(vľavo hore v smere hodinových ručičiek) SY-400, Wing Loong-2, VT-4, J-10C
Aktuality, Bezpečnosť,

Vytláčanie Číny zo svetového trhu so zbraňami: Američania hrozia ekonomickými sankciami krajinám, ktoré nakupujú či plánujú nakupovať čínske zbrane

 


USA, 16. februára 2020 (zdroj: militarywatchmagazine) – Štátny tajomník Úradu pre politické a vojenské záležitosti R. Clarke Cooper oznámil po prvýkrát  10. februára 2020, že podobné ekonomické sankcie aké uplatňujú Spojené štáty na základe zákona CAATSA (Countering American Adversaries Through Sanctions Act – zákon o boji proti americkým protivníkom prostredníctvom sankcií) môžu byť uvalené tiež na krajiny, ktoré sú či majú v pláne sa stať klientami čínskeho zbrojného priemyslu.

 

Preziden Trump podpísal spomínaný zákon v auguste 2017, pričom najmarkantnejšou klauzulou v ňom je, že veľkí klienti, resp. používatelia pokročilých zbraňových systémov pôvodom z Ruska, KĽDR alebo Iránu môžu byť postihnutí ekonomickými sankciami.

Zákon bol schválený po tureckej objednávke ruského protilietadlového raketového systému S-400 Triumf. Turecko v danom čase dalo prednosť pred americkým obranným systémom Patriot, resp. čínskym HQ-9B, ktoré boli tiež v ponuke. Spojené štáty pomocou uvedeného zákona vyvíjali následne na Turecko tlak, aby ho donútili zrušiť plánovaný veľký zbrojný obchod. Odvtedy bol zákon CAATSA, resp. hrozby sankcií z neho vyplývajúce použité voči viacerým možným klientom Ruska a záujemcom o ruské zbrane, vrátane takých krajín ako Indonézia, India, Irak, Egypt a Čína.

Ruský protilietadlový raketový systém S-400 Triumf (v kóde NATO SA-21 Growler)

V tejto chvíli zostáva zatiaľ nejasné, či bude zákon CAATSA pozmenený a doplnený tak, aby zahŕňal aj Čínu alebo či sa jeho ustanovenia stanú vzorom pre osobitné zákony zamerané na čínsky zbrojný export. V každom prípade by to znamenalo, že sankcie by sa vzťahovali na všetkých veľkých nezápadných vývozcov zbraní, okrem Južnej Kórey a Izraela, a predstavovali by tak oveľa tvrdšiu, nekompromisnejšiu cestu s cieľom znížiť trhový podiel Ruska, Číny, KĽDR a Iránu, pričom by sa zároveň zvýšil podiel západných výrobcov na svetových trhoch so zbraňami.

Viacerí tradiční obranní partneri USA, medzi nimi predovšetkým Pakistan, Thajsko, Bangladéš a Spojené arabské emiráty, by sa tak mohli ocitnúť pod potenciálnou hrozbou takto rozšírených sankcií kvôli ich v nedávnych rokoch sa rozrastajúcej závislosti na čínskych obranných zbraňových systémoch.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov