ohio

Ruský projekt 955, balistická ponorka Borej
Rusové budují flotilu nesmírně schopných balistických ponorek třídy 955A Borei. Ponorka je menší než Projekt 941 Akula, ale je větší než Ohio nebo Columbia. Podle Američanů za americkými ponorkami ruská třída Borej částečně zaostává v palebné síle, technologiích, Rusové však hrají prim v oblasti pohonu ponorek. Ponorky třídy Borej jsou nejtišší ruské ponorky, vyzbrojené jsou 16x balistickými raketami RSM-56 Bulava, každá z raket má 10 nukleárních hlavic s dosahem 8000 km. Ruské hlavice Američané označují za velmi přesné a ruské rakety se dokáží vyhnout protiraketovým systémem.

Ruský projekt Třídy Delfin (Delta IV)
Ruské Delfíni jsou podobné ponorky jako třída Typhoon a představují páteř ruské ponorkové flotily. Rusové tyto ponorky modernizovaly, vyzbrojené jsou 16x raketami R-29RMU Siněva, z nichž každá může nést 4 – 8 nukleárních hlavic. Ponorky třídy Delfín dokáží střílet rakety v libovolném směru v kruhovém sektoru v hloubce 55 m, zatímco se ponorka pluje rychlostí 6-7 uzlů

Ruský projekt třídy 885M Jasan
Podle amerických expertů momentálně nejnebezpečnější ruská pnoroka. Ponorky této třídy (Severodvinsk a Kazaň) jsou vyzbrojené raketami Kalibr, podle amerických expertů jsou nesmírně tiché se silnými senzory. Rusům se díky automatizaci podařilo snížit počet námořníků na 90 mužů (stejná americká třída Virginia má 135 námořníků). Ponorky jsou vyzbrojené kalibry, první ponorka Severodvinsk vstoupila do služby v roce 2014, druhá ponorka této třídy Kazaň v roce 2018, třetí ponorkou této třídy je ponorka Novosibirsk. Momentálně Rusko pracuje na návrhu útočné ponorky V. generace, která má být levnější než ponorky třídy Jasan.

ponorka triedy Jaseň

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov