©BallJoyHub
Aktuality, Bezpečnosť,

USA počas vojenského cvičenia simulovali jadrový útok na Rusko

 


USA, 22. februára 2020 (Sputniknews) – Spojené štáty uskutočnili “malé” vojenské cvičenie pre prípad ruského jadrového útoku na Európu a odvetného útoku Spojených štátov, uviedol hovorca Pentagonu.

Podľa jeho slov “scenár cvičenia zahŕňal mimoriadnu situáciu v Európe, kde prebieha vojna s Ruskom a Rusko sa rozhodne použiť obmedzené jadrové zbrane nízkej sily proti objektu na území NATO”.

Zástupca Pentagonu dodal, že v takejto situácii zasiahne minister obrany a potom prezident, “a nakoniec bude prijaté rozhodnutie o tom, ako reagovať”.

Počas vojenského cvičenia bola simulovaná reakcia USA, počas ktorej Washington “odpovedá jadrovým útokom proti Rusku”. Podľa jeho slov počas tohto cvičenia získal šéf Pentagónu Mark Esper predstavu o tom, ako by Spojené štáty mohli reagovať v podobnej situácii.

Cvičenie sa tiež zúčastnili zástupcovia Kongresu USA, aby pochopili, ako “prebieha komunikácia počas jadrovej krízy”.

Hovorca Pentagonu uviedol už v piatok, že USA nemajú v pláne umiestniť v Európe jadrové rakety s nízkym výkonom. Uistil, že americká “reakcia na porušenie zo strany Ruska” by bola nejadrová, a vysvetlil, že ide o balistické rakety takého dosahu, ako to umožňuje zmluva INF (zmluva o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu).

Na začiatku februára ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že vyzval amerického ministra zahraničia Michaela Pompea, aby prijal vyhlásenie o neprípustnosti jadrovej vojny. Dodal, že Washington sľúbil skorú odpoveď, a vyjadril nádej v jej pozitivitu.

Zmluva INF

ZSSR a USA podpísali zmluvu INF v roku 1987. Strany sa zaviazali, že zlikvidujú všetky komplexy pozemných balistických a okrídlených rakiet so stredným (jeden tisíc až 5,5 tisíc kilometrov) a kratším (od 500 do jedného tisíca kilometrov) dosahom.

2. augusta vypršala platnosť zmluvy INF. Začiatkom tohto roka Washington oznámil jednostranné odstúpenie od tejto dohody a obvinil Rusko z jej dlhodobého porušovania. Moskva všetky obvinenia odmieta. Na začiatku júla podpísal ruský prezident Vladimír Putin zákon o pozastavení zmluvy.

Rusko opakovane vyhlasovalo, že bezo zvyšku plní zmluvu INF. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uvádzal, že Moskva má k Washingtone veľmi závažné otázky ohľadom plnenia zmluvy samotnými Američanmi. Podľa jeho slov sú obvinenia zo strany USA z porušenia zmluvy INF neopodstatnené.

USA už začali testovať zbrane zakázané INF. Pred týždňom šéf Pentagónu Mark Esper oznámil, že americké vojenské letectvo spolu s Úradom pre strategické možnosti otestovalo prototyp nejadrovej pozemnej balistickej rakety. Podľa jeho slov výroba prototypu pripraveného k štartu trvala necelých deväť mesiacov namiesto dvoch rokov. Podľa údajov blogu BMPD bola raketa odpálená z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii. Uletela vyše 500 kilometrov a potom spadla do Tichého oceánu. 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov