© Sputnik / Ramil Sitdikov
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov: USA vytvárajú predpoklady pre rozmiestnenie svojich rakiet v Európe a v Ázii

Rusko, 14. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Spojené štáty teraz aktívne vytvárajú predpoklady pre rozmiestnenie svojich rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, Ázii a na ostrovoch v Tichom oceáne, povedal novinárom ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.


 

“Spoločne s Francúzmi budeme samozrejme o týchto otázkach hovoriť. Aby sme sa však mohli dohodnúť na konkrétnych riešeniach, potrebujeme mnohostranné rokovania, mnohostranné konzultácie s účasťou samozrejme Spojených štátov, ktoré po odstúpení od zmluvy teraz aktívne vytvárajú predpoklady pre nasadenie kedysi zakázaných zbraní v Európe, a predovšetkým v Ázii. Oni sa tým netaja, spomína sa Japonsko, Kórea, hovorí sa aj o ostrovoch v Tichom oceáne, “povedal Lavrov na základe výsledkov Mníchovskej konferencie .

Platnosť zmluvy INF skončila 2. augusta. Potom ruský prezident Vladimir Putin navrhol zavedenie moratória na umiestňovanie takýchto rakiet v Európe a ďalších regiónoch INF. Svoj návrh zaslal hlavným krajinám Európy a Ázie a rôznym medzinárodným organizáciám.

Zaťahovanie Ukrajiny

Pokusy NATO vtiahnuť Ukrajinu do aliancie podkopávajú úsilie o plnení minských dohôd , vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

 

“NATO nemá nič spoločného s ukrajinskými problémami, môže tieto problémy iba prehĺbiť, keď neustále tvrdí, že NATO čaká s otvorenou náručou Ukrajinu vo svojich radoch, čo len zhoršuje situáciu a podkopáva úsilie o plnení minských dohôd,” povedal Lavrov na tlačovej konferencii o výsledkoch mníchovskej konferencie o bezpečnosti.

 

Skôr generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že pokrok smerom k dosiahnutiu mieru v Donbase je možný vďaka obnoveniu rokovaní v “normandskom formáte”. Zelenskyj v reakcii na to poďakoval aliancii za neustálu podporu suverenity a tiež vyhlásil, že reformy, na ktorých ukrajinská vláda pracuje, “približujú Ukrajinu k NATO”.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov