© AFP 2019 / Mahmud Hams
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov uviedol, kto sa môže zúčastniť rokovaní o Blízkom východe

Palestína, 17. februára 2020 (Sputniknews) – Potrebujeme mnohostranné rokovania o blízkovýchodnom urovnaní, tejto úlohy by sa mohlo chopiť “kvarteto” vyjednávačov, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre talianske noviny La Stampa.


 

“Sme presvedčení, že pre reálny postup k spravodlivému bilaterálnemu urovnaniu palestínskej otázky je potrebné predovšetkým úsilie samotných Palestínčanov a Izraelčanov a za druhé maximálne vyvážený a nepredpojatý medzinárodný sprievod tohto procesu. V tomto kontexte podporujeme postoj vyjadrený v záverečnom vyhlásení posledného zasadnutia členských štátov LAS (Ligy arabských štátov) ohľadom nutnosti mnohostranných rokovaní o blízkovýchodnom riešení pod medzinárodnou záštitou, “povedal Lavrov.

 

“Máme za to, že by sa tejto úlohy mohlo chopiť, kvarteto ‘medzinárodných sprostredkovateľov, čo je jediný Bezpečnostnou radou OSN uznaný mechanizmus sprievode blízkovýchodného mierového procesu. Rusko je ako člen, štvorky ‘pripravené prispieť k dosiahnutiu kompromisných riešení. Budeme aj naďalej pobádať v kontaktoch s Palestínčanmi a Izraelčanmi obe strany ku konštruktívnym rozhodnutiam v záujme prekonania všetkých existujúcich problémov, “zdôraznil Lavrov.

Dohoda storočia

USA v podstate ignorovali prístup k blízkovýchodnému urovnaniu uznaný svetovým spoločenstvom, čo sotva pomôže zmeniť situáciu, vyhlásil Sergej Lavrov.

“USA navrhli vlastným im spôsobom, jednou ranou ‘prekonať jeden z najstarších konfliktov súčasnosti. Washington pritom v podstate ignoroval všeobecne uznanú medzinárodne právnu základňu blízkovýchodného urovnania, ktorá zahŕňa rezolúcie Bezpečnostnej rady a VZ OSN, arabskú mierovú iniciatívu, “povedal minister.

Návrhy USA podľa ministrových slov predpokladajú prekonanie všetkých kľúčových problémov “definitívneho štatútu” palestínskych území, teda hraníc, osád, Východného Jeruzalemu, utečencov, pomocou jednostranných ústupkov v prospech Izraela.

“Tento prístup sotva prispeje k náprave situácie. Svedčí o tom aj fakt, že Palestínčania rozhodne odmietajú takzvanú dohodu storočia, “povedal Lavrov.

Plán Donalda Trumpa

Prezident USA Donald Trump 28. januára predstavil plán mierového urovnania , ktorý je známy ako dohoda storočia. Plán Bieleho domu uznáva Jeruzalem ako jedinú a nedeliteľnú metropolu Izraela, poskytuje Izraelu možnosť anexie palestínskych území na západnom brehu Jordánu a rozšírenie jeho suverenity na Jordánske údolie, a takisto založenie palestínskeho štátu bez kontroly nad hranicami a vzdušným priestorom. Budúcim hlavným mestom Palestíny má byť podľa plánu obec Abu Dis na východnom predmestí Jeruzalema.

 

Palestínčania rovnako ako rad arabských krajín tento plán neakceptovali, pretože podľa ich názoru pripravuje Palestínu o právo na územia obsiahnuté v rezolúciách OSN. Hlava Palestínskej národnej správy Mahmúd Abbás tiež zamietol nový plán a vyhlásil, že Palestínčania trvajú na uznaní svojho štátu v hraniciach roka 1967 s metropolou v Jeruzaleme.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov