Ponorka triedy USS Tennessee, foto: the drive
Aktuality, Námorníctvo,

USA začali používať v ponorkách novú taktickú jadrovú hlavicu

Washington, 3.2.2020 – W76-2 je malá, taktická jadrová hlavica určená na boj proti nepriateľským taktickým jadrovým zbraniam. Hlavica je vlastne odvodená od existujúcej hlavice W76, z ktorých každá je dostatočne veľká na vyhladenie mesta. Zástancovia kontroly zbraní varovali, že nová jadrová zbraň nie je potrebná. Podľa vyhlásenia Federácie amerických vedcov sú ponorky triedy USS Tennessee prvými nosičmi novej hlavice, ktorá má dokázať, že Washington môže odvetou odpovedať na jadrový útok spustený na jeho územie.


 

Nákres hlavice W76

Normálne balistické raketové ponorky, ako je USS Tennessee, idú na more s 20 raketami Trident II D-5, z ktorých každá má hlavice W76, alebo W-88. Hlavica W76 má výbušný výnos 90 kt TNT. To stačí na zničenie mestského alebo priemyselného cieľa: v porovnaní s tým mala atómová bomba zhodená na Hirošimu iba 16 kiloton. Ostatné modely D-5 majú výkonnejšiu hlavicu W-88 s výkonom 455 kiloton.

 

Štruktúra balistickej rakety Trident II D-5

 

USA majú flotilu 12 jadrových balistických raketových ponoriek, ako je Tennessee k dispozícii vždy na mori. Ich úlohou je skrývať sa pod vodou a čakať na signál, že USA podstúpili jadrový útok. Tieto ponorky sú navrhnuté tak, aby spustili svoje rakety proti páchateľovi v ničivom protiútoku. Ide o to, že žiadna krajina by nezačala prekvapivý jadrový útok na USA, pokiaľ by sa nemohla ubezpečiť, že by neutrpela odvetný úder. Tennessee a jej sesterské lode zaručujú odvetu, čím odradia nepriateľa od útoku.

 

Vystrelenie rakety Trident II D-5, foto: Lockhead Martin

 

W76-2 je vlastne typická termonukleárna hlavica W76 upravená tak, aby vybuchla s nižšou silou len 5 kiloton TNT. Rozhodnutie prijať do výzbroje jadrové hlavice s menšou silou výbuchu ako mala bomba použitá v Hirošime už dlhšie vyvoláva zmiešanú reakciu a Trumpovi odporcovia túto verziu označujú za zbytočnú.

Video z posledných testov rakiet Trident II D v minulom roku:

 

Federácia amerických vedcov odhaduje, že dve z rakiet Trident II D-5 majú jednu taktickú jadrovú hlavicu W76-2 a pravdepodobne s touto hlavicou postupne pôjdu na more všetky budúce hliadky raketových ponoriek.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov